måndag 21 december 2020

”Splendor” av Stefan Lindberg

 

I maj 2017 träffar författaren Stefan Lindberg den mystiske Mathias Splendor Johansson på en uteservering i Stockholm. Splendor påstår att de två har träffats tidigare, i Berkeley – en stad som Stefan aldrig har varit i. Splendor kan också berätta detaljer ur Stefans liv som han omöjligt borde känna till. Saker från Stefans uppväxt. När Splendor berättar att det beror på att han varit med i en sekt som kallas Paradiset blir Stefan nyfiken och vill veta mer. Han är beredd att gå långt för att få veta allt om sekten, kanske för långt för sitt eget bästa.

Splendor är en autofiktiv roman, och en väldigt bra sådan. Från första sidan dras jag in i berättelsen och är fast genom hela boken. Jag fascineras av Splendor som karaktär och av Stefan Lindberg som författare till denna bok. Boken känns hallucinatorisk och drömsk, och jag gillar det mycket. Jag tycker om att läsa om sekter och det spelar inte så stor roll att Paradiset är en påhittad sådan. Splendor är en udda, intressant och spännande roman, väl värd sin augustprisnominering. Jag har inte läst mycket autofiktion tidigare, men är nu nyfiken på att läsa mer. Och jag är väldigt sugen på att läsa fler böcker av Stefan Lindberg, som har potential för att bli en ny favoritförfattare. Om du gillar annorlunda böcker och vill läsa en fängslande sådan så tycker jag att du ska ge Splendor en chans. Jag kan nästan lova att du inte blir besviken.

Betyg: 4 av 5

 

Titel: Splendor

Författare: Stefan Lindberg

Sidor: 263

Förlag: Albert Bonniers förlag

Utgiven: 2020

onsdag 16 december 2020

”Lisa och Lilly” av Mian Lodalen

 

Året är 1910 då Lisa smiter ut från lägenheten där hon bor med sina föräldrar och syskon och beger sig till Årstaviken på dans. Där träffar hon Lilly. Det Lisa känner för Lilly liknar inget hon känt för någon förut och när Lilly visar sig ha samma känslor för Lisa borde deras lycka vara gjord. Men tiderna var andra då och Lisa och Lilly tvingas smita ut från sina hem och träffas i smyg. Deras föräldrar gör allt de kan för att hålla dem isär och deras kärlek driver dem mot ett tragiskt öde.

Lisa och Lilly har undertiteln ”En sann kärlekshistoria” och bygger på det öde som drabbade två unga kvinnor i början av förra seklet. Lisas och Lillys kärlek till varandra tycks inte veta några gränser och paret utsätter sig för stora risker för att kunna träffas. I en tid inte alltför långt ifrån vår var samkönade relationer inte tillåtna och homosexuella par tvingades hålla sin kärlek hemlig. Berättelsen om Lisa och Lilly är väldigt tragisk och väldigt trovärdig. Tidsskildringen är bra och boken är fängslande. Fast läsaren vet från början vilket öde som väntar paret så vill jag så gärna att de ska få uppleva lycka tillsammans. Jag kan inte sluta läsa fast jag vet hur fruktansvärt det kommer sluta. Lisa och Lilly är en viktig bok om hur historien har sett ut för homosexuella i Sverige och om hur det fortfarande ser ut i många länder. En drabbande skildring av förbjuden förälskelse. Jag har inte läst något av Mian Lodalen tidigare men är väldigt sugen på att göra det nu. Och om du inte har läst Lisa och Lilly så tycker jag att du ska göra det.

Betyg: 4 av 5

 

Titel: Lisa och Lilly

Författare: Mian Lodalen

Sidor: 348

Förlag: Romanus & Selling

Utgiven: 2020

onsdag 2 december 2020

”Fjärilsvägen” av Patrik Lundberg

 

På baksidan av Fjärilsvägen finns bara en mening. ”Det här är berättelsen om Ingrid Birgitta Lundberg”. Det är delvis sant. Samtidigt är det en berättelse om så mycket mer. Det är en berättelse om politik, samhälle och fattigdom, en uppväxtskildring och en redogörelse för en klassresa. Allt detta följer Ingrids liv. Hennes liv blir ett exempel för hur en del levde från 1950-talet fram till idag. Ett mycket intressant sådant.

Ingrid Birgitta Lundberg har en bra uppväxt och trivs bra med sin första make i huset de bygger på Fjärilsvägen i Sölvesborg. De engagerar sig politiskt i Socialdemokraterna och drömmer om att bilda familj. När de visar sig att de inte kan få barn adopterar de först Patrik och sedan han syster Paula från Sydkorea. De lever ett riktigt kärnfamiljsliv till den dag det visar sig att barnens pappa har en affär med en annan kvinna och Ingrid skiljer sig. Hon får vårdnaden om barnen men lever fattigt och får till exempel hoppa över lunchen på jobbet för att ha råd med nya skor till barnen. Vi följer Ingrids kamp för att försörja sin familj samtidigt som vi följer det politiska läget i Sverige. Ingrid är trogen socialdemokrat men har hon det egentligen så mycket bättre under deras tid i regeringen? Patrik Lundberg beskriver väldigt bra hur det är att växa upp i ett fattigt hushåll. Hur det är att inte ha en pappa som följer med på fotbollsläger eller en fin bil att skjutsa kompisar till träningen i. Hur det är att alltid handla kläder på rea, och allra helst när det är rea på rean. 

Fjärilsvägen är en bok som berör. Patrik Lundberg väljer att tala direkt till sin mamma genom att använda ”du” som tilltal genom hela berättelsen, vilket ger boken en personlig känsla. Samtidigt som vi följer Ingrids liv så följer vi Patriks då han till exempel blir den första i sin familj att ta studenten. Huset på Fjärilsvägen blir ett slags symbol för uppväxten, för Ingrids fattigdom och Patriks början på den klassresa han kommer att göra. Bådas liv är intressanta att följa. Kanske är det för att jag själv är i Patriks ålder och kan känna igen mycket av det han skriver om från min egen uppväxt som jag tycker så mycket om den här boken, men samtidigt känns boken viktigare än så. Berättelsen om den fattigdom som fanns men aldrig riktigt uppmärksammades känns viktig. Det här är inte en lättsam eller lycklig historia, men ändå en bok jag tycker att alla borde läsa. Och jag ska absolut kolla upp Patrik Lundbergs tidigare utgivning. Jag har en känsla av att hans andra böcker är lika bra som denna.

Betyg: 4 av 5

 

Titel: Fjärilsvägen

Författare: Patrik Lundberg

Sidor: 175

Förlag: Albert Bonniers förlag

Utgiven: 2020

måndag 30 november 2020

”Monica Magnus 1966” av Ulrika Ewerman

 

Monica är bara 14 år då hon träffar den åtta år äldre Magnus på en fest. Fast hon redan har pojkvän följer hon med Magnus hem och inleder en relation med honom. Monicas mamma vill inte acceptera att de två är tillsammans och gör allt hon kan för att skilja dem åt, men förgäves. Monica och Magnus ser till att få träffas hur omständigheterna än ser ut, även när det betyder att Monica måste rymma hemifrån. Och ju starkare relationen mellan de två unga blir desto mer trasas relationen mellan Monica och hennes mamma sönder.

Monica Magnus 1966 är en roman som bygger på en sann historia. Det är en historia om en kärlek mellan två personer som inte kan leva utan varandra och hur den kärleken riskerar att rasera allt i sin väg. Monica beskrivs som en flicka som mognat långt före sina kamrater, som när hon träffar Magnus är trött på det mesta i livet – skola, pojkvän, familj. Kärleken till Magnus blir det absolut viktigaste i hennes liv. Samtidigt försöker Monicas mamma hålla henne ifrån Magnus, men misslyckas ständigt. Lika mycket som det här är en bok om kärlek så är det en bok om en trasig relation mellan en tonårsflicka och hennes mamma. En mamma som vill rädda sin dotter från att gå samma öde som hon själv till mötes och en dotter som anser sig vuxen nog att göra sina egna val i livet.

Både titeln på boken och inledningen, kallad ”nutid”, ger en hint om att det här inte är en historia med ett lyckligt slut. Men fast jag under läsningen är på väg mot det oundvikliga så kan jag inte sluta läsa. Jag fastnar direkt för berättelsen och fascineras av den unga Monica. Jag vill att allt ska sluta bra fast jag vet att det inte kommer göra det. När slutet kommer är jag beredd fast ändå inte. Drabbas extra hårt när jag påminner mig om att det är en sann historia. En tragisk berättelse om två personer som inte vill eller kan leva utan varandra. Det är en fängslande bok och en väldigt bra debutroman. En bok jag vill rekommendera till alla er som tål att få ont i hjärtat, för den här boken drabbar en vare sig man vill eller inte.

Betyg: 4 av 5

 

Titel: Monica Magnus 1966

Författare: Ulrika Ewerman

Sidor: 268

Förlag: Bookmark

Utgiven: 2020

tisdag 13 oktober 2020

”Vedergällningen” av Lotta Lundh

 

En kropp hittas i sjön Fryken. Det visar sig vara kroppen efter en man som blivit brutalt mördad. Kriminalkommissarie Erik Ljung får i uppgift att lösa fallet, vilket kommer visa sig bli mer komplicerat än polisen först trott. Snart mördas en till man, med kopplingar till det första offret, på ett lika bestialiskt sätt. En seriemördare härjar i Sunne och det är nu upp till Erik Ljung att hitta den skyldige innan fler går en brutal död till mötes.

Vedergällningen är tredje delen i serien om kriminalkommissarie Erik Ljung och den som har läst de tidigare delarna kommer känna igen sig. Platsen är Sunne, en annars väldigt idyllisk stad, där polisen denna gång letar efter en seriemördare. Morden som denne begår är väldigt brutala, vilket vittnar om det enorma hat som mördaren känner för sina offer. Redan titeln avslöjar att den här boken handlar om hämnd och i tillbakablickar får vi veta vad som hänt mördaren och varför denna vill hämnas på detta sätt. Plötsligt får jag sympatikänslor för mördaren, innan jag ens vet vem denne är. Samtidigt vill jag att Erik Ljung ska lyckas i sin jakt på att ta fast den skyldige. Kluvenheten jag känner gör den här boken bättre än många andra liknande deckare.

Vedergällningen är en bra deckare. Den ger mig det som jag förväntar mig mest av böcker i den här genren: spänning, högt tempo och brutala mord. Jag har tidigare läst första delen i serien om Erik Ljung, Familjen, som jag också tyckte var bra och jag vill gärna läsa fler deckare av Lotta Lundh i framtiden.

Betyg: 3 av 5

 

Titel: Vedergällningen

Författare: Lotta Lundh

Sidor: 342

Förlag: Lind & Co

Utgiven: 2020

 

Stort tack till Lind & Co för recensionsexemplar! 

onsdag 30 september 2020

”Längs den lila linjen” av Deepa Anappara

 

Jai älskar polisserier och han tycker att han är minst lika smart som poliserna som löser brott på tv. När en av Jais klasskamrater försvinner bestämmer han sig för att lösa fallet. Han övertalar sina vänner Pari och Fazi att bli hans assistenter och tillsammans ger de sig ut på en jakt genom Indiens basarer och marknader för att försöka hitta den försvunna pojken.

Deepa Anappara har skrivit en roman som på sätt och vis baserar sig på verkliga händelser. I Indien försvinner ca 180 barn varje dag, många av dem fattiga eller hemlösa, och polisen gör väldigt lite för att hitta dessa barn. Med sin debutroman vill Deepa Anappara uppmärksamma detta, och hon gör det väldigt bra. I Längs den lila linjen beskrivs ett Indien jag inte visste fanns. Ett Indien där barn kidnappas och polisen är korrumperad och ser åt ett annat håll. Vi får följa fattiga familjer som arbetar för de rika och som är rädda för polisen. Pojken Jais jakt på sin försvunna klasskamrat börjar som en lek, men då fler barn från grannskapet försvinner blir situationen allt mer allvarlig. Jag tycker väldigt mycket om den här boken. Jag tycker om Jai och hans familj och vänner, jag tycker om miljöbeskrivningarna fast de väldigt ofta är äckliga, och jag tycker om berättelsen om de försvunna barnen. Boken känns väldigt äkta samtidigt som den är spännande och intressant. Jag läser sällan böcker som utspelar sig utanför Europa eller USA och är väldigt glad att jag läst denna skildring av dagens Indien. Längs den lila linjen är en bra, välskriven och viktig bok som jag hoppas fler läsare ska få upp ögonen för.

Betyg: 4 av 5

 

Titel: Längs den lila linjen

Författare: Deepa Anappara

Sidor: 323

Förlag: Polaris

Utgiven: 2020

 

Stort tack till bokförlaget Polaris för recensionsexemplar av boken! 

onsdag 16 september 2020

”Biblioteket” av Susan Orlean

 

En vårdag 1986 brinner det i Los Angeles centralbibliotek. En brand som ska komma att bli den största biblioteksbranden i USA:s historia, med en halv miljon förstörda böcker. Journalisten Susan Orlean försöker lösa gåtan om vem som startade branden och vad som egentligen hände den där vårdagen för trettio år sedan. Men det här är inte en bok bara om branden. Den handlar om bibliotekets historia, dess bibliotekarier och bibliotekschefer. Det handlar om Los Angeles och om hur en hel stad sluter upp för att försöka rädda och återuppbygga ett älskat bibliotek. Och den handlar om kärleken till böcker, såklart.

Jag kan inte säga annat än att Biblioteket är en smått fantastisk bok. Och Susan Orlean är en smått fantastisk författare. Innan läsningen var jag rädd för att det skulle vara en ganska torr och tråkig redogörelse över en brand och dess konsekvenser, men oj vad fel jag hade. Susan Orlean skriver intressant, lättläst och passionerat om biblioteket, dess historia och människorna omkring det. Jag sugs in i boken, som ibland nästan känns mer som en roman i stilen än en facklitterär bok, och jag har väldigt svårt att lägga den ifrån mig. Det här är självklar läsning för alla bibliotekarier, men också för alla bokälskare. Boken handlar om människor som älskar böcker och läsning och om hur biblioteken är en naturlig samlingspunkt för dessa människor. När Los Angeles bibliotek brinner sluter folk från hela staden upp för att hjälpa till och det blir tydligt hur de anser att biblioteket har en viktig plats i samhället. Och berättelsen om den unga man som misstänks ligga bakom branden är fascinerande, bisarr och ibland komisk. Det här är inte en bok som ger ett slutgiltigt svar på gåtan om vem som startade branden i Los Angeles bibliotek 1986, men det är en bok om kärleken till böcker och bibliotek. Alla som älskar böcker borde läsa den här boken. Jag kan inte rekommendera den nog.

Betyg: 4 av 5

 

Titel: Biblioteket

Författare: Susan Orlean

Sidor: 374

Förlag: Atlantis

Utgiven: 2018 (På svenska 2020)


Stort tack till bokförlaget Atlantis för recensionsexemplar! 

måndag 7 september 2020

”Ormarna” av Sadie Jones

 

Bea och hennes man Dan ger sig ut på en bilsemester genom Europa. De lämnar London och har ett första inplanerat stopp hos Beas bror Alex, som driver ett hotell i Frankrike. Men allt verkar inte stå rätt till på Alex hotell. Byggnaden är i behov av renovering, det bor ormar på vinden och gästboken är full av fejkade namn. Till Beas förskräckelse dyker syskonens stenrika föräldrar upp, och när Alex plötsligt försvinner blir de tvungna att umgås på ett sätt som Bea aldrig hade tänkt sig.

Jag vet inte vad jag hade förväntat mig av Ormarna, men efter läsningen känner jag mig lite besviken. Sadie Jones skriver väldigt bra, och bokens första hundra sidor är fantastiska, men sen tar historien en vändning jag inte var beredd på. Det handlar om konflikter och hemligheter inom familjen, om hur dottern Bea vill stå på egna ben medan hennes man lockas av svärfaderns rikedomar. Det är bra och intressant till en början, men blir i längden lite tjatigt och tråkigt, och det finns andra delar av historien jag hellre hade velat läsa mer om. Boken tar en vändning till att bli en slags thriller, och det är en genre jag sällan läser. Jag är kluven till Ormarna. Jag gillar början och slutet väldigt mycket, men känner mig uttråkad av en ganska stor del av bokens mitt och tycker att den hade kunnat kortas ner. Men Sadie Jones är en bra författare och jag blir ändå nyfiken på att läsa mer av henne. Och Ormarna är en bok värd att läsa, även om den visade sig vara något annat än jag först fick intryck av.

Betyg: 3,5 av 5

 

Titel: Ormarna

Författare: Sadie Jones

Sidor: 422

Förlag: Etta (Sekwa) förlag

Utgiven: 2019 (På svenska 2020)


Stort tack till Sekwa förlag för recensionsexemplar! 

måndag 3 augusti 2020

Söderhamnsbibblans bokbingo 2020

För tredje året i rad har Söderhamns bibliotek ordnat bokbingo under sommaren. Det finns en bingobricka för barn och en för vuxna, och för varje avklarad bingorad får man en bok. Man kan alltså som mest få 5 böcker, om man fyller hela brickan. Det har jag gjort. Bokbingon pågår från den 8 juni till den 31 augusti, men jag var klar redan i fredags, den 31 juli, och idag hämtade jag mina fem böcker. Det finns ett bra urval böcker att välja bland och längst ner i posten kan ni se vilka fem jag valde.

 
Här är bokbingorutorna och de böcker jag läste till varje ruta.
En bok som du inte väljer själv: Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston
En bok som du hört mycket om: Giovannis rum av James Baldwin
En bok som du har läst förut: Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams
En deckare eller thriller: Nötskal av Ian McEwan
En bok som du tycker ser spännande ut: Den osannolika mördaren av Thomas Pettersson
En bok som har med sport att göra: Björnstad av Fredrik Backman
En svart bok: Offerträdet av Per Faxneld
En bok som är minst 50 år gammal: Den gamle och havet av Ernest Hemingway
En tjock bok: Som pesten av Hanne-Vibeke Holst
En bok om Hälsingland: Historier från Hälsingland – Andra boken av Robert Fors och Viktor Hansson
En bok skriven av en icke-europé: Där kräftorna sjunger av Delia Owens
En bok om mat: Pölsan av Torgny Lindgren
En rosa bok: Kantslag/Minna saknar en övningslokal av Dorthe Nors
En bok som är utgiven 2020: Jag var hon av Madeleine Gartéus
En bok som blivit film: Dr Jekyll & Mr Hyde av Robert Louis Stevenson
En bok av en debutant: Silver av Hanna Ylöstalo
En bok som du verkligen vill läsa: Nästa gång elden av James Baldwin
En bok med historiskt innehåll: Rågblont hår, grå ögon av Sjón
En bok om kärlek: Skeppsbrott av Dan Rhodes
En klassiker: Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde
En kort bok: Flickan av Lisa Gidlöf
En barn- eller ungdomsbok: Frallan är bäst! av Sara Ohlsson
En bok som ser rolig ut: Mina vackra ögon av Nina Hemmingsson
En bok av en kändis: Jag ser allt du gör av Annika Norlin
En bok om din hobby: Drottningen vänder blad av Alan Bennett
 
 
Och här är de fem böcker jag valde efter att ha fyllt min bricka.
 
Den osynlige vännen – Del 1 av Stephen Chbosky
Tistelhonung av Sara Paborn
Ödesmark av Stina Jackson
Djupsinne av Peter Godfrey-Smith
Plus en femte bok som jag håller hemlig eftersom det är en present till en vän.  

Jag älskar Söderhamnsbibblans bokbingo och hoppas såklart att de kommer fortsätta med den även nästa år. Och jag är väldigt nöjd över allt jag fick läst under dessa två månader. 25 böcker på 53 dagar - det gjorde jag bra! 





torsdag 30 juli 2020

”Silver” av Hanna Ylöstalo


Silver har flyttat till en ny stad för att studera på universitetet. Hon borde trivas med sitt nya liv men känner sig mest vilsen. Hennes nya liv krockar fortfarande med det gamla och hon tänker mycket på sista sommaren i hemstaden – sista sommaren med sina gamla vänner. Vem är Silver egentligen när hon inte längre har sina vänner att stötta sig mot?
Silver är en roman om att vara mitt emellan och om att inte riktigt veta vem man är. Den handlar om tiden mellan gymnasiet och vuxenlivet, om att lämna sina gamla vänner och försöka träffa nya. Men den handlar också om den sista sommaren fyra flickor spenderar tillsammans och om hur den bästa vänskapen kan gå sönder väldigt lätt. Jag tycker mycket om Silver. Böcker om tonårsflickor och deras vänskap brukar falla mig i smaken, och det gör även den här. Den är också kort och lättläst, vilket jag gillar. Boken är kanske inget över det vanliga, inget som påverkar mig på något djupare plan, men det är ändå en bra bok. Jag tycker absolut att det är en bok värd att läsa och jag hoppas att Hanna Ylöstalo kommer skriva fler böcker i framtiden, för jag vill läsa mer.
Betyg: 3,5 av 5

Titel: Silver
Författare: Hanna Ylöstalo
Sidor: 118
Förlag: Förlaget
Utgiven: 2020

Stort tack till bokförlaget Förlaget för recensionsexemplar!  

måndag 27 juli 2020

”Jag var hon” av Madeleine Gartéus


I den här boken får vi möta tio kvinnor i en tid i deras liv då de levt med en hotfull, kontrollerande eller rent av våldsam man. De har blivit slagna, hotade, våldtagna och hånade, något som tyvärr är vardag för tusentals kvinnor. De har levt i en relation som i värsta fall kan vara dödlig. Men de här kvinnorna överlevde. De här kvinnorna tog sig ur relationen och i Jag var hon berättar de om sin värsta tid i livet.
Tio kvinnor, tio berättelser. Alla olika, men alla lika otäcka att läsa om. Vissa av kvinnorna i denna bok har varit utsatt för psykisk mobbing, hot och kränkningar, medan andra har levt ett liv där sparkar och slag hört till vardagen. Och det här är viktiga berättelser. Viktiga eftersom så många kvinnor lever ett liv som liknar deras. Våld i hemmet är svårt för utomstående att upptäcka, och kanske väljer vi ofta att se åt ett annat håll när varningssignalerna börjar ringa. Böcker som Jag var hon vill få oss att förstå hur viktigt det är att reagera och agera då något inte verkar stå rätt till. Förutom de utsatta kvinnorna får vi höra från utredare och får grundläggande fakta när det gäller våld i nära relationer. Det här är verkligen en bok som alla borde läsa.  
Böcker kan vara en källa till glädje och underhållning, till spänning och lärdom, men de kan också rädda liv. Jag var hon är en sådan bok. Inte bara kan den ge kvinnor som är utsatta för våld i nära relation en känsla av att inte vara ensamma och kanske kraft att ta sig ur relationen, tjugo procent av intäkterna från försäljningen av denna bok går dessutom till Unizon. Unizon är ett riksförbund för kvinno- tjej- och ungdomsjourer samt andra stödverksamheter. De arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Så vill du göra en god gärning: köp Jag var hon. Och läs den såklart. För det här är en väldigt viktig bok!
Betyg: 5 av 5

Titel: Jag var hon
Författare: Madeleine Gartéus
Sidor: 151
Förlag: Lionvalley Publishing
Utgiven: 2020

Stort tack till Lionvalley Publishing för recensionsexemplar!

måndag 20 juli 2020

”Heiman” av Ann-Luise Bertell


Elof är tio år när hans far dör och han och lillebrodern blir föräldralösa. De växer upp hos släktingar, men Elof har alltid planen att flytta tillbaka till sitt barndomshem. Uppväxten är svår, och det blir vuxenlivet också. Elof brottas med en rädsla han aldrig får visa, varken vid fronten eller hemma för sin fru. Och för att orka med tar han till alkoholen. Det viktigaste blir för Elof att visa att han är stark och att behålla sitt heiman, den enda egendom släkten har haft.
Jag brukar säga att mina favoritromaner är de som utspelar sig i norra Sverige, men de har på senare tid fått konkurrens. Romaner som utspelar sig i Österbotten har precis samma påverkan på mig. Jag älskar dialekten (som jag inte förstår) och det återhållsamma i språket, som tycks spegla livet i trakten. Och Heiman är inget undantag. I korta kapitel, med ett fängslande språk, får vi följa Elof genom hela hans liv. Det är vemodigt, men med glimtar av lycka. För Elof tycks det viktigaste, förutom att ta hand om gården han ärvt, vara att visa sig stark och han dricker för att mota bort rädslan. Manlighet och alkohol är två tydliga teman i boken. Jag tycker mycket om Ann-Luise Bertells sätt att skriva, de korta kapitlen och de mångsidiga karaktärerna. Elofs historia är fängslande och vacker, och kommer leva kvar i mig länge.
Dessutom ett stort plus för det otroligt vackra omslaget. Troligtvis det finaste i år.
Betyg: 4 av 5

Titel: Heiman
Författare: Ann-Luise Bertell
Sidor: 379
Förlag: Förlaget
Utgiven: 2020

Stort tack till bokförlaget Förlaget för recensionsexemplar av boken!

fredag 17 juli 2020

”Om det inte vore för dig” av Delphine de Vigan


Michka har blivit för gammal för att orka ta hand om sig själv och flyttar därför till ett äldreboende. Där får hon besök av talpedagogen Jérôme som ska hjälpa Michka då hon tappar ord och gradvis förlorar förmågan att prata. Hon får också regelbundet besök av den unga kvinnan Marie som hon hjälpte under en svår tid. Nu är det Michka som behöver hjälp. Hon vill få tag i en familj hon kände under kriget och äntligen avslöja en hemlighet hon burit på hela sitt liv.
Om det inte vore för dig är en fantastisk roman! Den är mörk, men med en viss dos humor. Den är allvarlig, men får läsaren att må bra. Den är lättläst och luftig, vilket väger upp det allvarliga ämne den tar upp – att åldras och förlora förmågan att tala. Men den handlar också om vänskap och vad hjälp och stöd kan betyda för olika människor. Det här är den första romanen jag läser av Delphine de Vigan, men absolut inte den sista! Jag blir förvånad över hur mycket hon förmedlar på relativt få sidor. Jag tycker om hennes karaktärer och berättelsen i boken. Och när jag läste Om det inte vore för dig var det med en känsla av att jag verkligen behövde den här boken vid just det tillfället. Kanske får den ett lite högre betyg just för det, men i slutändan spelar det ingen roll. Det här är en fin och känslosam roman som passar alla typer av läsare, och jag rekommenderar den starkt!
Betyg: 4,5 av 5

Titel: Om det inte vore för dig
Författare: Delphine de Vigan
Sidor: 189
Förlag: Sekwa
Utgiven: 2019 (På svenska 2020)

Stort tack till bokförlaget Sekwa för recensionsexemplar av boken!

tisdag 7 juli 2020

”Happy fat – Hur du tar plats i en värld som krymper dig” av Sofie Hagen


Det var förordet som gjorde mig nyfiken på den här boken, just det att förordet är skrivet av en av mina förebilder när det kommer till kroppspositivism: Stina Wollter. Jag tänkte att om Stina Wollter tycker att denna bok är tillräckligt bra för att skriva förord till så vill jag gärna läsa den. Och jag är så glad att jag har läst den! Bara omslaget gör mig glad. Sofie Hagen har ritat ett ansikte på sin runda mage och ler stort. Hon skäms inte för sin mage, hon ser istället ut som att hon verkligen tycker om den. Och jag tycker också om Sofies mage. Sofie och hennes mage får mig att känna mig trygg när jag ska börja läsa boken. För det kan vara läskigt att läsa om kroppen, speciellt om man själv inte har den idealkropp eller normsmala kropp som vi är vara att se i media. Sofie Hagen har skrivit en fantastisk bok om hur det är att vara tjock i dagens samhälle. En bok för tjocka att känna igen sig i och en bok för smala att lära sig mer om kroppen av.
Sofie Hagen går längre än att skriva om kroppspositivism, istället använder hon ofta ordet fettaktivist. Med boken Happy fat vill hon ge tjocka modet att ta plats i världen. Hon blandar egna erfarenheter med fakta, och intervjuar även andra kroppspositivister/fettaktivister. Boken är bitvis lättsam och rolig, men också fylld med medicinska fakta som motsäger mycket som förknippas med övervikt. Under läsningen överraskas jag många gånger över vilka fördomar jag, och säkert många med mig, har mot överviktiga. Och det när jag själv är överviktig. Jag hade många positiva aha-upplevelser under läsningen. Jag lärde mig mycket och blev stärkt av Sofie Hagens text. Jag älskar verkligen den här boken och skulle vilja att alla läste den! Tjock eller smal, ung eller gammal – Happy fat är intressant, upplyftande och lättläst. Det här är en bok ni verkligen inte vill missa!
Betyg: 5 av 5

Titel: Happy fat – Hur du tar plats i en värld som krymper dig
Författare: Sofie Hagen
Sidor: 350
Förlag: HarperCollins
Utgiven: 2019 (På svenska 2020)

Stort tack till HarperCollins för recensionsexemplar!

måndag 22 juni 2020

”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens


Alla lämnar Kya. Hennes mamma, hennes syskon och till sist också hennes alkoholiserade och våldsamma pappa. Kya är bara ett barn när hon blir lämnad ensam i sitt hus i våtmarken och tvingas hitta sätt att överleva på. De som bor i närmsta byn sprider rykten om henne och kallar henne ”Träskflickan”. Under flera år lever Kya ett liv skilt från invånarna i byn. Hon har några få vänner, men håller sig helst borta från byn och de som bor där. Men det kommer att ändras när stadens talangfulla quarterback Chase Andrews hittas död inte långt från Kyas hem. Kya blir polisens huvudmisstänkte i den mordutredning som inleds, men det ingen i byn är beredd på är att Kya inte alls är den obildade enstöring som de trott.
Där kräftorna sjunger är en fängslande roman om utanförskap och om att våga gå sin egen väg. Kya är en överlevare och hon är på många sätt annorlunda än folket i den närliggande byn. Hon trivs i naturen och att få bo i våtmarken är viktigt för henne. Hon matar fiskmåsar och ägnar timmar åt att studera djur och insekter, se hur de lever och granska deras beteende. Genom att studera insekterna tror hon sig hitta mönster även hos människorna. Kya vet att hon inte är som andra, hon vill inte bo i byn, inte bli som folket där, även om hon ibland drömmer om det. Hon drömmer också om sin familj och slutar aldrig hoppas på att hennes mamma en dag ska komma tillbaka hem igen.
Där kräftorna sjunger är också en berättelse om en mordutredning. Året när Chase Andrews hittas död är 1969, då Kya inte längre är ett barn utan en ung kvinna. Kya ses som en enstöring av invånarna i byn och de flesta verkar vara säkra på att hon har mördat Chase, så även polisen. Parallellt med mordutredning och rättegång får vi följa den fascinerade berättelsen om Kyas uppväxt och liv. Där kräftorna sjunger är väldigt välskriven, har ett bra språk och är fängslande från första sidan. Ibland känns boken lite lång och seg, men jag förlåter den det för den är så bra skriven att det är en fröjd att läsa den. Det här är en bok som jag starkt rekommenderar.
Betyg: 4 av 5

Titel: Där kräftorna sjunger
Författare: Delia Owens
Sidor: 369
Förlag: Forum
Utgiven: 2018 (På svenska 2020)

torsdag 11 juni 2020

”Varken” av Lisa Förare


Saras tvillingsyster Gabriella är försvunnen sedan två år tillbaka när Sara blir kontaktat av en kvinna vid namn Louise. Louise är intresserad av Sara eftersom Sara kan läsa tankar. Hon lovar henne information om Gabriellas försvinnande om hon ansluter sig till den mystiska organisationen Probonum som så kallad pejlare. När tre flickor försvinner från Fruängen får Sara i uppgift att hitta och hämta hem dem. Det är nu Sara kommer i kontakt med Varken, en skugglik värld som kan både skrämma och locka människor. Och det är också nu som Sara närmar sig svaret på vad som egentligen hänt med hennes syster.
Det är verkligen svårt att kortfattat försöka beskriva vad Varken handlar om. I boken samlas udda figurer och mystiska väsen mitt i storstaden. Jag borde älska den här boken, men det gör jag tyvärr inte. För mig blir det för mycket olika väsen och sidospår för en roman. I Varken har Lisa Förare samlat idéer som skulle räcka till fem romaner, minst. Det blir för kompakt, för rörigt och för mycket att hålla reda på. Jag tycker det är synd att inte vissa väsen fått egna böcker att fördjupas i eller att vissa kapitel i boken inte fått bli egna noveller. Jag läser faktiskt vissa kapitel i boken som fristående korta berättelser. Min favoritdel är ett kapitel som handlar om ett bostadsområde som tycks ha ett slags kollektivt medvetande. För mig hade det kapitlet lika gärna kunnat vara en novell. Men trots detta så är Varken inte en dålig bok. Trots att jag ofta känner mig överväldigad under läsningen så tycker jag om allt det Lisa Förare skriver om. Jag är fascinerad av världen och figurerna i boken, och jag tycker den är spännande. Att det är för många idéer hoptryckta i en roman drar ner betyget, men jag vill ändå gärna läsa mer av Lisa Förare i framtiden. Och jag tycker absolut att Varken är en bok värd att läsa.
Betyg: 3 av 5

Titel: Varken
Författare: Lisa Förare
Sidor: 458
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Utgiven: 2019

Stort tack till Louise Bäckelin förlag för recensionsexemplar av boken!

torsdag 4 juni 2020

”Vår” av Ali Smith


Jag har oftast inga större svårigheter när det gäller att recensera böcker. Jag tycker det är kul och delar gärna med mig av tankar och reflektioner. Men ibland dyker det upp böcker som känns nästan omöjliga att recensera. Vår av Ali Smith är en sådan bok. Jag kan inte påstå att jag förstod den här boken, varken handling eller större teman. Mest så känner jag mig dum under läsningen, som att jag har missat något väsentligt och inte är smart nog för just den här boken. Och jag hatar när böcker får mig att känna mig ointelligent.
På bokens baksida står det: ”Vad förenar Katherine Mansfield, Charlie Chaplin, Shakespeare, Rilke, Beethoven, brexit, nutid, dåtid, norr, söder, öst, väst, en man som sörjer svunna tider, en kvinna fången i samtiden? Våren.”
Kanske hade jag tyckt mer om boken, och förstått mer av dess innebörd, om jag hade bättre koll på dessa personer. Nu känner jag mig mest förvirrad. Vi får följa en gammal filmskapare och en mystisk 12-årig flicka, båda på resa genom Storbritannien, men utan någon egentlig handling. Texten och dialogerna är fascinerande och bitvis fantastiska, men det hjälper inte när jag inte förstår helheten. Jag känner mig bitvis kluven till boken, men i slutändan så är det tyvärr en läsning som inte kommer stanna hos mig speciellt länge.
Vår är tredje delen i Ali Smiths så kallade ”årstidskvartett”, och jag har tidigare läst och tyckt om Höst och Vinter. Och även om Vår inte levde upp till mina förväntningar så kommer jag absolut att läsa även Sommar när den kommer på svenska. Som jag förstår håller Ali Smith precis på att skriva den. Även om jag inte riktigt förstår mig på Vår så tycker jag att den som är nyfiken på boken ska läsa den, speciellt den som redan läst de två första delarna i kvartetten. Med stor sannolikhet är det bara jag som inte riktigt förstår mig på den här boken, för den har höga betyg på Goodreads och folk verkar älska den. Men alla böcker kan inte falla alla i smaken och det här var tyvärr inte min kopp te.
Betyg: 2 av 5

Titel: Vår
Författare: Ali Smith
Sidor: 307
Förlag: Atlas
Utgiven: 2019 (På svenska 2020)

torsdag 28 maj 2020

”Klein” av Axel Åhman


Novellerna i Klein utspelar sig i Österbotten, där en viss machokultur råder bland männen. Det värsta tänkbara är att vara klein, ett ord som betyder att du är svag, vek eller klen. Ett ord som placerar dig i utanförskap. För i dessa trakter finns det outtalade sociala regler för hur en riktig man ska, och inte ska, bete sig.
Männen som Axel Åhman skriver om i Klein är väl medvetna om hur de passar in bland övriga män i deras närhet. De vet mycket väl när de lyckas, eller misslyckas, med att vara manliga nog. Och vi som läser vet det också. Det är intressant att läsa en bok om manlighet där vi som läsare känner mest sympati med de män som inte passar in i normen, tvärt om från hur männen i det samhälle som beskrivs skulle ha reagerat. Att som man visa sig svag ses fortfarande i många kulturer som otänkbart, men jag hoppas att vi är på väg inför en förändring av det. Den här boken är ett tecken på att alla som lever i dessa machokulturer inte längre är en del av dem.
Jag älskar novellerna i Klein! De är vardagliga, träffsäkra och väldigt roliga. Jag skrattar högt flera gånger åt Axel Åhmans fantastiska formuleringar. Innan läsningen var jag kritisk till om noveller om älgjakt, verktygslådor och bastubad skulle falla mig i smaken, men det gjorde de absolut! Klein är både underhållande och tänkvärd, och jag tycker att alla borde läsa den här boken!
Betyg: 4,5 av 5

Titel: Klein
Författare: Axel Åhman
Sidor: 169
Förlag: Schildts & Söderströms
Utgiven: 2020

lördag 23 maj 2020

”Min mörka Vanessa” av Kate Elizabeth Russell


Vanessa har hunnit bli 32 när en kvinna kontaktar henne på Facebook och undrar om hon också blivit utsatt för sexuella övergrepp av sin tidigare engelskalärare. Kvinnan, som är några år yngre än Vanessa, har gått på samma internatskola som henne och anklagar nu läraren Jacob Strane för ofredande. Vanessa vill inte svara kvinnan, vill inte ha med henne att göra. För det Vanessa hade med Strane var annorlunda, visst var det..?
Min mörka Vanessa är en fruktansvärt obehaglig bok. Men det är också en fruktansvärt bra och viktig bok. Det är en bok som handlar om ett förhållande mellan en 15-årig elev och hennes 42 år gamla lärare. Det handlar om hur Strane närmar sig Vanessa, hur han ger henne böcker som Lolita att läsa och ständigt får det att verka som att det är hon som förför honom. Han manipulerar henne att tro att det är hon som på något sätt styr vad som ska hända mellan dem, får henne att hela tiden bekräfta att hon vill göra saker med honom. Vanessa själv blir så påverkad att hon vägrar att se sig själv som ett offer. Vanessa har ett behov av den bekräftelse hon får. Strane kommer in i hennes liv då hon är skild från sin familj och inte har några riktiga vänner. Han blir hennes hela värld. Även sjutton år senare står Vanessa fast vid sin historia. Hon är säker på att det förhållande hon och Strane hade var äkta kärlek, och det var ett undantag han gjorde med henne för att han förälskade sig i henne. Hon tycker inte att han har förgripit sig på henne och hon tror på Strane när han säger att den andra flickan ljuger, att han aldrig har rört henne. Vanessa har inställningen att man bara är ett offer om man vill vara ett offer, och att hon ville göra allt som hon och Strane gjorde och därför är lika skyldig till förhållandet som honom.
Det är som sagt väldigt obehagligt och tungt att läsa den här boken. Den träffar verkligen som en käftsmäll. Det är en trovärdig och skrämmande bok om övergrepp och samtycke. Det är en bok som får dig att vilja skrika rakt ut av ilska, med det är också en bok som berör på djupet och som är svår att lägga ifrån sig. Det mest tragiska är inte att läsa om själva övergreppen, utan att läsa om hur djupt händelserna sätter sig i Vanessa. Att hon inte ens sjutton år senare, som vuxen kvinna, kan inse att hon blivit utnyttjad är fruktansvärt. Samtidigt så tror jag att det finns mängder av flickor och kvinnor som Vanessa och det är viktigt att berätta deras historia. Det känns lite kluvet att rekommendera andra att läsa en bok som handlar om övergrepp mot en ung flicka, men den här boken är så bra att jag måste uppmana andra att läsa den. Självklart ska du inte läsa den om det här är ett ämne som triggar dig. Fast samtidigt är det ju ett ämne som alla blir mer eller mindre triggade av. Det jag menar är väl att om du känner att du orkar läsa en bok om det här ämnet så är det här boken du ska läsa!
Betyg: 4,5 av 5

Titel: Min mörka Vanessa
Författare: Kate Elizabeth Russell
Sidor: 413
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2020

tisdag 19 maj 2020

”Rolf” av Malin Lindroth

 
”Mitt namn är Rolf Boman. I natt har jag dödat en flicka.” Så skriver Rolf i sin bekännelse, sitt brev till den han väntar ska komma och hämta honom. Rolf berättar om flickan, hur hon kom till hans jobb, hur de bildade ett beroende till varandra och om hur han slutligen dödade henne. Nu väntar han på det oundvikliga ödet.
Rolf är en av alla de män vi inte ser. De grå männen som smälter in i mängden. Han är snart 60 och arbetar som lärarvikarie på Komvux. Det är där han kommer att träffa den flicka som han så småningom ska döda. Boken Rolf är Rolfs egen berättelse, eller kanske snarare bekännelse. Rolf berättar om flickan, om deras förhållande till varandra och om mordet, men han berättar även annat. Han berättar om sitt misslyckade försök till att få en universitetsexamen. Han berättar om sin brist på vänner, och ännu större brist på kärleksliv. Han berättar om hur skötarna på moderns boende ser ner på honom då han alltid är ensam, den eviga ungkarlen. På så sätt får vi se in i livet på denne man som egentligen inte syns.
Det här är min andra bekantskap med Malin Lindroth. Jag har tidigare läst hennes självbiografiska text Nuckan, som jag älskade. På många sätt är Rolf en manlig nucka, fast detta är en roman och inte något verklighetsupplevt. Jag tycker om Rolf mycket på samma sätt som jag tyckte om Nuckan. Jag tycker om att läsa om ensamhet, och jag älskar Malin Lindroths språk och skrivsätt. Det är enkelt och rakt på, utan onödiga utsvävningar. Rolf är kort, lättläst och fantastisk! Och väldigt mörk. Från första sidan förälskar jag mig i texten och kan inte lägga boken ifrån mig. Jag ska absolut kolla upp Malin Lindroths tidigare böcker och om du inte har läst Rolf än så tycker jag verkligen att du ska ge den en chans. Och Nuckan med om du inte har läst den. Efter att ha läst dessa två böcker så tror jag att jag har hittat en ny favoritförfattare.
Betyg: 5 av 5
Titel: Rolf
Författare: Malin Lindroth
Sidor: 160
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2020 

onsdag 13 maj 2020

”Hästpojkarna” av Johan Ehn


Anton har nyss tagit studenten och har fått jobb inom hemtjänsten. En av dem han besöker är Alexander Kovac. Alexander är snart hundra år, vägrar prata och vägrar lämna sitt kök. Anton hittar bilder som väcker hans intresse i Alexanders vardagsrum. bilder på hästar och cirkusartister. När han upptäcker att den gamle kommunicerar genom att stöta sin käpp i golvet växer en vänskap fram mellan männen och Anton försöker ta reda på vem Alexander egentligen är.  
Parallellt får vi följa två pojkar som växer upp på ett barnhem i tjugotalets Tjeckoslovakien. De rymmer och tar jobb på en cirkus där de gör konster på hästryggen. Som unga män reser de till Berlin där de uppträder på den mytomspunna klubben Eldorado. Men nazisterna tar makten och samhället förändras. Finns det någon plats för dem i det nya, hårdare samhälle som växer fram?  
Hästpojkarna är en fantastisk roman! Den handlar om vänskap och kärlek, om hur det är att inte passa in och om hur det är att hitta sin plats i tillvaron. Berättelsen om de två unga cirkusartisterna i 20- och 30-talets Europa är så fängslande att jag knappt ville lägga boken ifrån mig. Jag älskar deras förhållande, som är bland det vackraste jag har läst om. Men allt är såklart inte enkelt och vackert, utan även brutalt och sorgligt. Den här boken kommer att krossa ditt hjärta, men så är det väl alltid med drabbande kärlekshistorier. Slutet är oväntat, men knyter ihop berättelserna på ett snyggt sätt. Vid slutet förvånas, förundras och fascineras jag över den historia jag precis har läst, och jag är tacksam för att jag har fått läsa den här boken. Det är en så fin historia och jag rekommenderar alla, unga som gamla, att läsa Hästpojkarna.
Hästpojkarna är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris år 2020.
Betyg: 4 av 5

Titel: Hästpojkarna
Författare: Johan Ehn
Sidor: 353
Förlag: Gilla böcker
Utgiven: 2019  

Stort tack till Gilla böcker för recensionsexemplar av boken!

måndag 11 maj 2020

”Grävlingen” av Fredrik P Winter


En gång varje år, natten till den 6 november, blir någon offer för seriemördaren som kallas Grävlingen. Grävlingen tar sig in genom källargolvet hos offret och de båda försvinner sedan spårlöst. Ingen vet vem Grävlingen är, men rykten kommer att börja gå då förläggaren Annika Granlund hittar ett manuskript utanför dörren till kontoret. Manuskriptet har titeln Jag är Grävlingen. Boken blir räddningen för det konkurshotade bokförlaget, men utgivningen möter viss kritik. Och för Annika Granlund kommer boken att få större betydelse än hon någonsin kunnat ana.
Grävlingen beskrivs som en psykologisk thriller med övernaturliga inslag, något jag tycker stämmer väl. Det är en spännande bok som håller ett bra tempo, mycket eftersom de flesta kapitlen är väldigt korta och boken i sig är lättläst. Det är något jag tycker om när jag läser böcker i den här genren, att de håller ett högt tempo och att de därför är svåra att lägga ifrån sig. Och Grävlingen är svår att lägga ifrån sig. Spänningsgenren är egentligen ingen genre jag dras till. Jag läser sällan deckare, kriminalromaner och thrillers, och när jag gör det väljer jag böckerna med omsorg. Grävlingen lät tillräckligt annorlunda för att fånga mitt intresse och den är tillräckligt intressant för att inte göra mig besviken. Jag trodde att de övernaturliga inslagen var de jag skulle finna mest intressanta, men för mig är de inte så framträdande att jag lägger någon större vikt vid dem. Jag tycker att boken går utmärkt att läsa även om man inte tycker om övernaturliga inslag i böcker. Grävlingen är en bra, spännande och lättläst bok som inte gör läsaren besviken.
Betyg: 3 av 5

Titel: Grävlingen
Författare: Fredrik P Winter
Sidor: 362
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Utgiven: 2020