tisdag 31 juli 2018

Bokbingo!


Den här sommaren, från början av juni till 31 augusti, har stadsbiblioteket i Söderhamn en bokbingo som man kan delta i. Det är en bingobricka på 5 x 5 rutor, en för vuxna och en för barn, där man ska läsa böcker som passar in på beskrivningen i rutan. För varje avklarad rad får man en gratis bok. Jag gick in för att fylla hela min bricka och i lördags blev jag klar, med en hel månads marginal! Idag gick jag till biblioteket och valde ut mina fem gratis böcker. Det har varit fantastiskt kul att delta och jag är väldigt nöjd med mina böcker! Här nedan tänkte jag redovisa vad jag läst och vilka böcker jag valde som ”belöning”.

 
Rad 1.
En bok utgiven året du föddes: Agnes Cecilia av Maria Gripe
En bok där någon åker tåg, bil eller båt: Under skinnet av Michel Faber
En bok med ett fint omslag: För såna som oss av Tiina Nevala och Henrik Karlsson
En bok som personalen tipsar om: De dödas sång av Jesmyn Ward
En novell: Fåglarna av Daphne du Maurier

Rad 2.
En omläsning av en favoritbok från förr: Spegeln i spegeln av Michael Ende
En bok som du läser högt för någon: Liten parlör för älskande av David Levithan
En bok som en vän rekommenderar: Nej och åter nej av Nina Lykke
En bok som du är skeptisk till: Blixtra, spraka, blända! av Jenny Jägerfeld
En bok skriven av en Gästrike- eller Hälsingeförfattare: Vattnet drar av Madeleine Bäck (från Storvik i Gästrikland)

Rad 3.
En bok om att få vara den man är: Ta det som en man av Hampus Nessvold
En bok om när livet krisar: Döden är inget skämt av Karl Modig
En bok som får dig att skratta: Vi gör ingen stor sak av det här av Anders Tempelman
En bok som du läser utomhus: En modern familj av Helga Flatland
En bok som du läser när det regnar: Plåtmannen av Sarah Winman

Rad 4.
En bok som du läser på café: Nuckan av Malin Lindroth
En röd bok: Det är något som inte stämmer av Martina Haag
En skrämmande bok: Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson
En bok skriven av en författare vars efternamn börjar på G: Jenny av Jonas Gardell
En bok med djur: Karlstad zoologiska av Hanna Hellquist

Rad 5.
En självbiografisk bok: Hunger av Roxane Gay
En bok skriven av en sydamerikansk författare: Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez
En bok där någon begår ett brott: Kritgubben av C.J. Tudor
En dystopisk bok: Vägen av Cormac McCarthy
En blå bok: Blå av Maja Lunde
 
 
 
 
 
De 5 böcker jag valde som "belöning":
Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren
Kulturkvinnan och andra texter Av Ebba Witt-Brattström
Samtal med vänner av Sally Rooney
Avd. för grubblerier av Jenny Offill
Ibland är man lessen ibland är man glad av Martina Montelius
 
 
Jag hoppas verkligen att biblioteket kommer köra bokbingo nästa sommar också!
Jag längtar redan!

måndag 30 juli 2018

”Blixtra, spraka, blända!” av Jenny Jägerfeld

 
Penny Löwe är skådespelardottern som slagit igenom stort med sin debutroman, och till och med tilldelats Augustpriset. Nu är det dags att följa upp debuten, men Penny har problem med skrivandet. Hon lever ett redan skandalomsusat liv när hon blir vän med Youtube-stjärnan Lola, som drar in henne i en värld ännu mer kantad av fester, droger och sex. Efter att ha bränt hela förskottet för sin kommande roman tillsammans med Lola i London försöker Penny under en tid ordna upp sitt liv. Det går inte som Penny tänkt och en dag står Lola utanför dörren och vill att de två ska bli vänner igen. Lola har även en idé för hur Penny ska få inspiration till sin kommande roman, men frågan är vad Lola egentligen vill få ut av det hela.
Jag ville verkligen älska Blixtra, spraka, blända! men det gjorde jag tyvärr inte. Missförstå mig rätt – det är en bra bok, den passade bara inte mig. Inledningen känns lång och utdragen, och beskrivningarna av Penny och Lola som tar droger och har sex med olika män varje natt får mig mest att känna mig gammal. Jag har även svårt att känna sympati för dessa unga kvinnor som inte verkar ha någon form av moraltänk. Jag förstår att det är en del av romanen, men tyvärr en del som blir för extrem för mig. Jag tycker dock mycket om de sista ca 100 sidorna, men det tar lång tid att komma dit, vilket drar ner helhetsintrycket och betyget. När boken är bra är den dock väldigt bra. En ny slags Ensam kvinna söker, om destruktiv vänskap, något jag tycker mycket om att läsa om. Historien knyts dessutom ihop på ett väldigt snyggt sätt i slutet. Boken är lättläst och jag tror att många kommer tycka mycket om den. För mig är det dock en okej roman, som blir mycket bättre mot slutet, men som jag ofta känner mig lite för gammal för att läsa. Tyvärr.
Betyg: 3 av 5
 
Titel: Blixtra, spraka, blända!
Författare: Jenny Jägerfeld
Sidor: 519
Förlag: Natur och Kultur
Utgiven: 2018

fredag 27 juli 2018

”Blå” av Maja Lunde


Blå av Maja Lunde är en roman som utspelar sig i två tidsskeden. År 2017 reser den snart sjuttioåriga Signe över havet i sin båt Blå för att konfrontera den man hon en gång älskade. Med sig har hon en väldigt speciell last. Vi får även följa David som år 2041 flyr undan extrem torka tillsammans med sin dotter. De befinner sig i ett Sydeuropa där det råder vattenbrist och där deras stad nyss brunnit ner. En dag hittar de en segelbåt i en övergiven trädgård och från den dagen förändras allt.
Blå är Maja Lundes andra bok i den så kallade klimatkvartetten, där Binas historia är den första boken. Blå handlar om vatten, om nödvändigheten till rent vatten, om vad som skulle kunna hända vid vattenbrist och om att vi inte ska utnyttja jordens resurser på fel sätt. Det är intressant att läsa om något som vi i Sverige oftast tar för givet, och om vad som skulle kunna tänkas hända när det inte längre finns tillgängligt. Speciellt denna torra sommar känns det väldigt aktuellt att läsa om detta ämne. Nu när folk evakueras från sina hem på grund av bränder känns det inte alls främmande att det som Lunde skriver om en dag skulle kunna bli verklighet. Att läsa om en pappa och dotter som flyr undan en stadsbrand blir ännu mer intressant och som sagt aktuellt. Blå är en väldigt bra och välskriven bok som jag skulle rekommendera alla att läsa. Det är svårt att inte bli påverkad av dess viktiga budskap och jag hoppas att alla som läser boken tänker både en och två gånger på hur de använder vatten i fortsättningen.
Betyg: 4 av 5
 
Titel: Blå
Författare: Maja Lunde
Sidor: 355
Förlag: Natur och Kultur
Utgivningsår: 2017 (På svenska 2018)

tisdag 24 juli 2018

”brun flicka drömmer” av Jacqueline Woodson


”Jag tänker att om jag kan bevara sången i minnet
åka hem och skriva ner den, kommer det att hända,
jag kommer att bli författare. Jag kommer att kunna hålla fast vid
varje ögonblick, varje minne,
vid allt.”
 
brun flicka drömmer är Jacqueline Woodsons memoarer, och handlar om hennes liv från födsel fram till ungefär tioårsåldern. Boken utspelar sig på 1960- och 70-talet i USA och den är skriven på fri vers, vilket ger romanen en poetisk känsla. Varje ord, varje mening är väl vald och språket är väldigt vackert. Med få meningar lyckas Woodson berätta om stora saker. Det handlar om revolution, om vänskap, om familjen, om religion, om författardrömmar, om en pojke med hål i hjärtat och en lillebror som äter målarfärg och får bly i blodet. Men framför allt handlar det om hur det är att växa upp och inte vara vit. Jacqueline får tidigt lära sig att hon kommer hamna i situationer där hon ses som annorlunda, där hon anses inte passa in. Hon får lära sig att revolutionen är viktig och ser upp till de som kämpar för medborgerliga rättigheter. Det handlar också om hur Jacqueline och hennes systrar tvingas flytta från en småstad i södern till Brooklyn i New York. Det handlar om att vara rotlös och inte veta vad som är hemma, vad man ska kalla sitt hem. Det är en vacker och hoppfull roman, känslomässig och fängslande. Det fascinerar mig hur så mycket kan sägas med så få ord. Brun flicka drömmer är en fantastisk roman som jag rekommenderar alla att läsa!
Betyg: 5 av 5
 
Jacqueline Woodson tilldelades ALMA-priset 2018.
 
Titel: brun flicka drömmer
Författare: Jacqueline Woodson
Sidor: 333
Förlag: Natur och Kultur
Utgivningsår: 2014 (På svenska år 2018)

måndag 16 juli 2018

”Plåtmannen” av Sarah Winman


Ellis och Michael träffas först gången när de är tolv, och de blir genast bästa vänner. Under tonåren kommer deras vänskap dock utvecklas till att vara mer än bara det. Men ett tiotal år senare träffar Ellis Annie och de gifter sig. Länge är Ellis, Annie och Michael oskiljaktiga vänner, men så en dag försvinner Michael. Han är borta i flera år, innan han en dag dyker upp lika plötsligt som han försvann. Vi kommer in i berättelsen år 1996, när Ellis är i 45-årsåldern. Han lever ensam, efter att ha förlorat sin fru, och vet fortfarande inte var Michael befann sig de åren då han var försvunnen ur deras liv. Men så en dag hittar han av en slump Michaels gamla dagbok, och ett hemligt liv uppdagas.
Jag älskar Plåtmannen! På bara 155 sidor lyckas Sarah Winman berätta om hjärtskärande och fängslande livsöden. Det är en stor bok i ett litet format, en tung historia som är omöjlig att värja sig mot. Det här är inte en lättläst bok, det är inte en lycklig berättelse, men det är en fantastisk läsupplevelse. Det är tungt, sorgligt och vemodigt, men ändå så vackert berättat! Plåtmannen har verkligen allt jag kan önska mig i en roman: kärlek, olycklig kärlek, vänskap och ensamhet.  En roman där det mitt i allt mörker ändå finns ett hopp och en kärlek till livet. Jag har egentligen bara en sak att säga: läs den!
Betyg: 5 av 5
 
Titel: Plåtmannen
Författare: Sarah Winman
Sidor: 155
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Utgivningsår: 2017 (På svenska 2018)
 
Stort tack till Louise Bäckelin förlag för recensionsexemplar av romanen!

torsdag 12 juli 2018

”För såna som oss” av Tiina Nevala och Henrik Karlsson

 
Förlagsredaktören Liv och litteraturvetaren Jens möts första gången när de båda är på semester i Grekland. Han har nyligen blivit lämnad av sin sambo, men hon har en relation och trots att deras möte resulterar i en kyss så berättar de inte ens för varandra vad de heter. De kommer dock att mötas igen ganska snart. Jens får i uppgift att recensera en bok som ges ut på förlaget där Liv jobbar, och han totalsågar boken. Detta leder till att de möts i en ganska pinsam tv-debatt, och Jens inser att han troligtvis bränt sina chanser för att få lära känna Liv bättre – men han har fel. När de möts för tredje gången befinner sig Livs sambo på andra sidan jorden och Liv och Jens kan inte längre motstå dragningen som finns mellan dem. Men deras relation är inte självklar, och vad kommer hända när Livs sambo återvänder till Sverige?
För såna som oss känns som en perfekt bok att läsa nu på sommaren! Om man som jag inte gärna läser renodlad ”feelgood” eller ”chic lit”, men ändå vill ha en lättläst roman om kärlek och relationer så passar denna bra. Den har ett ganska enkelt språk som flyter på bra och gör att läsningen flyter på i bra takt. Att boken är skriven av ett författarpar märks inte, vilket är positivt. Boken känns enkel att läsa, och passar bra när man vill ha något lagom avslappnande, t.ex. på semestern. En läsvärd bok med lagom tuggmotstånd helt enkelt. Dessutom tycker jag som bokälskare alltid det är kul att läsa om personer som jobbar med litteratur, och det här är en bra kärleksroman för bokälskare!
Betyg: 3 av 5

Titel: För såna som oss
Författare: Tiina Nevala och Henrik Karlsson
Sidor: 369
Förlag: Wahlström och Widstrand
Utgivningsår: 2018
 
Tack till Wahlström och Widstrand för recensionsexemplar av boken!

tisdag 10 juli 2018

”Yrsel” av Annika Widholm


Clara är i 30-årsåldern, håller på att skriva uppsats i psykologi och har precis flyttat in hos sin pojkvän Markus och hans två döttrar. Allt borde vara bra. Men Clara drabbas plötsligt av oförklarliga svimningsanfall. Hon får yrsel och när hon flera minuter senare kommer till medvetande igen befinner hon sig på en helt annan plats och har ingen aning om hur hon kommit dit. Hon känner också som att det är någon med henne när hon försvunnit in i det omedvetna. Clara försöker förstå vad det är som händer och samtidigt ta med det som en del i sin uppsats. Men även andra konstiga saker händer. Clara tror sig vara förföljd, då hon flera gånger ser samma man dyka upp på samma plats som hon själv. Dessutom försöker Clara få Markus att gå med på att renovera sin bortgångna sambos arbetsrum. Ett rum som av någon anledning alltid är låst.
Yrsel är på många sätt en typisk psykologisk thriller. Den är lättläst, med ett språk som känns naturligt, och så spännande att det är svårt att sluta läsa. Om man kan kalla en e-bok/ljudbok för bladvändare så är det vad jag skulle kalla denna. Boken handlar mycket om medvetandet, eller rättare sagt det omedvetna, och själen. Det enda negativa jag har att säga om boken är att den ibland är förutsägbar, men det tycker jag å andra sidan ofta om böcker i denna genre. Det är dock en genomtänkt historia där den sista lösa tråden inte knyts ihop förrän på allra sista sidan. Yrsel är helt klart en spännande och obehaglig bok som passar utmärkt för den som tycker om psykologiska thrillers.
Betyg: 3 av 5

Yrsel finns som e-bok och ljudbok.

Titel: Yrsel
Författare: Annika Widholm
Sidor: 344
Förlag: Bonnier Bookery
Utgivningsår: 2018
 
Tack till Annika Widholm och Bonnier Bookery för recensionsexemplar!

lördag 7 juli 2018

”H.C. Andersen” – noveller

 
Jag har fått chansen att läsa ett förhandsexemplar av den kommande antologin H.C. Andersen som ges ut på Marchetti förlag, med redaktören Sofi Poulsen. Det är en samling med 36 nyskrivna noveller, där svenska författare har inspirerats av H.C. Andersens sagor.
Redan som liten älskade jag H.C. Andersens berättelser. Jag har nog alltid dragits till det fasansfulla, det mörka och det vemodiga. Många skulle nog hävda att Andersens sagor inte är skrivna för barn, och jag är beredd att hålla med. Elände och död förekommer alltför ofta, och det är ofta hemskheter han valt att skriva om. Det mörka hos H.C. Andersen går igen i denna kommande novellsamling. Novellerna är hemska, tragiska och ofta vemodiga – och jag tycker mycket om det!
Det är svårt att recensera novellsamlingar. Man hittar alltid vissa favoriter, medan andra inte imponerar lika mycket. Det gäller speciellt när alla noveller har olika författare. Men på samma gång gör det samlingen mer intressant. Här blandas sagor om prinsessor och slott med nutidsrealism och framtidens robotsamhällen. Personligen föredrar jag de nutida novellerna, som t.ex. ”Nyhetsdamen” av Andreas Lindblad, en nytolkning av ”Flickan med svavelstickorna” som utspelar sig på ett varuhus i rusningen innan jul. Mina två absoluta favoriter är dock ”Prinsessorna på ärten?” av Jesper Halwar och ”Norra Morsjöjungfrun” av Peter Westberg – två av de grymmaste novellerna i samlingen. Och vilka sagor de bygger på behöver jag väl knappast nämna.
När man läser en samling noveller som bygger på sagor vill man ju gärna gissa vilken saga som inspirerat till vilken novell. I denna samling föregås varje novell av ett kort rim som hjälper oss att förstå vilken saga det gäller. Jag ska dock erkänna att jag trots detta inte alltid kunde lista ut vilken saga som hör ihop med vilken novell, men det gör ingenting så länge novellerna är bra och läsvärda, och det är de. Jag skulle tro att alla kan hitta någon novell ur samlingen som de kan tycka om.
Betyg: 4 av 5
 
H.C. Andersen ges ut i september 2018.
 
Tack till Marchetti förlag och Sofi Poulsen för förhandsexemplar!
 

torsdag 5 juli 2018

”Män visar kuken för mig” av Caroline Hainer


Jag tror – tyvärr – att Caroline Hainers bok Män visar kuken för mig är en som många väljer att inte läsa. En del för att den har ordet kuk i titeln, men det är svårt att inte ha det när det är det boken handlar om, och en del tror nog inte att detta fenomen är så stort som det är. Det sistnämnda är något som Caroline ständigt återkommer till i boken. Så kallade ”dick-pics” är ett relativt nytt fenomen, som uppkommit i samband med ny teknik som t.ex. smartphones, men det har blivit ett stort problem för de som utsätts för det. Om man är man eller heterosexuell kvinna i ett långvarigt förhållande kan det hända att man aldrig utsätts för detta och tror att problemet överdrivs, men tyvärr är det inte så. Många kvinnor får dick-pics skickade till sig regelbundet, mot sin vilja, och det är ett problem och även olagligt. Boken har ett helt kapitel som heter ”Juridik” och behandlar vad som egentligen är lagligt och olagligt. Det är ett väldigt viktigt kapitel som alla borde läsa – kvinnor så att de vet sina rättigheter och män så att de kanske inte utsätter kvinnor för övergrepp. För att skicka dick-pics är ett övergrepp och dessutom ett brott.
Men boken handlar inte bara om vad som är rätt och fel enligt lag. Caroline Hainer tar upp fenomenet med mannens könsorgan och fallossymboler ur alla samhälleliga aspekter. Hon diskuterar hur detta tar sig uttryck i konst, porr, politik och andra inriktningar. Det är lättläst och intressant, och kan ge en ökad förståelse till varför mannen väljer att visa upp sitt könsorgan för okända kvinnor. Dessutom poängteras det att dick-pics är helt okej att skicka så länge mottagaren är med på det.
Jag tycker att Caroline Hainer har skrivit en väldigt intressant bok som fler borde läsa. Dick-pics är ett stort problem och vi borde alla vara medvetna om att det är ett övergrepp och vad vi ska göra om vi utsätts för det.
Betyg: 4 av 5
 
Titel: Män visar kuken för mig
Författare: Caroline Hainer
Sidor: 190
Förlag: Mondial
Utgivningsår: 2017

tisdag 3 juli 2018

”De dödas sång” av Jesmyn Ward

 
Jojo och hans lillasyster Kayla bor med sina morföräldrar då deras mamma, Leonie, är missbrukare och inte orkar ta hand om sina barn på egen hand. Jojo trivs på gården, men Mam är döende i cancer och Pop får allt svårare att hålla ihop familjen. Jojos pappa, som är vit, sitter i fängelse, men när han ska släppas bestämmer sig Leonie för att ta med barnen på en bilresa till fängelset för att hämta honom. En bilresa som för med sig händelser inga barn ska behöva vara med om.
Att säga att De dödas sång är en känslomässig bok känns närmast som en underdrift. Det är ibland svårt att fortsätta läsa då man känner så mycket för karaktärerna. Det är en bok som tar upp många viktiga teman: fattigdom, rasism, missbruk och syskonkärlek. Det handlar om hur starka, och svaga, familjeband kan vara. Historien har flera berättarperspektiv, där jag tycker att de två mest intressanta är Jojos och Leonies. Det är intressant hur Leonies döda bror får en roll i boken då Leonie kan se honom när hon är hög. Den del i berättelsen som drar ner betyget ett snäpp för mig är de delar som berättas utifrån Richies perspektiv, då Richie är ett spöke som bara Jojo kan se. Jag hade hellre läst boken med bara Jojo och Leonies berättande. Men det är trots allt en väldigt stark berättelse och en väldigt välskriven roman. En roman som det är svårt att värja sig ifrån och som jag sent kommer glömma.
Betyg: 4,5 av 5
 
Titel: De dödas sång
Författare: Jesmyn Ward
Sidor: 253
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2017 (På svenska 2018)

söndag 1 juli 2018

”Kvinnan i fönstret” av A.J. Finn


Anna Fox lever ensam i sitt fyravåningshus i New York. Hon lider sedan ett år tillbaka av agorafobi och kan inte lämna huset. Hon fördriver dagarna med att spela schack på nätet, titta på klassisk film och dricka mängder med vin – mot läkarnas rekommendationer, då hon även tar starka mediciner. Men hon har även ett annat intresse: att studera grannarna genom sin kamera. Detta intresse får hemska konsekvenser då nya grannar flyttar in mittemot, och Anna en kväll tror sig bli vittne till ett brott. Men när hon rapporterar det som hänt till polisen vill ingen tro på henne, då hon påverkad av alkohol och mediciner inte ses som ett pålitligt vittne. Till slut börjar Anna själv tvivla på vad hon sett. Vad är egentligen verkligt och vad var det hon såg den där kvällen?
Känns handlingen till Kvinnan i fönstret bekant? En person som inte kan lämna lägenheten spionerar på sina grannar – handlingen i Alfred Hitchcocks klassiker Fönstret mot gården. En kvinna som dricker för mycket och inte är pålitlig som vittne till det brott hon ser begås – handlingen i romanen Kvinnan på tåget. Det här är som en blandning mellan dessa två, och jag tror att denna thriller kan tilltala många. Personligen så tycker jag inte speciellt mycket om den här typen av böcker, men ville läsa denna då den är nominerad till Årets bok i år. Jag tycker det fanns lite för många förutsägbara moment i Kvinnan i fönstret, även om jag inte kunde räkna ut själva slutet. Slutet var bra och väl igenomtänkt, men tyvärr räddar det inte romanen för mig. Om man gillade Kvinnan på tåget och liknande böcker så kommer man nog tycka om den här med. En lättläst bladvändare, men tyvärr inget som lämnar ett större intryck hos mig.
Betyg: 2 av 5

Titel: Kvinnan i fönstret
Författare: A.J. Finn
Sidor: 454
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2018