tisdag 30 mars 2021

”Djur” av Lise Tremblay

 


Benoit är en pensionerad tandläkare som har lämnat både familj och hem i Montreal för att leva ett stilla liv tillsammans med sin hund Dan i norra Quebec. Men Dan är döende och Benoit bestämmer sig för att behandla hunden hemma så länge som möjligt. Älgjakten närmar sig och vargar har synts i skogen. När några inom jaktlagen vill jaga vargarna så väcks gamla osämjor till liv i byn. Samtidigt ska Benoits dotter Carole göra en livsomvändande operation. Benoit försöker stötta dottern på bästa sätt men tvingas brottas med det faktum att han aldrig riktigt fanns där för sin familj när Carole växte upp.

Djur är en riktig liten pärla. En bok som handlar om allt och ingenting, om livet i det stora och det lilla. Benoit påverkas samtidigt av att hans hund är döende och av att hans dotter får sin livsvilja tillbaka efter att ha genomgått en operation. På ett väldigt vardagligt sätt är både döden och livet närvarande i boken. Det är en kort och lättläst, och samtidigt fängslande roman. När jag hade börjat läsa kunde jag inte lägga den ifrån mig innan den var utläst. Ändå har jag svårt att förklara vad jag tyckte var så bra med boken och vad den ens handlar om. Störst intryck på mig gör de delar som handlar om Benoits dotter Carole, som varken vill vara kvinna eller man. Det är gripande att läsa om Benoits kärlek till sin dotter och även om hans kärlek till sin hund. Djur är en bok i ett litet format som gjorde mig väldigt nyfiken på att läsa mer av Lise Tremblay. Som sagt, en riktig liten pärla som jag kan rekommendera alla att läsa.

Betyg: 4 av 5

 

Titel: Djur

Författare: Lise Tremblay

Sidor: 150

Förlag: Rámus

Utgiven: 2017 (På svenska 2021)

 

Stort tack till Rámus förlag för recensionsexemplar!

fredag 26 mars 2021

”Kylskåpsmonologerna” av Catherynne M. Valente

I undervärlden samlas en grupp kvinnor som dött för att de råkat älska fel man och berättar för varandra om sina öden. De är fast i tiden, i de kläder de dog i, och fast i sina känslor. De kallar sig Hell Hath Club.

1999 gjorde serieförfattaren Gail Simone en lista som blev till en hemsida: Women in Refrigerators. Namnet kom från en incident i Green Lantern-serien där hjältens flickvän styckas och stoppas in i ett kylskåp. Gail Simone ville uppmärksamma en trop i superhjältevärlden, där kvinnliga karaktärer fråntogs sina krafter, våldtogs eller mördades, ofta i syfte att utveckla en manlig karaktär. Hon ville försöka förstå varför detta förekom så ofta och vad det innebar. Det är med avstamp ur detta som Catherynne M. Valente har skrivit sin roman Kylskåpsmonologerna. Det är en roman om kvinnor som offrats för männens skull, men som vill återta kontrollen över sina förlorade liv genom att berätta historier om hur de dog.

Premissen för den här romanen låter nästan för bra för att vara sann, och tyvärr lever den inte riktigt upp till mina förväntningar. Jag älskar idén, men jag förstår mig inte alltid på berättelserna i boken. Historierna känns väldigt inspirerade av just serietidningar och jag är inte så van vid att läsa serier, speciellt inte om superhjältar. Berättelserna i boken är mörka, bittra, smärtsamma, men innehåller också sarkasm och humor. Några av berättelserna tycker jag väldigt mycket om medan andra inte berör mig alls. Kanske beror det just på att jag inte är van vid superhjältar. Kanske är det här en bok som passar perfekt om man tycker om serietidningar eller tv-spel med hjältar, och jag tycker verkligen att den som är nyfiken på boken ska läsa den. Den innehåller dessutom fantastiska illustrationer av Annie Wu.

Att Kylskåpsmonologerna är en feministisk bok råder det inga tvivel om, det var bara inte riktigt min typ av bok. Ändå så är en del av mig sugen på att läsa den igen, se om jag har missat något, så kanske läser jag om den och kanske ändrar jag då uppfattning om den. En fin sak med böcker är ju just att man kan läsa dem flera gånger och finna nya saker i dem.

Betyg: 3 av 5

 

Titel: Kylskåpsmonologerna

Författare: Catherynne M. Valente

Sidor: 168

Förlag: Subversiv förlag

Utgiven: 2017 (På svenska 2020)

 

Stort tack till Subversiv förlag för recensionsexemplar!

tisdag 23 mars 2021

”Tidens länkar” av Octavia E. Butler

 


Dana har precis flyttat in i en ny lägenhet tillsammans med sin vita make Kevin när hon plötsligt kastas från 1970-talets Los Angeles tillbaka i tiden till 1800-talets Maryland. Hon ser en rödhårig pojke som håller på att drunkna i en flod och räddar honom. Dana kommer snart att upptäcka att så fort den rödhåriga pojken är i fara så tvingas hon tillbaka i tiden för att rädda hans liv, och hon gör det eftersom han är en av hennes förfäder. Men Dana är svart och den rödhåriga pojken är son till en plantageägare vilket medför problem för Dana, som aldrig vet hur lång tid hon kommer befinna sig i 1800-talet. Medan hon är där tvingas hon leva som slav, och hon tvingas göra saker hon egentligen inte vill för att se till att hennes förfäder överlever.

Tidens länkar är på samma gång en fruktansvärd och fängslande roman. Genom att låta Dana som lever på 1970-talet resa tillbaka i tiden får vi ta del av slaveriet med Danas blick. Vi får se hur någon som aldrig upplevt slaveriet handskas med att befinna sig mitt i det. Trots att slaveriet lever kvar i ett kollektivt minne bland de svarta så blir Dana ännu mer medveten om sitt arv när hon befinner sig på plantagen. Vi får följa hur Dana brottas med känslor när hon ständigt måste rädda livet på en blivande plantageägare bara för att trygga sin existens. Octavia E. Butler problematiserar Danas situation ännu mer genom att låta henne vara gift med en vit man. Förtryck och rasism fanns i 1970-talets USA och finns än idag. Jag berörs väldigt av att få följa Dana i båda tiderna. Romanen går fort att komma in i, är lättläst och fängslande. Och viktig. För vi får aldrig glömma. Böcker som den här, som berättar om det förtryck som förekommit och varnar oss för att det kan hända igen, behövs. Tidens länkar handlar inte så mycket om tidsresor som den handlar om de svartas liv och vardag i 1800-talets södern i USA. Det är en väldigt välskriven och bra roman som jag hoppas hittar många läsare här i Sverige nu när den finns på svenska.

Betyg: 4 av 5

 

Titel: Tidens länkar

Författare: Octavia E. Butler

Sidor: 345

Förlag: Trut Publishing

Utgiven: 1979 (På svenska 2020)

 

Stort tack till Trut Publishing för recensionsexemplar!

torsdag 18 mars 2021

”Om dom vänder sig mot oss” av Fatimah Asghar

 


Jag läser sällan poesi. Jag recenserar poesi ännu mer sällan. Anledningen är att jag är rädd. Rädd för att inte förstå, rädd för att missuppfatta, rädd för att misstolka. Men jag har börjat försöka läsa en diktsamling lite då och då. Sakta närmar jag mig poesin, och jag tycker ofta om det jag läser, som i detta fall. När jag fick erbjudandet att läsa och recensera Om dom vänder sig mot oss vad det två saker som gjorde att jag tackade ja: det fina omslaget och att den är skriven av en muslimsk feminist. Muslimska feminister är något jag inte läst tillräckligt av och om, och jag är så glad att jag har läst den här diktsamlingen. Den är inte alls svår att förstå, tvärt om. Den handlar om tillhörighet, om saknaden av ett land, men också om att växa upp som muslimsk flicka och kvinna. Den är bitvis experimentell och en favorit i samlingen heter ”Karta hem” och tar formen av ett korsord. Personligen tycker jag mycket om de delar när Fatimah Asghar berättar om sin uppväxt. Hur hon undrade över varför det står i Koranen att kvinnan inte ska förändra någon del av kroppen men att Moster A säger att systerns könshår är ”mot Allahs vilja” och får henne att raka bort det. Det hon skriver om att vara tonåring och känna skam och förvirring över kroppsliga saker är något som jag känner väl igen mig i. Det handlar inte så mycket om religion eller hudfärg som det gör om att vara kvinna.

Om dom vänder sig mot oss är lättläst, fascinerande och fängslande. Jag fullkomligt älskade och slukade den, kunde inte lägga ifrån mig den utan läste den i ett svep. Och jag kommer att läsa om den. Det är en poesisamling som jag rekommenderar alla att läsa och som dessutom passar oss som är lite rädda för poesi väldigt bra. Jag vill avsluta med ett stycke från dikten ”Min kärlek till naturen” som roade mig mycket och som jag känner väl igen mig i.

”Jag lovade mig själv att vara naken,
här, i all den här naturen, men den första dagen
såg jag en fästing klänga i mitt armhår för glatta
livet & kände inte en chans att jag utsätter
min fitta för dom här inslagen. Min kärlek
till naturen är som min kärlek till det mesta:
växlande & teoretisk. Börjar något krypa
flyr jag fältet.”

 

Betyg: 5 av 5

 

Titel: Om dom vänder sig mot oss

Författare: Fatimah Asghar

Sidor: 134

Förlag: It-Lit

Utgiven: 2018 (På svenska 2020)  

 

Stort tack till It-Lit förlag för recensionsexemplar!

måndag 15 mars 2021

”Ljusnan du mörka” av Lars Landgren

 


I en eka på Ljusnan färdas två personer. Medan de flyter genom Hälsingland berättar den äldre historier för den yngre. Historier som utspelar sig i de mörkaste delarna av landskapet, fyllda av folktro och skräck. Historier som fängslar, fascinerar och skrämmer.

Jag har varit ett fan av Creepypodden sen första avsnittet släpptes. Jag har lyssnat på alla avsnitt flera gånger och kan bitar av vissa historier nästan utantill. Flera av mina favoritberättelser har skickats in av en anonym lyssnare som skrivit historier som utspelar sig i Hälsingland. ”Avholmsberget”, ”Saten” och ”Gröntjärn” är tre exempel, och de finns med i Ljusnan du mörka. Ja, Lars Landgren är den anonyma författaren och här samlar han dessa berättelser med ett gäng andra, och alla utspelar de sig i Hälsingland. Och de är riktigt bra! Redan vid första historien, innan jag upptäckt att några av berättelserna lästs upp i Creepypodden, så var jag fast. Jag älskar hur Lars Landgren blandar gammal folktro med nutid. Jag tycker om det mörka, det kusliga och det ofta sorgsna i hans berättelser. Jag bor själv i Hälsingland, är född och uppvuxen i en liten stad vid kusten, i närheten av där Ljusnan mynnar ut. Det var såklart en stor del i varför jag ville läsa den här boken, för alla tycker vi nog om att läsa om platser vi känner till. Men även om man inte har någon anknytning till Hälsingland, även om man aldrig har satt sin fot i landskapet, så tror jag att den här boken kan locka många. Creepypoddens framgång har visat att vi svenskar verkligen tycker om den här typen av berättelser och jag tror att många kommer att älska den här boken.

Jag själv älskar Ljusnan du mörka! Det är en bok jag längtat efter länge utan att jag visste om det. Jag går helt upp i läsningen och glömmer allt omkring mig. Det finns några få historier som inte riktigt griper tag i mig, men de flesta är fullkomligt fantastiska. Min favorit är troligtvis ”Saten” som utspelar sig på ett demensboende i Bollnäs där alla plötsligt berättar hemska historier om Iris Hassel och där personalen märker att allt inte står rätt till. En annan historia som stannat kvar hos mig är ”Brudstenen” där vi får lära oss hur farligt det kan vara att ge sig ut ensam i en båt på Ljusnan på Midsommarafton. Jag vill redan läsa om boken och jag kommer rekommendera den till alla jag känner. Alla som tål att bli lite skrämda i alla fall.

Betyg: 4,5 av 5

 

Titel: Ljusnan du mörka

Författare: Lars Landgren

Sidor: 424

Förlag: Albert Bonniers förlag

Utgiven: 2021

 

Stort tack till Albert Bonniers förlag för recensionsexemplar!

onsdag 10 mars 2021

”En andra allians” av Denise Rudberg

 


I Stockholm 1940-1941 arbetar Signe, Elisabeth och Iris i hemlighet med att avlyssna Tyskland, knäcka deras koder och läsa deras meddelanden. Samtidigt anländer flera tyskar till stan för att värva tyskvänliga svenskar till sin sida. Men Signe blir alltmer sjuk och Elisabeth står inför ett livsavgörande val. Och kommer Iris och hennes söner att kunna stanna i Sverige?

En andra allians är uppföljaren till Det första chiffret och tar vid ungefär där vi lämnade de tre kvinnorna. Det är en bra och spännande bok om Sverige under tiden för andra världskriget. Jag tyckte om den första boken i serien, men tycker nog att den här är snäppet bättre. Precis som i Det första chiffret så tycker jag mest om hur romanen skildrar kvinnlig vänskap, speciellt den mellan den försiktiga Signe och yrvädret Elisabeth. Jag vill inte avslöja för mycket av handlingen, speciellt inte när det är andra boken i en serie, och jag tycker nog att man ska läsa Det första chiffret innan man läser En andra allians. Det är i Det första chiffret som vi lär känna Signe, Elisabeth och Iris och får se deras vänskap växa fram. Den här boken fokuserar nästan helt på Signe och Elisabeth och jag saknar Iris lite. Boken börjar med en väldigt intressant prolog med Iris men det känns som att det inte spinns vidare på den tråden, vilket jag tycker är synd i en i övrigt bra bok. Jag tror att om man tyckte om Det första chiffret så kommer man tycka om även En andra allians. Och jag ser mycket fram emot tredje delen, Er tredje man, som kommer ut i sommar.

 

Betyg: 3,5 av 5

 

Titel: En andra allians

Författare: Denise Rudberg

Sidor: 279

Förlag: Forum

Utgiven: 2020

 

Stort tack till bokförlaget Forum för recensionsexemplar!  

onsdag 3 mars 2021

”Den besvärliga Elin Wägner” av Ulrika Knutson

 


Jag ska erkänna att jag inte hade så stor koll på Elin Wägner innan jag läste den här biografin. Jag hade läst hennes roman Norrtullsligan och visste att hon varit medlem i Svenska Akademien, men det var också allt. Jag ska också erkänna att det var titeln på den här boken som fångade mitt intresse. Är det något jag gillar att läsa om så är det besvärliga kvinnor. Besvärliga kvinnor behövs för att göra skillnad i samhället, och Elin Wägner gjorde verkligen skillnad. Flera av hennes bäst säljande böcker var samhällskritiska och handlade om hur kvinnor hade det under den tid de skrevs. Dessutom var Elin Wägner en väldigt produktiv skribent och engagerad i flera kvinnofrågor. I den här biografin möter vi även många av Elins vänner och bekanta, kvinnor som kämpade för rösträtt och kvinnlig frigörelse. Boken blir som ett tidsdokument över kvinnornas kamp eftersom det var så centralt i Elin Wägners liv. Kvinnorna kring författarinnan får större utrymme och betydelse än männen, och det tycker jag väldigt mycket om.

Den besvärliga Elin Wägner är en väldigt intressant biografi, som handlar lika mycket om kvinnokampen under 1900-talets första hälft som den handlar om en framgångsrik författarinnas liv. Jag tycker att Ulrika Knutson gör ett bra jobb med att skriva en bok som är lättläst utan att förlora vetenskaplig tyngd. Boken känns luftig samtidigt som den är fylld av fakta. Jag tycker att det är en välskriven biografi som jag verkligen kan rekommendera den nyfikne att läsa. Men var beredd på att boken kan få dig att vilja läsa alla romaner skrivna av Elin Wägner, för det vill i alla fall jag göra.

Betyg: 4 av 5

 

Titel: Den besvärliga Elin Wägner

Författare: Ulrika Knutson

Sidor: 390

Förlag: Historiska Media

Utgiven: 2020

 

Stort tack till Historiska Media för recensionsexemplar!