onsdag 10 april 2019

”Vänner – I´ll be there for you” av Kelsey Miller


Kelsey Miller är ett självutnämnt ”Vänner”-fan. Hon börjar sin bok med att berätta lite om sin koppling till serien och om hur hon tajmar sina gymbesök med repriser av programmet. Efter detta börjar hon fundera på hur en vanlig serie om sex vänner i New York kunde bli ett fenomen över hela världen, och hon bestämmer sig om att skriva en bok om det.
”Vänner” är en serie som knappast kunnat undgå någon. De flesta som levde när serien först visades på tv har sett den och yngre tittare har sett otaliga repriser. När jag för några år sedan fick höra att min då 15-åriga systerdotter tittade på serien blev jag förvånad, men samtidigt inte. För även om serien är något daterad så är den ett fenomen som inte släpper taget om oss. Den enda sit com-serie jag kan tänka mig har haft lika stort inflytande på folk är ”Seinfeld”, som också nämns flera gånger i Kalsey Millers bok. ”Vänner” är en intressant serie som haft mängder med gästskådespelare och varit stilbildande, inte minst när det gällde Jennifer Anistons frisyr. Det fanns en tid då alla unga kvinnor hade med en bild på Rachel till frisören, även jag.
Om allt detta och mycket mer handlar Kalsey Millers bok Vänner – I´ll be there for you. Vi får följa seriens utveckling både framför och bakom kamerorna. Löneförhandlingar, domstolsfall och rasism är bara några ämnen som tas upp och diskuteras. Vi får teorier om vad som gjorde serien till det fenomen den är idag, och både fans och icke-fans får komma till tals. Det största problemet jag har med boken är dock att vissa viktiga ämnen, som t ex argumentet att serien skulle vara rasistisk, inte tas på riktigt allvar och att försvararna av serien ges störst utrymme i diskussionerna. Jag vill höra mer av den sida som är kritisk till ”Vänner”, men jag kan förlåta det då det här mest känns som en hyllningsbok till serien. Jag skulle säga att den här boken är ett måste för alla ”Vänner”-fans, men att den går bra att läsa också om man är intresserad av tv-mediet i sig. Det är en bok om en serie som blev större än någon kunnat tänka sig och som till stor del bidrog till den cafékultur som idag råder världen över. Fenomenet ”Vänner” är större än bara serien, och enbart för det är denna bok värd att läsa. Själv ska jag erkänna att jag föredrar ”Seinfeld”, men jag är glad att jag läst den här boken och rekommenderar den till alla ”Vänner”-fans i världen.
Betyg: 3 av 5

Titel: Vänner – I´ll be there for you
Författare: Kelsey Miller
Sidor: 281
Förlag: HarperCollins
Utgiven: 2018

Stort tack till HarperCollins för recensionsexemplar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar