fredag 27 mars 2020

”Ingens mamma – tolv kvinnor om barnfrihet” av Josefine Adolfsson (redaktör)


Ingens mamma är en bok bestående av tolv texter, skrivna av tolv kvinnor, som handlar om frivillig barnlöshet eller så kallad barnfrihet. Alla texter utgår från egna erfarenheter blandade med teorier kring ämnet. Kvinnorna består av allt från författare och journalister till dramatiker och etikforskare. Olika kvinnor som befinner sig i olika stadier i livet, men med en sak gemensamt; att de alla har valt att inte skaffa barn. För många kvinnor (och män) är det en självklarhet att få och vilja få barn, och de som känner annorlunda är de avvikande, speciellt när det gäller kvinnor. När man läser texterna i Ingens mamma förstår man hur svårt vissa har att förstå de som inte vill bli mammor. Kommentarer som ”du kommer ändra dig” och ”du kommer ångra dig om du inte får barn” är vardag för barnlösa/barnfria kvinnor. I den här boken möter vi flera kvinnor som aldrig i sitt liv känt någon längtan efter barn. Kvinnor som tidigt velat sterilisera sig och som alltid varit säkra på att det här är rätt beslut för dem. Vi får också höra från kvinnor som inte aktivt valt bort barn, men som aldrig heller aktivt valt barn och som inte sörjer att de lever ett barnfritt liv. Jag som själv lever ett barnfritt liv kände igen mig i mycket i boken och kände att texterna var skrivna av likasinnade. Men det här är inte en bok bara för barnlösa/barnfria. Jag tror att Ingens mamma kan vara intressant läsning för alla, även om barnfria såklart kommer känna störst igenkänning i boken. Men ibland är det inte igenkänningen som är det viktigaste. Jag skulle helst vilja sätta boken i händerna på alla som sagt ”du kommer ändra dig” till en kvinna som uttryckt att hon inte vill ha barn. Och i framtiden hoppas jag på att slippa frågor om varför jag inte skaffat barn.
Betyg: 4 av 5

Titel: Ingens mamma – tolv kvinnor om barnfrihet
Redaktör: Josefine Adolfsson
Sidor: 158
Förlag: Atlas
Utgiven: 2013

onsdag 25 mars 2020

”Tre kvinnor” av Lisa Taddeo


Under åtta år har Lisa Taddeo följt tre kvinnor i USA och resultatet av tusentals timmar av samtal kan vi läsa i Tre kvinnor. Lina lever i ett kärlekslöst äktenskap. Hennes man vägrar att ens kyssa henne. Till slut får hon nog och inleder en affär med en gift man. Sloane är gift med en man som vill att hon ska ha sex med andra män – med eller utan honom. Men hur har man ett sådant förhållande utan att någon blir sårad? Maggie inleder ett hemligt förhållande med sin lärare i high school. Flera år senare hamnar hennes fall mot honom i rätten. Frågan nu är vems sida folk kommer ta.
Tre kvinnor är en väldigt hyllad bok. Den sägs handla om kvinnors sexualitet, om kvinnors sexuella lust och längtan. Jag måste dock säga att jag blev ganska besviken på boken. Kanske hade jag tyckt mer om den om den inte hade beskrivits på det sätt den gör. Jag tycker nämligen att boken handlar ganska lite om kvinnors sexuella lust. Det handlar mycket om sex, men ofta i grunden på mannens villkor. Lina framstår som en kvinna som bönar och ber om att hennes älskare ska vilja ha henne, och som ställer upp varje gång han vill ses och sörjer varje gång han inte vill ses. Visst handlar det på sätt och vis om hennes längtan efter honom, men hon själv ställer inga krav utan finns alltid där när han vill. På ett liknande sätt har Sloane ett slags öppet förhållande, på sin mans önskan. Vad Sloane själv vill är inte så tydligt. Varken Lina eller Sloane tycks ha problem med att inleda sexuella förhållanden med upptagna män. De verkar helt enkelt inte bry sig om vilka de sårar bara de blir bekräftade genom att männen vill ha dem. Jag känner inte igen mig i varken Lina eller Sloane och om det här ska vara en framställning av kvinnlig sexualitet så är jag väldigt besviken.
Men så har vi Maggies del i boken, den i mitt tycke mest intressanta berättelsen. Maggie gör misstaget att inleda ett hemligt förhållande med en av sina lärare. Ett förhållande som såklart bygger på hans vilja och auktoritet. Flera år senare har Maggie anmält läraren för sexuellt utnyttjande av minderårig och fallet ska upp i rätten. Det blir en svår tid för Maggie, speciellt eftersom läraren är omtyckt i staden och har många som står bakom och stöttar honom. Berättelsen om Maggie är tragisk, men viktig. Det gör ont i mig när jag läser om hur hon blir utnyttjad av någon hon litar på och om hur denna person inte tycks bry sig om att det skadar henne. Jag menar att det är viktigt att berätta Maggies historia eftersom den är vardag för många. Och det är dessa delar av boken som jag personligen får mest ut av rent känslomässigt.
Även om jag blev ganska besviken av Tre kvinnor så väger berättelsen om Maggie upp betyget. Det är Maggie som kommer stanna hos mig längst och jag kan rekommendera boken bara för att hennes historia känns så angelägen.
Betyg: 3 av 5

Titel: Tre kvinnor
Författare: Lisa Taddeo
Sidor: 345
Förlag: Atlantis
Utgiven: 2019

Stort tack till Atlantis förlag för recensionsexemplar av boken!  

fredag 20 mars 2020

”Kvinnor i kamp” av Marta Breen och Jenny Jordahl


Kvinnor i kamp är en bok som berättar om olika kvinnokämpar i serieform. Boken riktar sig främst till yngre läsare, men jag tycker det är en fantastisk bok även för vuxna. Det är ett bra och intressant urval av berättelser och kvinnor som framställs. Det handlar om allt från kampen mot slaveriet i USA på 1800-talet till Malalas kamp för att få gå i skolan för bara några år sedan. Jag tyckte att jag visste mycket om kvinnorörelsen redan innan jag läste boken, men lärde mig ändå ett och annat nytt. Det här är en perfekt bok för den som vill lära sig mer om feminismens ursprung. Den är lättläst men ändå väldigt informativ. Illustrationerna är fantastiska, som konstverk jag vill klippa ut och sätta upp på väggen. Gult, rött och ljusblått är dominerande färger som bidrar till styrkan i berättelserna.



Som kvinna känner jag mig väldigt styrkt av alla kvinnokämpar som figurerar i boken. Det är viktigt att vi inte glömmer vilket jobb kvinnorna innan oss har gjort och vad de har fått gå igenom för att få samma rättigheter som män. Men världen är långt ifrån perfekt än och vi kvinnor har mycket kvar att kämpa för. Den här boken har dock en positiv och hoppfull ton som i alla fall får mig att känna att allt är möjligt bara vi gör det tillsammans. En fantastisk bok som jag tycker absolut alla borde läsa!
Betyg: 5 av 5

Titel: Kvinnor i kamp – 150 års kamp för frihet, jämställdhet, systerskap!
Författare: Marta Breen
Illustratör: Jenny Jordahl
Sidor: 119
Förlag: Natur och Kultur
Utgiven: 2018 (På svenska 2019)

tisdag 10 mars 2020

”Kodnamn Flamingo” av Kate Atkinson


År 1940 blir den då artonåriga Julia Armstrong rekryterad till spionbranschen. Hon sitter i en lägenhet tillsammans med några män och lyssnar av grannarna, som tros vara nazisympatisörer. Det är en jobbig tid för Julia, och när kriget tar slut tror hon att hon ska kunna lämna det hela bakom sig. Men tio år senare, när Julia jobbar som radioproducent, kommer det förflutna ikapp henne. Hon stöter på folk hon inte har sett sedan spiontiden och hon börjar känna sig förföljd och hotad. Nu gäller det för Julia att försöka räkna ut vad det är som egentligen pågår omkring henne.
Jag läser sällan spänningsromaner, deckare eller kriminalromaner. Jag försöker dock ge mig in på fältet lite oftare för att vidga mina vyer, och för att jag upptäckt att det finns guldkorn även inom denna genre, som inom alla. Kate Atkinson har skrivit en roman som jag skulle kalla spänning. Delar av den är deckarliknande och den är spännande och svår att lägga ifrån sig. Den är bitvis rolig och karaktärerna är intressanta. Jag gillar Kate Atkinsons språk och tycker att det går lätt att läsa boken. Det här är en bok som jag skulle rekommendera alla thrillerälskare, men även de som egentligen inte gillar genren. Det är en bra bok som jag tror de flesta kan tycka om. Jag har inte läst något av Kate Atkinson tidigare, men har flera av hennes böcker i bokhyllan. Det är jag glad för, för nu vill jag läsa så många av hennes böcker som möjligt. Hon bygger verkligen upp en intressant värld och kan onekligen konsten att berätta en fascinerande historia. Kodnamn Flamingo rekommenderas verkligen och jag ser fram emot mer spännande läsning från författarinnan.
Betyg: 4 av 5

Titel: Kodnamn Flamingo
Författare: Kate Atkinson
Sidor: 348
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2018 (På svenska 2019)

Stort tack till Norstedts för recensionsexemplar av boken!  

torsdag 5 mars 2020

”Hur mår fröken Furukura?” av Sayaka Murata


Keiko Furukura är 36 år gammal. Hon har aldrig haft en pojkvän och har arbetat som timanställd i en liten närbutik i arton år. Hennes familj och vänner undrar varför hon inte gifter sig, eller i alla fall skaffar sig ett riktigt jobb. Men Keiko är inte som andra och närbutiken är en viktig del av hennes liv. Så träffar Keiko Shiraha och hennes liv som närbutiksanställd är inte lika självklar längre.
Efter att ha hört flera personer jämföra Hur mår fröken Furukura? med romanen Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt hade jag stora förväntningar på den. Jag var nästan säker på att det här skulle vara en bok i min smak. Men tyvärr, jag blev ganska besviken. Den har beskrivits som rolig och knasig, men jag tyckte inte alls den hade samma humor som Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt, och jag tycker inte att Keiko är en lika stark romankaraktär som Eleanor. Men jag tycker om Keiko. Jag gillar att hon är udda och inte riktigt vet hur man gör för att passa in bland andra människor. Det, eller rättare sagt den, som jag stör mig på är Shiraha. Det var länge sedan jag läste om en karaktär som jag fann så avskyvärd. Jag har oftast inget emot att läsa om karaktärer jag tycker illa om, men Shiraha var bara för mycket. Jag ogillar honom ungefär lika mycket som jag ogillar Heathcliff i Svindlande höjder – en bok jag inte tycker mycket om på grund av de själviska och elaka karaktärerna. Jag tänkte också på hur jag inte heller gillar de män som Haruki Murakami brukar skriva om och undrar om japansk kultur har större överseende med förfärliga manliga karaktärer. Jag ville så gärna älska Hur mår fröken Furukura? men för mig är den bara en okej bok. Bra skriven, men jag hade önskat mig något mer. Den är relativt tunn och lättläst, så jag skulle ändå rekommendera den till den nyfikne. Och jag kommer nog aldrig se på en butiksanställd på samma sätt igen.
Betyg: 2,5 av 5

Titel: Hur mår fröken Furukura?
Författare: Sayaka Murata
Sidor: 162
Förlag: Lind & Co
Utgiven: 2016 (På svenska 2020)

tisdag 3 mars 2020

”Männen i mitt liv” av Sofia Rönnow Pessah


Sonia är van vid att vara en duktig flicka och får bra betyg i skolan. Hon gör bra ifrån sig även på universitetet, där hon läser juristlinjen, men tycker själv att bara bästa betyg är bra nog och hennes BA räcker inte till för henne. Sonia använder sex för att få bekräftelse och gör allt för att vara bra i sängen även när hon själv inte tycker att sexet är bra. När det går sämre i skolan och Sonia får antidepressiva läkemedel utskrivna vänder hon sig allt mer till olika män för att bli sedd och uppskattad. En destruktiv spiral som inte tycks få någon stopp utvecklas. Men om Sonia inte är bra i sängen, vem är hon då?
Männen i mitt liv är en bok som handlar om Sonia och hennes liv genom att berätta om alla män hon har sex med. Förhållanden, one-night-stands och tinderdejter avlöser varandra och vi lär känna en ganska trasig ung kvinna som inget hellre vill än att bli sedd. Trots att boken handlar om sex så är den så mycket mer än bara sexskildringar och berättar en drabbande historia. Det handlar om en ung kvinna som inte tycker att hon räknas om hon inte är bäst, om en kvinna som aldrig vill göra männen hon träffar besvikna även om hon själv inte mår bra i förhållandet. Sonia använder sex för att fylla någon slags hål, någon slags tomhet, och säger att ensamheten är det som gör mest ont. Jag känner igen mig mycket i Sonia. Jag har också haft prestationskrav på mig själv, där bara det bästa var bra nog. Och jag har också använt sex för att få uppmärksamhet, bekräftelse och fylla något slags tomrum, även om jag aldrig gick riktigt lika långt som Sonia gör i vissa fall. Delvis så är det nog för att jag känner igen mig som jag tycker så mycket om boken, men den är också väldigt bra skriven och en historia berättad på ett intressant sätt. Sex och destruktivitet är en intressant kombination som i alla fall jag dras till att läsa om, och berättelser om vilsna unga kvinnor brukar också falla mig i smaken. Sofia Rönnow Pessah är en författare jag kommer hålla ögonen på och jag rekommenderar verkligen hennes debut Männen i mitt liv.
Betyg: 4 av 5

Titel: Männen i mitt liv
Författare: Sofia Rönnow Pessah
Sidor: 243
Förlag: Wahlström och Widstrand
Utgiven: 2020