fredag 31 augusti 2018

”Sjöhästar” av Niklas Mesaros


Nilo och Nasim har varit tillsammans i fem år då Nilo börjar känna på sig att det är något som inte står helt rätt till. Det känns som att Nasim blir mer frånvarande, som att han drar sig undan, som att han kanske är på väg att göra slut. Under en veckas tid får vi följa Nilo då hen ser tillbaka på förhållandet och kärleken, samtidigt som det blir en omvälvande vecka på andra sätt. Nilo försöker desperat hålla fast vid sin kärlek till Nasim, men är kärleken alltid värd att kämpa för? Och finns det saker som är viktigare än tanken på att förlora sin livs kärlek?
Jag ville verkligen älska den här romanen, men tyvärr så gör jag inte det. Det finns stycken, ibland hela sidor, som är helt fantastiska, men som ändå inte väger upp en hel roman. I stort så tycker jag att boken är för sval och att grälen som Nilo och Nasim har är alldeles för intellektuella. Det blir som en avsaknad av känslor i deras bråk, som mest verkar gå ut på att utrycka elaka analyser av den andre. För mig är karaktärerna, som ska vara i 24-årsåldern, inte riktigt trovärdiga i sina dialoger med varandra, och det känns tråkigt tycker jag. Hade jag läst boken i tonåren hade deras diskussioner troligtvis gått rakt över huvudet på mig. Men det är ändå, trots dessa brister, en intressant och välskriven roman. Det som gjorde mig mest nyfiken på att läsa boken var att Mesaros huvudkaraktärer är könlösa, d.v.s. att vi som läsare själva får avgöra vilka kön vi tror att karaktärerna har. Och jag är imponerad över hur Mesaros lyckas hålla på detta och samtidigt skriva en bra bok. Handlingen blir inte på något sätt lidande av denna idé om könlöshet, och det bidrar till att vi kan identifiera oss med karaktärer oavsett könstillhörighet.
Sjöhästar handlar såklart till största delen om kärlek, om viljan att hålla fast vid något men också om att veta när det är dags att släppa taget. Boken tar dock också upp andra teman, som vänskap, rasism och utanförskap. Det är en fin berättelse om hur det kan kännas när man inte längre säkert vet vart ett förhållande är på väg. För mig var som sagt dialogerna lite för intellektuella, men jag skulle ändå rekommendera folk att läsa boken, speciellt utifrån det faktum att personerna inte tillskrivs något specifikt kön. Jag antar att man antingen tycker mycket om eller hatar just det. Jag tyckte mycket om det.
Betyg: 3 av 5

Titel: Sjöhästar
Författare: Niklas Mesaros
Sidor: 163
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2018
 
Stort tack till Anna Ivarsson på Rabén & Sjögren för recensionsexemplar av boken!

onsdag 29 augusti 2018

”Makten” av Naomi Alderman


I en tid som liknar vår samtid börjar flickor i tonåren utveckla en speciell kraft. De visar sig att de kan skicka ut elektricitet genom handflatorna, att de kan skada och till och med döda andra människor. Man räknar ut att i stort sett alla flickor som föds har kraften, och att den även finns latent och kan väckas till liv bland många vuxna kvinnor. Plötsligt är kvinnorna fysiskt överlägsna männen. Kvinnor kan nu ta makten inte bara över sina egna liv, utan också ta makten i samhället från männen. Men vad händer när så stora förändringar sker i samhället på så kort tid? Vad händer om männen inte är redo att lämna ifrån sig makten och vilket samhälle får vi när kvinnorna bestämmer sig för att styra..?
Sällan läser jag böcker som fängslar mig på ett sådant sätt som Makten gjorde. Idén om att kvinnor skulle ha en fysisk styrka över män och på så sätt få makt över dem är väldigt intressant. Jag var till en början rädd att idén inte skulle hålla boken igenom, men det gör den verkligen. Det är en fascinerande, fängslande och bitvis otäck historia om vad kvinnor skulle kunna ta sig till om de var fysiskt överlägsna männen. I boken får vi följa ett flertal karaktärer och hur deras liv i den nya världen ser ut. Vi får följa ett samhälle i förändring, där inte ens religionen förblir densamma. Aldermans värld är varken en utopi eller dystopi, utan helt enkelt en framtidsskildring om hur en växling till ett matriarkat skulle kunna se ut. Boken tar upp frågor som berör våld och makt, och om kvinnor och män egentligen är så olika eller om det är våra positioner i samhället som definierar oss. Det är en välskriven, intressant och tankeväckande roman, och jag vill sätta den i händerna på alla för att sedan kunna diskutera dess innehåll. Jag hoppas att många kommer läsa den här boken, för den är värd en stor läsekrets. Den är så bra! Så väldigt, väldigt bra!
Betyg: 5 av 5
 
Titel: Makten
Författare: Naomi Alderman
Sidor: 395
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2017 (På svenska 2018)

måndag 27 augusti 2018

”Historieläraren” av Matt Haig


Tom Hazard lever som en vanlig 41-årig historielärare i dagens London, men han bär på en stor hemlighet. Tom föddes i Frankrike i slutet av 1500-talet och lider av en åkomma som gör att han åldras mycket långsammare än vanliga människor. Under de 400 år som han har levt har han varit tvungen att leva ett försiktigt liv och flytta ofta, för att inte väcka misstankar. När han träffar Hendrich får han lära sig det viktigaste utav allt, att aldrig förälska sig. Men Tom har redan varit förälskad, något som gett honom minnen för livet, både vackra och plågsamma. Men hur lever man i 400 år utan kärlek, och är ett sådant liv värt att leva? När Tom träffar franskalärarinnan Camille väcks känslor till liv som han i hundratals år levt utan. Samtidigt som Tom försöker reda ut sina känslor för Camille så letar han efter sin försvunna dotter, som han inte har träffat sedan 1600-talet…
Matt Haig har skrivit en vacker och bitvis sorglig roman om hur det är att vara människa. Genom att göra sin huvudkaraktär Tom till något utöver det vanliga ger Haig honom ett slags utanförperspektiv att betrakta mänskligheten igenom. Det handlar om kärlek och familjeband, men samtidigt om ensamhet och sorgen efter att ha förlorat en familj. Under läsningen tänkte jag mycket på om man någonsin verkligen kan leva helt i ensamhet eller om vi människor ständigt söker oss till varandra. Boken handlar också mycket om tid, om den tid vi har på jorden och hur vi använder den.
Matt Haig har tidigare skrivit boken Människorna som liksom Historieläraren handlar om mänsklighet, då utifrån en utomjordings perspektiv då denne kommer till jorden och ska leva som människa. Personligen så tyckte jag att Människorna var bättre. Den har en skärpa och humor som jag saknar i Historieläraren. Men om jag låter bli att jämföra de två så måste jag säga att Historieläraren är en väldigt bra roman. Den tar upp intressanta tankar och idéer på ett lättsamt sätt, är lättläst och spännande. Det är delvis en historisk roman, då vi får följa Tom under olika skeenden i sitt 400-åriga liv. Att Matt Haig två gånger valt att skriva om vad det innebär att vara människa, men med två helt skilda utgångspunkter, gör att jag blir väldigt nyfiken på vad han kommer skriva härnäst. Hittills har båda hans romaner varit spännande och välskrivna så jag kommer definitivt läsa det han ger ut i framtiden. Och om du gillar historiska romaner, eller bara romaner om hur det är att vara människa, så tycker jag absolut du ska läsa Historieläraren.
Betyg: 4 av 5
 
Titel: Historieläraren
Författare: Matt Haig
Sidor: 376
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2017 (På svenska 2018)
 
Stort tack till bokförlaget Polaris för recensionsexemplar av boken!

fredag 24 augusti 2018

”Vi gör ingen stor sak av det här” av Anders Tempelman

 
Vi gör ingen stor sak av det här av Anders Tempelman har undertiteln ”Samlade absurda betraktelser” och det beskriver precis vad denna bok består av. Det är kortare betraktelser, på oftast en och en halv till två sidor, där ordets absurd är perfekt för att beskriva vad det handlar om. Absurda situationer, t.ex. att president Obama kommer på besök eller samtal med påven, där Anders beskriver hur han skulle kunna tänkas agera i dessa situationer. Min favoritbetraktelse handlar om hur man räknat ut att Anders är den perfekta kandidaten för att skicka ut i rymden för all framtid då han är den person som skulle saknas minst på jorden. Jag älskar humorn, som är närmare nattsvart än mörk, och hur Anders Tempelman ibland går ett steg för långt. Anders säger saker man ibland kan fantisera om att uttrycka, men aldrig skulle göra då det är att gå över en gräns. För varje gång man har lämnat en diskussion och tänkt ”jag skulle ha sagt så där istället!” har Anders ett svar på tal. Jag tycker den här boken är väldigt rolig och skrattar högt flera gånger. Jag kommer absolut att läsa om den i framtiden och jag rekommenderar alla som anser sig ha udda, mörk eller sjuk humor att läsa den!
Betyg: 4 av 5

Titel: Vi gör ingen stor sak av det här
Författare: Anders Tempelman
Sidor: 299
Förlag: Lava
Utgivningsår: 2018
 
Stort tack till Lava förlag för recensionsexemplar av boken!

onsdag 22 augusti 2018

”Hunger” av Alma Katsu


I juni år 1846 påbörjar Donnerkolonnen sin färd mot Kalifornien. För många av familjerna i sällskapet betyder resan drömmen om ett nytt, bättre liv, men drömmen om lyckan kommer inte att bli långvarig. Sällskapet tar det ödesdigra beslutet att ta en ny obeprövad väg över bergen, ett beslut som kommer få förödande konsekvenser. Förutom att vägen visar sig vara närmast ofarbar så sinar matförråden och allt mer osämja uppstår i sällskapet. När en pojke mystiskt försvinner och hittas oförklarligt död är det som att gränsen är nådd. Allt fler drabbas av känslan att någon – eller något – blodtörstigt förföljer dem på sin färd, och i takt med att vintern drar in över landskapet ökar kampen för överlevnad.
Hunger är en välskriven och väldigt spännande roman, som bygger på en verklig händelse. Donnerhistorien har länge fascinerat mig och det är svårt för mig att vara kritisk mot denna bok, som jag tycker är väldigt bra. Jag tycker om att man får följa både kvinnor och män under resan, och speciellt hur Katsu beskriver kvinnornas situation. Personerna i boken är komplexa och jag både älskar och hatar dem på samma gång, men det gör också att de känns verkliga och trovärdiga. Trots ca 400 sidor känns boken relativt lättläst och man kommer snabbt in i historien. Det ligger en kall, enslig och dyster stämning över berättelsen, och en spänning som finns där från första sidan. Jag är imponerad över hur Katsu lyckas hålla denna spänning boken igenom, och över hur hon håller historien på gränsen mellan det verkliga och det övernaturliga. Jag tycker som sagt väldigt mycket om Hunger och vill man läsa något läskigt i höst och vinter så tycker jag absolut att denna är ett bra val.
Betyg: 4 av 5
 
Titel: Hunger
Författare: Alma Katsu
Sidor: 399
Förlag: Nona
Utgivningsår: 2018
 
Stort tack till bokförlaget Nona för recensionsexemplar av boken!

torsdag 16 augusti 2018

”Rich boy” av Caroline Ringskog Ferrada-Noli


År 1949 föds Marianne. Hon har en äldre syster och två bröder. När hon är sex år dör hennes pappa och Mariannes liv förändras. Mariannes mamma Gully hymlar inte med att hon bryr sig mer om sina söner än sina döttrar, och Marianne gör allt för att få sin mammas godkännande. När Marianne själv är vuxen kommer hon att inleda ett förhållande med en man där sökandet efter bekräftelse och att göra rätt fortsätter. Mariannes man, som till en början verkar världsvan och karismatisk, visar sig snart ha ett häftigt temperament och har inte långt till att ta till våld. Marianne får dottern Annika, men likt sin egen mamma har Marianne svårt för att visa ömhet mot sitt barn. Som vuxen hamnar Annika i ett förhållande som liknar sina föräldrars, och när det tar slut hamnar hon i en kris. För att förstå sitt liv och sitt beteende tvingas Annika se tillbaka på sin barndom och sin mammas liv. Är det verkligen lättare att vara kvinna på tvåtusentalet än på sextiotalet?
Rich boy är en intressant roman om hur det kan vara att vara kvinna och om hur viktig relationen mellan mor och dotter är. Det är en roman som behandlar temat nedärvda dåliga beteenden och dysfunktionella familjerelationer. En fråga som ständigt dyker upp i mitt huvud är: hur ska man kunna visa ömhet om man själv inte upplevt det? Fast Marianne är en dålig mamma så känner jag sympati för henne, för hon behandlar bara sitt barn som hon själv blivit behandlad. Det är också en roman om moderskap där fäderna är frånvarande, men där ett patriarkat ändå är rådande. Mammornas duglighet ifrågasätts, medan männen kommer undan med att vara dåliga föräldrar, eller dåliga människor i största allmänhet.
Caroline Ringskog Ferrada-Noli har lyckats skriva en roman om ett tungt ämne på ett sätt som är lätt att läsa. Den är välskriven och väldigt bra! Jag själv drogs flera gånger in i berättelsen och glömde nästan bort världen runt omkring mig. Dock så tyckte jag att delen om Mariannes liv var mer intressant än delen om Annika, men det kanske beror på att jag tycker om att läsa om sextio- och sjuttiotalet. Om man som mig tycker om böcker som inte utlovar ett lyckligt slut så tycker jag absolut att man ska läsa Rich boy.
Betyg: 4,5 av 5
 
Titel: Rich boy
Författare: Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Sidor: 476
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2018

måndag 13 augusti 2018

”En modern familj” av Helga Flatland


När Sverre fyller 70 år bjuder han hela familjen på en resa till Italien, men det kommer inte att bli den semester de alla har väntat sig. Sverre och hans hustru Torill berättar nämligen att de beslutat sig för att skiljas. De känner att de har tagit ett väl genomtänkt beslut, något deras barn dock inte håller med om. Liv, Ellen och Håkon är alla vuxna, men påverkas ändå mer än föräldrarna föreställt sig av skilsmässan. Vi får i olika kapitel följa utvecklingen ur de olika barnens perspektiv och frågan som ständigt kommer upp är vad är egentligen en familj?
En modern familj är en väldigt intressant bok om familjeförhållanden och hur starka eller svaga de kan vara. Genom att vi får följa historien genom barnens ögon får vi se deras förhållande både till föräldrar, partners, eventuella barn och till varandra. Liv som är gift och har barn börjar fundera över sitt förhållande till sin familj medan Ellen tvingas möta det faktum att hon kanske inte kan få barn. Alla påverkas de på olika sätt av föräldrarnas skilsmässa. Deras förhållande till föräldrarna förändras, men de funderar också över vilket förhållande de har till varandra som syskon. Vilken roll har egentligen de olika barnen i familjen?
Jag vill påstå att Helga Flatland har skrivit en intelligent roman som väcker många frågor och får en att fundera över vad man själv har för relation och förhållande till föräldrar, syskon, partner och barn. Boken är välskriven, men ändå lättläst och känns inte tung trots att den tar upp ett allvarligt ämne. Jag skulle rekommendera boken till alla som tycker om att läsa om familjerelationer, för det här är en väldigt bra roman om det ämnet.
Betyg: 4 av 5
 
Titel: En modern familj
Författare: Helga Flatland
Sidor: 284
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2017 (På svenska 2018)
 
Stort tack till Bokförlaget Polaris för recensionsexemplar!