fredag 29 juni 2018

”Holländarn” av Birgitta Bergin


I samband med att Karins pappa dör uppdagas en stor hemlighet: den man som hon och hennes bror kallat pappa är inte deras biologiska far. Karins tillvaro rasar samman, hon isolerar sig från sin familj, vägrar prata med sin mamma och går till slut i terapi. Karin inser att hon måste ta reda på vem hennes riktiga pappa var, något som inte kommer bli lätt då hennes mamma vägrar berätta något om honom. Men Karin funderar allt mer på sin barndom, på hur kärlekslös den var, och vill söka svar på vad som fick hennes pappa att lämna henne och hennes bror.
Holländarn är en väldigt känslomässig roman. Vi får ta del av berättelsen i tre skeden i historien: nutid, 1960-tal och under andra världskriget. Personligen så föredrar jag de historiska skeendena (1960-tal och andra världskriget). Det finns någonting i dessa delar av romanen som verkligen fångar mitt intresse och får mig att vilja läsa vidare. De nutida delarna tycker jag mindre om. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför, men jag finner dessa delar av berättelsen mindre intressant. Det som till slut håller mitt intresse uppe är att romanen bygger på en sann historia och jag vill veta om Karin hittar sin pappa eller inte. Jag känner mig lite kluven till att läsa böcker som bygger på sanna historier, då jag ofta är rädd att det ska finnas en stark berättelse men att den ska vara dåligt skriven. Den här är däremot väldigt välskriven, och om man gillar böcker som bygger på verkliga händelser kommer man nog tycka om denna. Om man dessutom tycker om starkt känslomässiga romaner kommer man inte bli besviken. Det var inte riktigt min typ av bok, men jag uppskattar som sagt de historiska delarna i berättelsen samt hur bra skriven den är.
Betyg: 3 av 5
 
Titel: Holländarn
Författare: Birgitta Bergin
Sidor: 283
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2018
 
Stort tack till Bokfabriken för recensionsexemplar!

måndag 25 juni 2018

”Nuckan” av Malin Lindroth


Malin Lindroth är en nucka. Hon har passerat 50, är barnlös och har varit ensamstående i ca 30 år. Hon letar själv efter ett ord som passar in på henne, ett ord annat än ”singel” eller ”självbo”, som beskriver hennes situation i livet. Hon fastnar för ordet nucka. Hon tycker dock att ordet har en negativ klang och hon vill tvätta bort den negativa stämpeln. Malin Lindroth vill reclaima ordet nucka!
Nuckan är en slags essäsamling där Malin Lindroth reder ut begreppet nucka, vad det betyder idag, vad det har betytt historiskt och hur hon själv ser på begreppet. Hon tar upp personliga anekdoter och berättar avklätt och modigt om hur det är att leva ofrivilligt ensam. Det är en kort bok, men varje ord väger tungt. Så välskrivet och så bra! Jag är själv 37, singel sedan 8 år och en bit på väg mot att bli en nucka, så jag ser gärna att vi reclaimar ordet och slutar se det som ett skällsord. För ett tiotal år sedan tog vi tillbaka ordet bitterfitta, som jag nu gladeligen kallar mig själv, så varför inte göra samma sak med ordet nucka.
Jag tycker väldigt, väldigt mycket om Nuckan! Jag tycker Malin Lindroth ger oss ofrivilligt ensamma kvinnor så mycket kraft genom denna lilla bok. Hon gör det tillåtet att tala om vårt tillstånd, att visa vilka vi är. Tack Malin, för att du skrivit detta manifest för oss ensamma!
Betyg: 5 av 5
 
Titel: Nuckan
Författare: Malin Lindroth
Sidor: 117
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2018

onsdag 20 juni 2018

”Nej och åter nej” av Nina Lykke



Ingrid och Jan närmar sig sin 25:e bröllopsdag. Sönerna är vuxna men bor kvar hemma, där de får gratis mat och inte behöver plocka undan efter sig. Både Ingrid och Jan befinner sig i något slags livskris. I Ingrids fall visar det sig genom ett minskat intresse för både arbete och hemmaliv, medan Jan inleder en relation med den femton år yngre kollegan Hanne. Även Hanne befinner sig vid ett slags vägskäl i livet. I en ålder då vänner gifter sig och skaffar familj funderar hon över sin egen situation som singel. Triangeldramat som utvecklar sig kommer inte få den utgång som personerna i det först tänk sig, och frågan är hur det hela kommer sluta.
Nej och åter nej är en välskriven och träffsäker roman om kärlek och livskriser. Det handlar om de förhållanden och otrohetsaffärer som gått karaktärerna förbi och dem som de lever ut. Som oftast i dessa romaner blir man arg på vissa karaktärer (Jan) och hejar på andra (Ingrid). Då jag befinner mig i ungefär samma ålder och situation som Hanne kan jag till viss del känna igen mig i henne, även om jag tycker illa om en del val hon gör. Romanen är långt ifrån en ”feelgood”, men istället känns den äkta och trovärdig. Som helhet är det en väldigt bra och intressant roman, och jag skulle gärna läsa mer av Nina Lykke.
Betyg: 4 av 5
 
Titel: Nej och åter nej
Författare: Nina Lykke
Sidor: 218
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2016 (På svenska 2018)

måndag 18 juni 2018

”Skrik tyst så inte grannarna hör” av Karin Alfredsson



När Ellinor träffar Roger så håller han precis på att separera från sin fru, och han ska snart flytta till Zambia där han arbetar med att hjälpa kvinnor ur fattigdom. Inte precis ett perfekt tillfälle att inleda en relation, men han är snäll och hjälpsam och Ellinor kan inte motstå ett falla för honom. När hon dessutom hamnar i ekonomisk knipa går hon med på att lämna arbete och liv i Sverige för att flytta med Roger till Afrika. I Zambia får änkan Loveness ett liknande erbjudande. Hon lever med sina två barn i fattigkvarteren, men när hon träffar Siame får hon en biljett ur slummen. Siame arbetar för Roger och Loveness och hennes barn får flytta in i hans hus på egendomen. Både Ellinor och Loveness tror sig ha träffat snälla män som ska ta hand om dem, men sanningen kommer visa sig vara något annat.
Redan titeln Skrik tyst så inte grannarna hör avslöjar att denna bok kommer att handla om våld i nära relationer. Ett ämne som alltid är viktigt och aktuellt. Det intressanta i just denna bok är hur författaren speglar två relationer mot varandra – ett svenskt par och ett zambiskt. I ett land där mannen fortfarande ses som kvinnans överhuvud, vad har kvinnor för rättigheter? Och hur beter man sig som svensk kvinna när man blir utsatt för våld i hemmet i detta främmande land? Boken har en obehaglig känsla över sig redan från början, och vi får tidigt tecken som tyder på att Roger är manipulativ och inte alls så snäll som han utgör sig för att vara. Karin Alfredsson har skrivit en bra och lättläst roman om ett tungt ämne. Boken har ett bra språk och korta kapitel, vilket gör att den går fort och lätt att ta sig igenom. Den är spännande och intressant, och väl värd sin nominering till Årets bok. Det enda som drar ner betyget något för mig är att jag gärna hade sett lite mer djup i karaktärerna, och kanske lite längre mer ingående kapitel. Samtidigt tycker jag att den är bra som den är nu, mer lättläst, för jag tror att fler kan läsa och ta till sig boken då.
Betyg: 3,5 av 5
 
Tack till Bokfabriken för recensionsexemplar!
 
Titel: Skrik tyst så inte grannarna hör
Författare: Karin Alfredsson
Sidor: 366
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: 2018

tisdag 12 juni 2018

”Kritgubben” av C.J. Tudor



Året är 1986, Eddie är tolv år och bor i den lilla staden Anderbury. En dag när han och hans vänner är på tivoli blir han vittne till en fruktansvärd olycka, och det är då han för första gången träffar mr Halloran – Kritgubben. Det är mr Halloran som ger Eddie idén med kritfigurerna; att använda kritfigurer som ett sätt för Eddie och hans vänner att skicka hemliga meddelanden till varandra. Men den dag kritfigurerna leder dem till en död kropp i skogen får leken ett plötsligt slut. Trettio år senare lever Eddie ett stillsamt liv i det hus han växte upp i, men allt kommer vändas upp och ner när han en dag får ett brev med en kritfigur.
Jag har svårt för att bestämma mig för vad jag tycker om den här boken. Troligtvis landar jag på att den är okej. Den är inte alls dålig, men heller inte jättebra. Den är spännande och lättläst, men lämnar inget större intryck på mig. Något som drar ner betyget för mig är hur lik den är Stephen Kings Det. Tillbakablickar till ett gäng barn på gränsen till vuxenvärlden, varav bara en är flicka och hon är hårt hållen av sin far samt det romantiska föremålet för berättarjaget. Några äldre killar som mobbar dessa barn, precis som i Det, och till och med flera av namnen är samma som Stephen Kings karaktärer. Men ser man förbi det så är det en läsvärd historia. Kritgubben är C.J. Tudors debutroman, och det ska bli intressant att se vad hon kommer att skriva i framtiden. Om hon inte låter sig inspireras lika mycket av Stephen King, utan går sin egen väg, så tror jag att hon kan komma att skriva riktigt spännande böcker.
Betyg: 3 av 5
 
Titel: Kritgubben
Författare: C.J. Tudor
Sidor: 338
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2018

torsdag 7 juni 2018

”Här kommer natten” av Charlotte Aquilonius



Här kommer natten av Charlotte Aquilonius handlar om tvillingsystrarna Milla och Laura. Milla har gjort karriär som läkare, medan Laura jobbar som bartender. Systrarna står varandra mycket nära, inte bara för att de är tvillingar, utan också för att de växte upp med en mamma som var frånvarnade långa perioder i deras liv. Någon pappa har de aldrig haft, och de vet inte speciellt mycket om sin mamma. Samtidigt som tvillingarnas 26-årsdag närmar sig börjar det hända konstiga saker i Stockholm – saker som snart tycks involvera de båda systrarna. Kan deras kommande 26-årsdag ha något att göra med allt det konstiga som händer?
Här kommer natten är en skräckromantisk roman, och jag måste tyvärr erkänna att den här inte var något för mig. Jag älskar skräck och vampyrer, men kanske är det den romantiska delen jag inte kan förlika mig med. Att vampyrer springer runt i 2000-talets Stockholm med kråsblusar och slokhattar, samtidigt som de använder mobiltelefoner har jag svårt att se framför mig. Varför ta till sig samtidens teknik, men inte dess klädsel? Ingen reagerar heller på dessa kufiska varelser, utan karaktärerna tycks dras till den 1800-talsaktiga klädseln. Ibland känns boken nästan lite som en parodi på skräckromantiska vampyrromaner. Visst finns det även nytänkande och intressanta idéer i romanen, men för mig går de förlorade när det är många karaktärer att hålla reda på, deras förhållande till varandra och att de inte alltid känns trovärdiga. Boken är dock inte dåligt skriven, och jag skulle kunna tänka mig att läsa annat av Charlotte Aquilonius i framtiden. Det är själva berättelsen i den här jag inte tycker om, tyvärr.
Betyg: 2 av 5

Titel: Här kommer natten
Författare: Charlotte Aquilonius
Genre: Skräckromantik
Sidor: 329
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2018 

tisdag 5 juni 2018

”Hunger – Historien om (min) kropp” av Roxane Gay



Kanske är det bäst att börja med det svåraste – det som Roxane Gay själv beskriver som det svåraste att skriva om. När hon är bara 12 år gammal blir hon utsatt för en gruppvåldtäkt ledd av en pojke hon tycker mycket om. Hon vågar dock inte berätta för någon om vad som hänt. Istället ser hon till att ta makten över sin kropp, med hjälp av mat. Är det något hon lärt sig så är det vikten av att vara smal och vacker, och genom att äta ger hon sig själv ett skydd. Att vara stor, överviktig, skyddar henne mot att någon gång åter utsättas för övergrepp. Hennes familj försöker många gånger hjälpa henne att gå ner i vikt, men så fort Roxane kommer ifrån sin familj väljer hon att gå upp i vikt igen. Hon behöver vikten för att skydda sig från de som vill henne illa.
Men Hunger handlar inte bara om mat och vikt. Roxane beskriver också hur hon under många år lever i dåliga förhållanden då hon själv inte vet hur ett hälsosamt förhållande ser ut, eller att hon skulle vara värd ett bra förhållande. Även detta knyts ihop med kroppen, då hon t ex i många år trycker undan sin dragning för män av rädsla för att just män ska göra henne illa. För Roxane är det också viktigt att flera gånger påpeka att hon är mer än bara sin kropp, både för att påminna oss andra och sig själv om detta tycks det. Och i det har hon en väldigt viktig poäng. I dagens samhälle är kroppen ofta i fokus, och den är ofta det första vi ser hos en annan människa, och då är det viktigt att komma ihåg att inte döma andra efter deras kropp och utseende. Vi är alla produkter av den tid vi lever i, men vi måste också försöka bekämpa den tidens ideal om vi inte kommer överens med dem.
Roxane Gay är inte bara överviktig, hon är vad som i USA klassas som ”obese”, och när hon väger som mest visar vågen på över 260 kg. I den här boken beskriver hon hur det är att leva med den kropp som hon har, hur folk ser på henne och hur hon ser på sig själv. Hennes övervikt är visserligen självförvållad, men för den skull inte lätt och oproblematisk att leva med. Genom att äta försöker hon skapa sig ett skydd mot andras blickar, men blir samtidigt mer synlig än någonsin. Hunger är en stark och känslomässig roman. Det är en viktig bok i dagens samhälle. Det är inte kroppsaktivism – det är en kraftfull berättelse om en kvinnas kamp för överlevnad efter ett trauma. Jag älskar den här boken! Jag älskar hur naken och ärlig den är, att den inte handlar om en kvinna som älskar sin kropp, utan om en kvinna som beskriver hur problematisk kroppen kan vara. Trots sitt tunga ämne är boken lättläst och jag skulle uppmana alla att läsa den. Den tar sig in under huden och stannar där – precis som en bra bok ska göra!
Betyg: 5 av 5

Titel: Hunger – Historien om (min) kropp
Författare: Roxane Gay
Genre: Självbiografisk roman
Sidor: 276
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2017 (På svenska 2018)