tisdag 26 mars 2019

”Små eldar överallt” av Celeste Ng


Det börjar med en brand. Det sägs att det är yngsta dottern Izzy som tänt på familjen Richardsons villa. Men varför? För att ta reda på det går vi tillbaka till när konstnären Mia och hennes tonårsdotter Pearl flyttar in i en av Richardsons fastigheter. Pearl blir snabbt vän med Richardsons fyra barn, som alla är i tonåren, och Mia får extrajobb som ett slags hembiträde hos familjen. Men i alla familjer finns det hemligheter och i takt med att dessa kommer upp mot ytan hopas problemen. Mia har lovat Pearl att de inte ska behöva flytta igen, men frågan är om hon kommer kunna hålla sitt löfte.
Små eldar överallt är en minst sagt hypad bok. Den blev utsedd till ”Årets bästa roman” på Goodreads år 2017. Nu har den äntligen kommit i svensk översättning och jag liksom många andra har kastat mig över den. Kanske med lite för stora förväntningar. Små eldar överallt tycks till en början vara en roman om ett gäng syskon i tonåren och deras kompis, men under läsningen presenteras parallella handlingar som väcker större frågor. Celeste Ng har skrivit en roman om familjeförhållanden, om vad det innebär att vara mamma och om vem som egentligen har rätten till ett barn. Det handlar om syskonskap och om vad som kan hända om man inte behandlar alla sina barn på samma sätt. Vilket uttryck tar sig utanförskap i en familj och vad händer med den som blir utanför? Familjen är i fokus, men här finns även teman som vänskap och klasstillhörighet. Boken väcker frågor om vilken betydelse klass, förmögenhet och anseende har i ett samhälle, och hur mycket man kan påverka om man inte tillhör den högre klassen.
Små eldar överallt är absolut en läsvärd bok, och jag är säker på att många kommer höja den till skyarna och lovorda den på samma sätt som läsare utanför Sverige har gjort. Jag personligen är lite besviken efter läsningen. Dels så tror jag att mina förväntningar var lite för höga, och dels så finns det delar av berättelsen som jag inte köper rakt av. Jag känner inte så mycket för karaktärerna och bryr mig inte så mycket om vad som händer med dem, tyvärr. Det är dock en väldigt välskriven bok som jag tror kommer tilltala de flesta och jag kommer rekommenderar andra att läsa den. Och jag tyckte om boken tillräckligt mycket för att vilja läsa fler böcker av Celeste Ng framöver.
Betyg: 3,5 av 5

Titel: Små eldar överallt
Författare: Celeste Ng
Sidor: 358
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2017 (På svenska 2019)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar