söndag 7 april 2019

”Ariane” av Myriam Leroy


När hon är 12 och börjar på en ny skola dras hon till den exotiska och fascinerande klasskamraten Ariane Cuvelier, och i två år kommer de två vara oskiljaktiga. De håller sig för sig själva, utmanar gränser och bryter mot oskrivna regler. Men deras vänskap är destruktiv och Ariane är inte så pålitlig som hennes vän vill tro. En manisk vänskap på gränsen till galenskap kan inte sluta bra, men att följa vägen mot olyckan kan vara underbart.
Hur ska jag beskriva Ariane? Det är en sådan bok som har mig fast från första sidan. Det är en sådan bok jag vill läsa om direkt efter att jag har avslutat den. Det är en sådan bok jag nästa är lite ledsen att jag har läst, eftersom jag nu inte kan få samma läsupplevelse igen. För en läsupplevelse är det verkligen! Den här boken handlar om de två saker jag nog tycker mest om att läsa om: destruktiv vänskap och flickors uppväxt. Den namnlösa berättaren och Ariane har en relation som vi vet kommer sluta illa, men som det är omöjligt att slita sig från när man väl börjat läsa. För berättaren är vänskapen med Ariane det viktigaste i världen, på det sätt vänskapsrelationer kan vara när man är 13 år, och desto värre blir smällen när den kommer. Vad berättaren dock inte anar är att vänskapen med Ariane kommer få konsekvenser för henne ända upp i vuxen ålder. Ariane handlar mycket om hur det är att vara tonåring och vilja passa in, eller ännu hellre: stå högs i popularitetsligan. Och personligen älskar jag att boken utspelar sig på 1990-talet, då jag själv var tonåring och brottades med samma problem som karaktärerna i boken.
Jag älskar den här boken! Ariane är välskriven, lättläst och fängslande. Jag är imponerad över den historia som Leroy lyckas berätta på under 200 sidor. Om man som mig tycker om böcker om flickors uppväxt och destruktiv vänskap tycker jag absolut att man ska läsa den här. Och annars också. Alla borde läsa den!
Betyg: 5 av 5

Titel: Ariane
Författare: Myriam Leroy
Sidor: 195
Förlag: Sekwa förlag
Utgiven: 2018

Stort tack till Sekwa förlag för recensionsexemplar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar