måndag 17 september 2018

”Laima och den besynnerliga fegheten” av Anna Ocklind


Laima är bara 15 år när hon kommer till Sverige. Mannen som hämtar henne hos mormodern i Lettland lovar att Laima ska få jobb på hans företag och att hon kommer tillbaka hem om ett år. Så blir det inte. Väl i Sverige blir Laima inlåst i en lägenhet och tvingas till sex med olika män. Några pengar ser hon aldrig skymten av. Hon drömmer om att rymma, om att starta ett nytt liv. En dag får hon en chans att ge sig iväg, men det visar sig att det inte är lätt att starta om i ett främmande land, utan pass eller pengar. Hon träffar Rachid, som också är hallick, men som Laima faller för direkt. Laima vill egentligen inte vara prostituerad, men hon kan samtidigt inte lämna Rachid, så vad ska hon göra?
Samtidigt får vi följa Christian. Han har ett bra jobb och lever med sin fru i en lägenhet i Vasastan. Hans liv är tryggt och stabilt, till den dagen han hamnar mitt emot en speciell kvinna på tunnelbanan. Han kan inte sluta tänka på kvinnan och när han ser hennes bild på nätet, i en annons för sexarbetare, blir hans dragning till henne allt starkare. Hon är nu inom räckhåll, men ska han riskera sitt äktenskap för att få träffa henne?
Laima och den besynnerliga fegheten är en bok som behandlar ett allvarligt ämne utan att kännas för tung. Tvärt om så är boken lättläst trots att den innehåller både våld och sexuellt utnyttjande. Boken känns aktuell, då den tar upp ett ständigt relevant och allvarligt problem i samhället. Jag tycker ofta illa om karaktärerna i boken, speciellt när det gäller deras åsikter, men samtidigt gör det dem mer realistiska. Människor är inte problemfria och de har annorlunda värderingar, och det kommer fram i den här boken. Man behöver dessutom inte tycka om karaktärerna för att tycka att en bok är bra. Det som gör att jag tycker om den här historien är framför allt att den handlar om en stark kvinna som försöker rädda sig själv. I en värld bland hallickar och torskar finns det sällan någon prins som kommer till ens räddning, så Laima får göra sitt bästa för att rädda sitt eget liv. Det behövs fler böcker om kvinnor som står upp på egen hand, och det här är en sådan bok. Den är kanske inte så gripande som jag hade väntat mig, men ändå läsvärd. Och trots sina nästan 400 sidor kändes den luftig och gick fort att läsa, och ibland är det ju precis det man är ute efter.
Betyg: 3 av 5

Titel: Laima och den besynnerliga fegheten
Författare: Anna Ocklind
Sidor: 391
Förlag: Ebes förlag
Utgiven: 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar