måndag 22 april 2019

”Juliette – kvinnan som läste på metron” av Christine Féret-Fleury


Juliette tar metron till jobbet varje dag och med sig har hon en bok. Men lika mycket som hon tycker om att läsa på metron så tycker hon om att iaktta andra människor som läser. Som den unga kvinnan som alltid börjar gråta när hon kommer till sida 247. En dag bestämmer sig Juliette att gå av en station tidigare och promenera sista biten till jobbet. Vad hon inte vet är att detta kommer förändra hennes liv. I en port hittar hon en bok inklämd mellan dörrarna. Hon tar loss boken, går in genom porten och en helt ny värld öppnar sig för henne.
Jag läser sällan feelgood, av den enkla anledningen att jag sällan tycker om den typen av litteratur. Juliette – kvinnan som läste på metron är ett undantag. Kanske tycker jag om den för att det är en bok som handlar om böcker och läsning, och vilken bokälskare kan motstå det. Här får vi följa flera bokälskare och deras öden och vi får se hur litteratur kan förändra folks liv. Vi dras in i en värld där böcker står i centrum och blir lockade till att läsa mer. Kanske tycker jag också om den här boken för att den påminner lite om filmen Amelie från Montmartre – klyschigt men sant.
Men det handlar inte enbart om läsning. Det handlar också om vad som kan hända om vi vågar ta nya vägar i livet. Om vi liksom Juliette vågar kliva av metron en station för tidigt. Om vi vågar släppa in främlingar i våra liv och göra dem till vänner. Nya bekantskaper kan påverka oss att välja nya riktningar i livet. Kanske är vi fast i gamla spår och vet inte hur vi ska våga ta steget ur dem, våga göra vad vi vill med våra liv. Juliette vågar, och kan inspirera andra att göra detsamma.
Juliette – kvinnan som läste på metron är en fin, lättläst och fängslande feelgood. Gillar du feelgood kommer du nog tycka om denna, och tycker du om böcker om böcker kommer den garanterat göra dig glad.
Betyg: 4 av 5

Titel: Juliette – kvinnan som läste på metron
Författare: Christine Féret-Fleury
Sidor: 202
Förlag: Sekwa
Utgiven: 2017 (På svenska 2019)

2 kommentarer:

  1. Tyckte den var helt ok, och visst är det ett plus att det är en bok om böcker. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ett jätteplus att den handlar om böcker. Jag hade nog inte tyckt lika mycket om boken om den hade handlat om något annat. :)

      Radera