lördag 29 december 2018

”Den stora utställningen” av Marie Hermanson


Året är 1923 och platsen är Göteborg. Jubileumsutställningen pågår och alla väntar på att nobelpristagaren Albert Einstein ska komma och hålla sitt tal. Nittonåriga Ellen har fått sitt första journalistjobb för utställningens egen tidning. Hon bor hos sin faster, där hon blir vittne till en sammankomst där det befinner sig en person som kan äventyra Einsteins säkerhet i landet. Ellen har av en slump fått kontakt med detektivkonstapeln Nils Gunnarsson och tillsammans försöker de reda ut vad det egentligen är som pågår. Och i Berlin förbereder sig Albert Einstein för att åka till Sverige och hålla sitt nobeltal.
Ännu en gång har jag blivit påmind om varför Marie Hermanson är en av mina absoluta favoritförfattare. Liksom hennes tidigare böcker är denna välskriven, spännande och intressant. Jag tycker mycket om storyn i Den stora utställningen, jag tycker även om alla karaktärerna och skådeplatsen, jubileumsutställningen i Göteborg 1923, känns nästintill magisk. Ibland glömmer jag nästan bort att det är en påhittad berättelse, eftersom Albert Einstein ju är en verklig person och boken är så bra skriven att man tror på det som står i den. Jag fascineras och fängslas av berättelsen och har svårt att lägga boken ifrån mig. Jag skulle kanske inte säga att det här är Marie Hermansons bästa roman, men det är ändå en fullpoängare! Jag hade höga förväntningar på den här och jag blev inte besviken. Nu är frågan bara hur länge jag måste vänta på Marie Hermansons nästa roman.
Betyg: 5 av 5

Titel: Den stora utställningen  
Författare: Marie Hermanson
Sidor: 298
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2018

söndag 23 december 2018

”24 goda gärningar” av Jenny Fagerlund


Två år har gått sedan Emma förlorade sin sambo på julafton och nu närmar sig december. Emma har inte lyckats gå vidare i livet och julen är en svår tid för henne. Hennes syster försöker dessutom göra henne uppmärksam på att den butik Emma äger måste öka sin försäljning för att gå runt, men frågan är om Emma ens är intresserad av att driva vidare sitt företag. Hon har egentligen inte lust med någonting. Men så en kväll möter hon en äldre man som har svårt att ta sig fram i snömodden. Emma hjälper mannen hem och känner sedan sån lycka över att ha hjälpt en annan människa att hon ger sig själv ett löfte: hon ska göra en god gärning varje dag fram till julafton. Vad Emma i denna stund inte kan tänka sig är att detta projekt kommer mer eller mindre vända upp och ner på hennes liv.
 
Jag ville så gärna tycka om den här boken, speciellt efter att ha hört så mycket bra om den, men tyvärr faller den mig inte i smaken. Jag ogillar karaktären Emma en ganska lång bit in i boken, tycker hon beter sig otrevligt och barnsligt, och jag känner helt enkelt ingen sympati för henne eller bryr mig om vad som händer i boken. Slutet, som jag såklart inte tänker avslöja, innehåller dock några bra saker när det gäller bi-karaktärerna. Speciellt tycker jag om Lilians historia, och om boken hade handlat om henne istället för Emma så hade jag nog gett den ett högre betyg. Positivt är att det är en lättläst bok, med korta kapitel som gör att den går fort att läsa. Och bara för att jag inte tycker om den här boken så tvivlar jag inte på att många andra kommer älska den. Om du tycker om feelgood med lite romantik så kommer den här nog inte göra dig besviken. Tyvärr så är det inte min favoritgenre, och boken lämnar inget bestående avtryck hos mig.
Betyg: 2 av 5

Titel: 24 goda gärningar
Författare: Jenny Fagerlund
Sidor: 297
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2018

tisdag 18 december 2018

”Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul” av Maria Ernestam


Lisbeth är en 38-årig singel som arbetar som lärare i det lilla samhället Frillesås. Hon bor i ett litet hus vid havet och trivs ganska bra med sitt liv, men längtar ändå efter att något ska hända. Men så, plötsligt veckorna innan jul så händer alltför mycket på en gång. Föräldrarna bestämmer att jullunchen ska serveras redan klockan elva på julafton, Lisbeths höggravida syster vill föda sitt barn hemma, bästa vännens dotter anklagas för stöld, före detta pojkvännen dyker upp oanmäld och Lisbeths kök måste rivas upp. Droppen kommer när rektorn på skolan vill anställa en manlig alpin mästare som ska ta över Lisbeths idrottstimmar, men för det gör Lisbet upp en plan. Hennes till en början lilla vita lögn ska dock visa sig växa sig större än hon tänkt.
Maria Ernestam har skrivit en mysig och rolig julroman, som passar även oss som inte vanligen läser feelgood. Jag uppskattar att den romantiska delen inte får störst utrymme och att det handlar om en stark kvinna som faktiskt har lämnat ett dåligt förhållande och inte bara har kastat sig in i ett nytt, utan har krav på hur en eventuell pojkvän ska vara. Det handlar inte om att bli räddad av en man utan mer om att rädda sig själv och hitta den man är innan man ger sig in i ett förhållande. Jag tycker mycket om humorn i boken och jag skulle kunna se denna som en rolig julfilm. Jag tror verkligen att den här skulle passa bra som film. Den är inte för sockersöt och romantisk, utan mer rolig om en kvinna som låter en vit lögn växa sig för stor. Jag har läst en handfull julböcker de senaste veckorna och det här är den roman jag skulle rekommendera mest. På omslaget står det ”Årets julroman” och hittills är jag beredd att hålla med. Om du vill ha en rolig feelgood att läsa under jul så kan jag varmt rekommendera denna.
Betyg: 3 av 5

Titel: Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul
Författare: Maria Ernestam
Sidor: 275
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Utgivningsår: 2018

lördag 15 december 2018

”Sju dagar med familjen” av Francesca Hornak


Olivia lovat att spendera julhelgen med sina föräldrar och sin lillasyster Phoebe, och därmed kommer familjen Birch att vara samlad för första gången på flera år. Men Olivia, som är läkare, har varit i Afrika och jobbat med människor drabbade av den livsfarliga Haagepidemin. Det här betyder att familjen måste sitta i karantän i en hel vecka. En vecka ska visa sig vara lång tid för de fyra familjemedlemmarna, som alla har hemligheter de inte vill avslöja för de andra. I takt med att dagarna går blir det allt svårare att komma överens utan att avslöja för mycket om sig själva. Då dyker plötsligt en oväntad gäst upp och alla hemligheter kommer upp till ytan.
Sju dagar med familjen är en ganska annorlunda julroman. Långt ifrån allt är guld och gröna skogar för karaktärerna, som alla har mer eller mindre allvarliga problem att brottas med. Det här gör att det är en ganska allvarlig och ibland sorglig bok, men här finns också värme och familjekärlek. Jag hade väntat mig en lättsam, komisk feelgood-roman, men jag tycker inte riktigt den stämpeln passar på den här boken. Men det gör inte boken dålig – tvärt om. Jag tycker om nästan alla karaktärerna, och kan till viss del först deras handlande, även om jag själv aldrig skulle kunna ha hemligheter liknande dem de har. Det som inte riktigt håller för mig är hur vissa i familjen snabbt helt ändrar karaktärsdrag. Det är som att de blir nya personer över en dag, vilket inte känns speciellt trovärdigt. Men eftersom det är en julroman så är jag beredd att förlåta sådana saker, och i slutändan så tycker jag att det här är en helt okej bok och lagom mysig julläsning.
Betyg: 3 av 5

Titel: Sju dagar med familjen
Författare: Francesca Hornak
Sidor: 407
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2017 (På svenska 2018)

måndag 10 december 2018

”En röd liten fågel i juletid” av Fannie Flagg


Oswald T Campbell är medelålders, frånskild och barnlös, men trivs ändå ganska bra med sitt liv i Chicago. Men vintern är på intågande och av sin läkare får Oswald veta att hans lungor är så dåliga att han bara har månader kvar att leva. Vill han köpa sig lite extra tid i livet borde han dessutom snarast flytta till varmare breddgrader. Och det gör Oswald. Av en slump får han kontakt med en kvinna i den lilla byn Lost River i Alabama och hon ordnar med boende åt honom. Oswald är först tveksam till hur han ska komma att trivas i den lilla byn, men det visar sig att byn och dess invånare har en positiv inverkan på hans liv på mer än ett sätt. En stor del av hans välmående kommer att bero på en liten flicka som plötsligt en dag dyker upp i den lilla byn. En flicka som kommer påverka alla dess invånare. Precis som en röd liten fågel också gör.
Jag har skrivit förut att jag inte gärna läser feelgood-romaner, men för den här gör jag gladeligen ett undantag! Den här boken är inte bara mysig och gör det varmt om hjärtat, den är även sorglig på sina ställen, men främst också rolig. Den är humoristisk och välskriven, och det uppskattar jag mycket. Jag glömmer nästan bort att det är feelgood jag läser. Boken är lättläst och passar bra nu i jultider, men är egentligen inte så julig som jag hade väntat mig. Själva handlingen utspelar sig under ett helt år, men julen har en viktig roll i boken. Det är en rörande berättelse om kärlek och vänskap, och om livet i en liten by där alla känner alla. Efter att ha läst den här är jag sugen på att läsa om Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café, som också är skriven av Fannie Flagg. Och jag tar gärna emot förslag på liknande böcker. Slutligen, vill ni ha en mysig, rolig och rörande bok att läsa i jul så kan jag verkligen rekommendera En röd liten fågel i juletid.
Betyg: 3,5 av 5

Titel: En röd liten fågel i juletid
Författare: Fannie Flagg
Sidor: 274
Förlag: Månpocket
Utgiven på originalspråk: 2004

fredag 7 december 2018

”Den brinnande flickan” av Claire Messud


Julia och Cassie har varit bästa vänner så länge de kan minnas och är inte alls förberedda på att sommaren som 12-åringar ska bli den sista tillsammans. När skolan börjar igen börjar även deras vänskap resan mot sitt slut. Cassie och Julia glider ifrån varandra, eller kanske är det Cassie som glider ifrån Julia. Julia kan dock aldrig släppa Cassie helt. Minnet av deras vänskap dröjer sig kvar och Julia gör allt för att försöka förstå Cassie och hennes handlingar.
Jag älskar böcker om flickors vuxenblivande, och det här är verkligen en bok i min smak. Vi får historien berättad genom Julias ögon, och vet aldrig riktigt vad av det hon berättar som är sant, men det gör också berättelsen mer intressant. Cassie blir nästan som ett mystiskt väsen som Julia inte kan hålla fast vid. Hon får ständigt återkomma till frågan om hur väl hon egentligen känner sin före detta vän. Det här är en ganska händelselös, karaktärsdriven roman, men skrivet på ett så bra sätt att den fängslar en från första sidan. Även om det inte händer mycket får vi följa flickorna på ett sätt som gör att en ständigt vill läsa vidare, och jag hade väldigt svårt att lägga ifrån mig boken. Det är en av de bästa skildringarna av förlorad vänskap som jag har läst. Det beskrivs hur svårt det kan vara med vänskap i tonåren, och hur svårt det kan vara att acceptera att en vänskap ibland tar slut. Den brinnande flickan är fin och sorglig, välskriven och fängslande. En bok som jag hoppas att många kommer att läsa.
Betyg: 4,5 av 5

Titel: Den brinnande flickan
Författare: Claire Messud
Sidor: 221
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2017 (På svenska 2018)

tisdag 4 december 2018

”Kärlek, bakelser och en mops” av Annie England Noblin


Brydie återhämtar sig från en skilsmässa och sörjer att hon i samma veva förlorat sitt bageri. Hon behöver en nystart och flyttar till en ny stad där hon får erbjudandet att bo gratis i ett hus mot att hon samtidigt tar hand om ägarens bortskämda mops Teddy. Brydie är till en början tveksam, men med tiden blir hon vän med den gamla damen som äger huset och hon börjar även tycka om Teddy. Hon får ett nattjobb på ett bageri i en mataffär och på dagarna tar hon upp en ny hobby: att baka hundgodis. Och så träffar hon Nathan. Nathan jobbar på det äldreboende där Teddys matte bor och rastar sin hund i samma hundgård som Brydie går till med Teddy. Brydie och Nathan behöver inte springa på varandra många gånger innan de båda inser att de är dragna till varandra. Men kärlek går inte alltid som på räls och frågan är om Brydie och Nathan kan ta sig förbi de hinder de stöter på.
Jag ska erkänna direkt, jag läser väldigt sällan feelgood. Men samtidigt så vill jag ibland prova på även denna genre. När jag hittade den här boken, som bland annat handlar om en mops, kände jag att den nog kunde passa mig. Och jag hade delvis rätt. Jag tycker inte att det här är den bästa boken jag läst, men jag tycker att den är ganska mysig, speciellt nu innan jul. Boken utspelar sig på hösten, mellan oktober och jul, så det passade perfekt att läsa den nu i början av december. Titeln säger allt när det gäller handlingen. Det handlar verkligen om kärlek, bakning och hundar. Det finns några sorgliga tillfällen i boken, men för det mesta känner man sig varm och på bra humör när man läser den – som man ska känna av feelgood. Jag är under hela läsningen medveten om att det här egentligen inte är min typ av bok och att jag inte borde tycka om den, men samtidigt tycker jag det är skönt att läsa något lättsamt för en gång skull. Man vet vad det är man får med den här boken och det känns tryggt. Jag kan på ett sätt förstå varför så många läser feelgood. Om man tycker om mysiga böcker så tror jag att man kommer tycka om den här. Speciellt om man dessutom tycker om bakning och hundar.
Betyg: 3 av 5

Titel: Kärlek, bakelser och en mops
Författare: Annie England Noblin
Sidor: 358
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2017 (På svenska 2018)

Stort tack till HarperCollins för recensionsexemplar!

söndag 2 december 2018

Julböcker för barn


Jag tänkte rekommendera fyra juliga böcker för barn i olika åldrar. Jag har skrivit vilken ålder böckerna är tänkta för, men personligen tycker jag inte att det finns någon högsta ålder för att uppskatta dessa böcker. De passar dessutom perfekt som högläsningsböcker nu inför julen.


Pettson får julbesök av Sven Nordqvist
 

Gubben Pettson och hans katt Findus håller för fullt på att förbereda inför julafton när Pettson ramlar och gör illa foten. Han skadar foten så illa att han varken kan hugga julgran eller handla julmat. Vad kommer det här bli för julafton, undrar Findus, och frågan är om det kommer att bli någon jul alls för Pettson och hans katt.

En väldigt mysig och rolig bilderbok, som absolut kan uppskattas lika mycket av vuxna som av barn. Boken handlar om hur viktigt det är att vara tillsammans på julen och vikten av att hjälpa varandra.

Rekommenderas för ålder 3-6.


Paketlandet av Cecilia Forss och Anna Ileby

 

Brevbäraren Petra Persson hatar barn. Hon hatar barn så mycket att hon måste blunda när hon cyklar förbi skolgården. Men då händer det att hon cyklar omkull och hamnar i diket. En dag när hon hamnar i diket tappar hon ett viktigt paket som hon fått av sin chef. En pojke tar reda på Petras paket, men hur ska hon få tillbaka det från ett barn..?

En mysig och rolig bok om vänskap, julen och slajm. Tar upp rädslor och vikten av att vara snäll. Väldigt fina illustrationer!

Rekommenderas för ålder 6-9.


Sunes jul av Sören Olsson och Anders Jacobsson


Det är 23 dagar kvar till årets roligaste dag: julafton! I den här boken får vi följa med Sune och hans familj under hela december, med allt från julspel i skolan till julgransstöld med pappa Rudolf. Det blir mycket tolkigheter och roligheter på vägen mot jul och nyår.

En rolig bok som bygger på 1991 års julkalender med samma namn. Om man har sett kalendern känner man igen en del, men mycket har uppdaterats och i den här boken får vi följa Sune ända fram till nyår. Jag tycker också att man ska titta på adventskalendern, som finns på SVT:s ”Öppet arkiv”. Det är en svensk klassiker som funkar lika bra nu som för 27 år sedan.

Rekommenderas för ålder 6-9.


Jakten på julen av Matt Haig



Nikolas har inte mycket. Han bor med sin pappa i en liten stuga i Finland och drömmer om de leksaker han skulle kunna köpa om de hade mer pengar. När det utlovas en belöning för den som kan bevisa att det finns levande alver ger sig Nikolas pappa av norrut, mot alvernas by. Nikolas tvingas bo med sin elaka faster, men en dag får han nog och ger sig av efter sin far. Det blir en lång resa med många överraskningar och äventyr på vägen.
Jakten på julen är en mysig, spännande och rolig bok om julen och vem som egentligen är jultomten. Den handlar mycket om vikten av att vara snäll och om vänskap. Jakten på julen är Matt Haigs första bok om julen, men det finns nu tre böcker med jultema av honom på svenska. Även denna bok har fina illustrationer.
Rekommenderas för ålder 9-12.