torsdag 26 maj 2022

”Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel” av Shaun Bythell


 

Shaun Bythell driver sedan 2001 ett antikvariat i skotska Wigtown. För några år sedan gav han ut boken En bokhandlares dagbok som blev en internationell bästsäljare. Jag läste boken, tyckte väldigt mycket om den och hoppades därför såklart på fler böcker från Bythell. Hans andra bok kom i höstas och gjorde mig inte besviken. I Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel lägger Shaun Bythell all fokus på sina kunder. Han har kategoriserat just sju sorters människor som han ofta får besök av i butiken. Jag kanske inte borde skriva kunder egentligen, för inte alla är där för att i första hand handla. Här finns barnfamiljer, ockultister, och allt däremellan. Och det märks att inte alla dessa alltid är ett välkommet tillskott till kundkretsen. Shaun Bythell presenterar dessa grupper på ett väldigt komiskt sätt och jag skrattar högt flera gånger under läsningen. Jag upptäcker även vilken kategori jag själv tillhör – arten Sternuens (snörvlare) – och skäms lite över detta, speciellt som Bythell skriver att ”Av alla typer i denna bok är detta i särklass den som jag vill ta tag i axlarna och skaka rejält”.

Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel är en pärla! Det är en liten och kort bok som går fort att läsa men som verkligen är underhållande. Det lilla formatet gör den till en perfekt ”gå bort”-present, speciellt till bokälskaren. Jag rekommenderar boken varmt och väntar och hoppas på fler böcker från Shaun Bythell.

Betyg: 4 av 5

 

Titel: Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel

Författare: Shaun Bythell

Sidor: 125

Förlag: Natur & Kultur

Utgiven: 2020 (På svenska 2021)

 

Stort tack till Natur & Kultur för recensionsexemplar!

tisdag 24 maj 2022

”Daisy Jones & The Six” av Taylor Jenkins Reid

 


Det är mitten av 1970-talet då den karismatiska Daisy Jones spelar in en duett med rockbandet The Six och succén är ett faktum. Daisy Jones går med i bandet och börjar skriva låtar tillsammans med deras frontman, men inte alla i bandet är glada över det. Deras storhetstid kommer dessutom vara över innan den knappt har börjat för redan 1979 splittras bandet, och ingen har vetat varför. Förrän nu.

Daisy Jones & The Six är en bok som osar nostalgi, sex, droger och Rock n Roll. Den är ganska precis vad man kan förvänta sig av en bok om ett fiktivt rockband från 1970-talet. Vi får följa med på en resa med bandet The Six, genom deras uppgång och fall. Det handlar om kärlek, sex, droger, vänskap, brödraskap och rivalitet – och allt detta skrivet som ett muntligt vittnesmål från bandets medlemmar. Såklart minns alla saker olika och det får mig att skratta flera gånger. Det håller även spänningen på topp genom hela romanen. För den är spännande. Jag vill verkligen veta varför bandet splittrades och vad som hände med dess medlemmar. Och den känns så äkta att jag ibland glömmer bort att Daisy Jones & The Six inte är ett band som funnits på riktigt. Ändå är jag lite besviken. Besviken på att romanen är ganska förutsägbar. Besviken på att den inte går längre, chockar mig mer. Men det är en bra och välskriven roman, och jag kan förstå att den är så hyllad som den är. Om du mot förmodan ännu inte har läst Daisy Jones & The Six så rekommenderar jag dig att göra det. Och jag är glad att jag har ännu en roman av Taylor Jenkins Reid väntandes i bokhyllan, för jag är väldigt sugen på att läsa mer av henne.

Betyg: 3,5 av 5

 

Titel: Daisy Jones & The Six

Författare: Taylor Jenkins Reid

Sidor: 355

Förlag: Bookmark

Utgiven: 2019 (På svenska 2020)

 

Stort tack till Bookmark förlag för recensionsexemplar!  

tisdag 17 maj 2022

”Djuret” av Lisa Taddeo

 


Joan har inte haft ett lätt liv. Orättvis behandling av livet och av män har gjort att hon har fått nog. Hon lämnar New York för att bosätta sig i en kanjon utanför Los Angeles. Väl där ger Joan sig ut på jakt efter den person som hon hoppas ska reda ut en del i hennes förflutna, Alice. Joan är trött att vara ett byte. Det är dags att utkräva hämnd. Dags att bli ett rovdjur.

När jag för några år sedan läste Lisa Taddeos första bok Tre kvinnor blev jag lite besviken. Den kändes ljummen, lite för snäll och mesig. Men ändå kunde jag inte hålla mig från att läsa hennes romandebut Djuret, och jag är så glad att jag gjorde det! Här får jag allt det som jag saknade i Tre kvinnor. Jag får rå ilska och hämndbegär. Jag får en kvinna som vill göra upp med det samhälle och de män som har gjort henne illa. Jag får en huvudkaraktär som inte alltid är sympatisk men som jag ändå hejar på. Dessutom får jag en intressant handling med ett bra driv framåt. Djuret är en bok som jag vill sluka och ta in långsamt samtidigt. En bok som jag inte kan lägga ifrån mig men inte heller vill att ska ta slut. Jag känner alla möjliga känslor när jag läser den här boken, men framför allt ilska över hur världen ser på och behandlar kvinnor. Joan är inte en karaktär jag identifierar mig mycket med, men hon är en karaktär vars liv jag gärna tar del av. Hon är, precis som boken, intressant och spännande. Det här var en bok som fick mig att leva i den och glömma världen runt omkring. Och när den var slut saknade jag Joans sällskap. Djuret är fascinerande och välskriven och underbart ilsken på ett feministiskt sätt. Jag hoppas att Lisa Taddeo kommer skriva fler romaner i framtiden för jag vill ha mer av det här!

Betyg: 4,5 av 5

 

Titel: Djuret

Författare: Lisa Taddeo

Sidor: 312

Förlag: Norstedts

Utgiven: 2021

 

Stort tack till Norstedts förlag för recensionsexemplar!

söndag 8 maj 2022

”Jag väntar på Djävulens ankomst” av Mary MacLane

 


Mary MacLane var nitton år gammal då hon skrev sin självbiografiska bok Jag väntar på Djävulens ankomst. Boken, som publicerades 1902, sågades av manliga kritiker men älskades av unga kvinnor och blev en bästsäljare. Mary skriver öppet och ärligt om att vara en ung kvinna, ensam i världen, med en dragning till andra kvinnor och ett begär efter att gifta sig med Djävulen. Hon skriver om kärleken till sin vän som flyttat bort från henne och om de långa vandringar hon tar i landskapet runt gruvorten Butte där hon bor. Mary kallar sig för ett geni och anser att om hon hade varit man så hade hon varit berömd för sitt sinne.

Mary MacLane är en fängslande person. Idag skulle man nog kalla henne feminist, för hennes idéer liknar ofta unga feministers. Hon skriver om saker som vilken 19-åring som helst kan känna igen sig i; ensamhet, kärlek och om hur hon är ett misstolkat geni. Jag önskar att den här boken hade funnits på svenska för 25 år sedan, då jag var i Marys ålder. Jag hade älskat den! Men jag älskar den även idag. Jag fascineras av Marys tankar och skrattar ofta åt hennes självsäkerhet, som jag även kan avundas. Jag önskar att jag kunde kalla mig ett geni på det självsäkra och självklara sätt om Mary gör. Om Mary var ett geni är jag inte rätt person att avgöra, men skriva, det kunde hon absolut. Jag önskar att Jag väntar på Djävulens ankomst kommer nå ut till fler läsare. Det är en bok som var provokativ när den först publicerades, men som idag inte är så mörk som titeln antyder. Jag är glad att jag har fått bekanta mig med Mary MacLane och jag kommer definitivt läsa om hennes bok i framtiden.

Betyg: 4 av 5

 

Titel: Jag väntar på Djävulens ankomst

Författare: Mary MacLane

Sidor: 186

Förlag: Ellerströms

Utgiven: 1902 (Denna svenska utgåva 2021)

 

Stort tack till Ellerströms förlag för recensionsexemplar!