tisdag 24 september 2019

”I händelse av min död” av Kerstin Weigl och Kristina Edblom


Ibland läser vi böcker för att fly från verkligheten och ibland läser vi böcker för att förstå vår verklighet bättre. I I händelse av min död får vi möta en verklighet som är främmande för många av oss, men livsfarlig för dem som lever i den. Journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom har undersökt alla fall från år 2000 till år 2009 då en kvinna mördats av en äkta man, en partner eller ett ex – och det är skrämmande läsning. Vi får höra av familjemedlemmar om mordet, ibland från barn som allt för ofta blir vittnen när deras pappa misshandlar och mördar deras mamma. Men det är den verklighet vi alla lever i, det är vad som sker runt omkring oss dagligen, och vi kan inte blunda för det längre.
I en av berättelserna i boken får vi följa Kim. Kim kommer från Söderhamn, min hemstad där jag är född och bor. Här träffar hon sin man och det ställe där de gifter sig syns från hela staden, jag ser det från mitt fönster. Plötsligt blir det inte bara en bok om kvinnor som mördats av sina män, utan en bok om en kvinna och man från mina hemtrakter, och allt blir mer verkligt och nära. Även här sker detta. Det sker överallt, även i min trygga hemstad. Och det gör mig såklart arg, och rädd. Rädd eftersom det inte tycks finnas något sätt att förutse vilka män som kommer visa sig vara kapabla att döda, och arg för att jag som kvinna så ofta är rädd för män. Arg för att vi lever i ett samhälle där kvinnor ses som medansvariga vid misshandel, där de sägs att ”förhållandet är stormigt” när en man slår sin partner. Vi som kvinnor har så mycket att vara rädda för, men ännu mer att vara arga för. Det är upprörande att läsa om hur samhället misslyckas med att skydda kvinnor i utsatta situationer. Vi måste alla bli mer uppmärksamma på vår omgivning, göra allt vi kan för att rädda dessa kvinnor. Det sker allt för ofta att kvinnor mördas av sina män och det borde göras mer för att försöka ändra på det.
I händelse av min död är ingen lätt läsning, men innehållet är viktigt att läsa om. Det här är årets kanske viktigaste bok och borde läsas av alla. En fruktansvärd, men livsviktig bok helt enkelt.
Betyg: 5 av 5

Titel: I händelse av min död
Författare: Kerstin Weigl och Kristina Edblom
Sidor: 273
Förlag: Natur och kultur
Utgiven: 2019  

torsdag 19 september 2019

”Det första chiffret” av Denise Rudberg


Året är 1940, platsen är Stockholm. Signe, Elisabeth och Iris är tre kvinnor med väldigt olika bakgrund som snart kommer dela ett viktigt arbete. De tre väljs ut av regeringen för att avlyssna och försöka knäcka tyskarnas koder. Det är en osäker tid, då man inte vet vem man kan lita på, och de tre kvinnornas arbete blir livsviktigt för rikets säkerhet. De har ett stort förtroende och nu gäller det för dem att bevisa att de är värda det förtroendet – att de är rätt kvinnor på rätt plats.
Med Det första chiffret byter Denise Rudberg genre till att skriva en historisk roman, och hon gör det bra. Jag personligen läser inte ofta om andra världskriget, men när det kommer en bok som fokuserar på kvinnornas arbete inom det militära kan jag inte låta bli att läsa den. Boken är bra skriven, tiden och miljön bra beskriven på ett sätt som känns trovärdigt. Karaktärerna är inte okomplicerade men lätta att tycka om. Man vill verkligen att det ska gå bra för kvinnorna i boken. Handlingen är också delvis feministisk, vilket jag uppskattar. Elisabeth är absolut feminist, som säger upp sig från sitt jobb då hon ombeds klippa av sig sitt iögonfallande långa hår. Iris är ensamstående mamma till två söner, då hon flytt från Estland där hennes man blivit kvar. Att läsa om dessa tre kvinnor som alla kämpar för att stå på egna ben i en värld som drivs av män är spännande. Det här är en väldigt intressant och spännande bok, och den är också väldigt lättläst vilket borde tilltala många läsare. Jag hoppas att det kommer en fortsättning på Det första chiffret för jag är väldigt nyfiken på att läsa mer om Signe, Elisabeth och Iris.
Betyg: 3 av 5

Titel: Det första chiffret
Författare: Denise Rudberg
Sidor: 263
Förlag: Forum
Utgiven: 2019

Stort tack till bokförlaget Forum för recensionsexemplar!

tisdag 10 september 2019

”Det lungsjuka huset” av Matilda Gyllenberg


Förorten Lockum består av stora fina hus, som borde bada i ljus, men i ett av dem bor en kvinna som känner sig instängd. Hon har totalrenoverat huset för att få det luftigt och fint, men hon känner att hon går omkring i dunkel, och hon är missnöjd med sitt liv. Men allt kommer att vända. Hon kommer över en dagbok skriven av Hild, en kvinna som tillsammans med sin lilla son kom till Lockum för 30 år sedan. Men vem var Hild och vad hände egentligen med hennes barn? De två kvinnornas historier vävs samman och följer varandra, och det som började som en roman utvecklas snart till en psykologisk thriller. Ett händelseförlopp har sats igång som är omöjligt att stoppa.
Det lungsjuka huset är en ganska besynnerlig bok. Den börjar som en roman, om en kvinna som inte är helt nöjd med sin tillvaro, för att sedan utvecklas till en spännande psykologisk thriller. Och det är en spänning som kryper in under huden på läsaren. Vi anar vad som kommer hända, men vet aldrig säkert och slutet överraskade mig. Det som också överraskar mig är språket, som inte är typiskt för en thriller. Jag skulle säga att de flesta böcker inom genren har ett mycket enklare och mer rakt språk, och även handling, men så är detta inte heller någon renodlad thriller. Boken håller sig mellan två genrer, på ett sätt som faktiskt fungerar, och språket är vackert och fängslande. Jag är ofta väldigt kritisk mot psykologiska thrillers, men den här tycker jag väldigt mycket om. Jag är fångad från första sidan och vill inte lägga den ifrån mig. Jag är speciellt imponerad av hur bra Det lungsjuka huset är eftersom det är en debutroman. Jag hoppas verkligen att Matilda Gyllenberg kommer skriva fler böcker, för jag vill läsa mer.
Betyg: 4 av 5

Titel: Det lungsjuka huset
Författare: Matilda Gyllenberg
Sidor: 259
Förlag: Förlaget
Utgiven: 2019

torsdag 5 september 2019

”Vissla i mörker” av Emma Healey


Under en resa på landsbygden försvinner femtonåriga Lana spårlöst. Hon hittas fyra dagar senare, nerkyld och med sår över hela kroppen, men hon hävdar att hon inte minns var hon varit eller vad som hänt henne. Efter incidenten blir hon mer inbunden, vill inte gå till skolan, vägrar åka tunnelbana och sover med lampan tänd. Lanas mamma Jen misstänker att Lana minns mer av vad som hände under försvinnandet än hon vill erkänna. Jen försöker få sin dotter att prata med henne, men misslyckas och känner sig alltmer som en misslyckad förälder. Hur ska Jen nå fram till sin dotter och kommer hon någonsin få veta vad Lana varit med om?
Jag älskade Emma Healeys debutroman ”Elizabeth är försvunnen” som kom för några år sedan, så det var självklart att jag skulle läsa även hennes nästa bok. Vissla i mörker har många likheter med debuten: ett mysterium som ska lösas och en huvudkaraktär som mot polisen och familjens inrådan försöker lösa detta mysterium. Jag tycker väldigt mycket om Vissla i mörker, men den är inte riktigt lika bra som Healeys första bok. Jag saknar humorn som fanns i Elizabeth är försvunnen och blir aldrig lika indragen i berättelsen, men så är det ofta med författare som skrivit hyllade debutromaner. Det här är dock ingen dålig bok. Under större delen av läsningen tycker jag väldigt mycket om den, speciellt karaktärerna. Det är intressant att läsa om Jen som nästan går in i galenskap i jakten på att få veta vad som hänt hennes dotter. Och som läsare vill jag såklart också veta vad det var som hände då Lana försvann. Många har skrivit i sina recensioner att de tyckte att mittendelen var tråkig men att slutet var bra – jag tycker tvärt om. Jag är inte uttråkad under läsningen och tänker länge att den här boken kommer få ett högt betyg, tills jag kommer till slutet. Jag tycker inte om slutet. Eller, jag tycker i princip om slutet men kan knappt läsa de sista 20 sidorna pga en fobi jag har, så det kan inte hjälpas att det drar ner betyget ett snäpp. Helt personligt, men så är väl också all läsning helt personlig. Jag tycker dock att Vissla i mörker är en bra bok, och jag rekommenderar gärna andra att läsa den. Och jag kommer absolut att läsa vad än Emma Healey skriver härnäst.
Betyg: 3,5 av 5

Titel: Vissla i mörker
Författare: Emma Healey
Sidor: 332
Förlag: Forum
Utgiven: 2018 (På svenska 2019)