torsdag 31 maj 2018

”En bokhandlares dagbok” av Shaun Bythell



Vi som älskar böcker brukar ofta vara speciellt svaga för böcker som handlar om böcker, bibliotek eller bokhandlare, och Shaun Bythell har skrivit en bok perfekt för alla bokälskare. Denna bok kan även fungera bra som vägledning, eller i avskräckande syfte, för den som funderat på att öppna en bokhandel eller ett antikvariat.
Shaun Bythell bor i den skotska bokstaden Wigtown och driver antikvariatet The Bookshop. I februari 2014 började han skriva dagbok om sitt arbete i affären, och det är denna dagbok som resulterat i En bokhandlares dagbok, där vi får följa Shaun under ett år. Det jag slås mest av är hur tålmodig Shaun är, dels med kunder, men framför allt med personal som vägrar lyda order utan ständigt går sin egen väg och gör det som hon tycker passar bäst. Nicky är butikens enda deltidsanställda, och vi förstår från start att hon och Shaun inte alltid tänker lika – eller rättare sagt att de aldrig gör det. Hon har dessutom för vana att ta med sig ”fredagsgodis” som hon fiskat upp ur containern utanför stormarknaden. Ibland känns Nicky, precis som de många udda kunder butiken har, för rolig för att vara sann – men jag hoppas att hon och alla andra karaktärer finns i verkligheten.
En bokhandlares dagbok är en relativt lättläst bok, speciellt eftersom den är skriven i dagboksform med oftast korta ”kapitel”. Den är väldigt rolig, och även om Shaun ibland retar sig på sina kunder så finns det mycket hjärta i boken. Man kan tydligt märka Shauns kärlek till böcker och författare, och få ett par boktips på vägen. Om man som jag alltid drömt om att arbeta i ett antikvariat blir man både taggad och lite avskräckt av den här boken. Något som boken dock lyckas väldigt bra med är att få en att tänka på hur en själv köper sina böcker: online eller i butik? Efter att ha läst En bokhandlares dagbok vill jag inget hellre än att stödja min lokala bokhandlare.
Om man vill läsa en bitsk och rolig skildring om arbetet på ett antikvariat så är detta den perfekta boken, och jag är personligen ganska säker på att jag kommer läsa den här fler gånger de kommande åren.  
Betyg: 4 av 5
 
Titel: En bokhandlares dagbok
Författare: Shaun Bythell
Sidor: 337
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2018
 
Tack till Natur och Kultur för förhandsexemplar!

lördag 26 maj 2018

”Nordisk fauna” av Andrea Lundgren



Nordisk fauna av Andrea Lundgren är en samling av sex noveller, alla med koppling till det djuriska och naturen. Novellerna är väldigt bra skrivna, med ett fint språk, och har alla olika teman och röster. Det de dock alla har gemensamt är att alla tycks beskriva människor som befinner sig på en obekväm plats i livet.
Min favoritnovell i samlingen är ”Katten”. Den handlar till en början om en mamma som väljer att isolera sig från familjen och flytta upp på vinden efter att de hittat en överkörd katt vid sidan av vägen. Novellen tar dock upp teman som mäns våld och övergrepp mot kvinnor och är en stark läsupplevelse som kommer stanna hos mig länge.
Ofta i novellsamlingar kan man hitta några noveller som är lite sämre än de övriga, men det tycker jag inte gäller Nordisk fauna. Andrea Lundgren har ett språk som fängslar och alla noveller är välskrivna och intressanta.
Betyg: 4 av 5
 
Titel: Nordisk fauna
Författare: Andrea Lundgren
Genre: Noveller
Sidor: 181
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2018

torsdag 24 maj 2018

”Mischling” av Affinity Konar


 
 
Pearl och Stasha är 12 år då de kommer till Auschwitz. De får veta att de har tur eftersom de är tvillingar och därför får komma till doktor Mengele. Det sägs att Mengele tycker om och värnar om sina ”patienter”. Dock är det inte helt ovanligt att de som befinner sig hos Mengele blir sjuka eller dör. Och en dag försvinner Pearl. När lägret befrias av Röda armén är tvillingarna åtskilda. Stasha ger sig ut i världen för att söka efter Pearl, sin andra hälft som ska göra henne hel, men också för att hämnas på Mengele. Pearl å sin sida vet när hon lämnar lägret att något saknas henne, men hon kan inte minnas vad.
 
Självklart så vet man innan man börjar läsa Mischling att det inte kommer bli någon lättsam läsning – böcker som utspelar sig under Andra världskriget är sällan lättsamma. Den här boken hade dock kunnat vara mycket grymmare i sin beskrivning av vad som pågick i det så kallade Mengeles zoo, och har fått kritik för att den just inte är det. Personligen så stör det mig inte så mycket. Jag tycker väldigt mycket om berättelsen, speciellt hur kapitlen växlar mellan Pearl och Stasha ur ett förstapersonsperspektiv. Vi får veta hur det speciellt är Stasha som ser de två som delar av en helhet, hur hon inte kan leva utan sin syster. Det är vackert berättat om syskonkärlek och om att mista det värdefullaste man har. Det här är en av få böcker som har fått mig att gråta, och när jag läst klart den kändes det nästan som att jag gått sönder lite. Och med anledning av det kan jag inte annat än tycka om denna bok, eftersom den berörde mig djupt. Mischling är dessutom nominerad till Årets bok, en väldigt välförtjänt nominering!
 
Betyg: 4,5 av 5
 
Titel: Mischling
Författare: Affinity Konar
Genre: Roman
Sidor: 342
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2016 (På svenska 2017)

tisdag 22 maj 2018

"Innan snön faller" av Helena Kubicek Boye



Innan snön faller är Helena Kubicek Boyes skönlitterära debut. Det är en psykologisk thriller som passande nog utspelar sig på den rättspsykiatriska kliniken i Säter. Dit kommer den unga nyutexaminerade psykologen Anna Varga. Hon är glad över att lämna det hetsiga Stockholmslivet för det mindre och lugnare Säter. Glädjen blir dock inte alltför långvarig. Snart uppdagas det att den psykolog som tidigare haft Annas tjänst är spårlöst försvunnen. Anna får kryptiska meddelanden som antyder att allt inte står rätt till på kliniken och en morgon hittas en patient plötsligt död. Anna försöker ta reda på hur det står till med allt detta, och dras in i en jakt på sanningen som leder henne långt tillbaka i tiden. Men kommer hon att hitta lösningen? Och finns det personer på kliniken som vill stoppa henne i hennes sökning efter sanningen?
Innan snön faller är en ganska typisk psykologisk thriller. Den är väldigt lättläst, med korta kapitel (ibland bara en eller två sidor) och ett vardagligt språk. Det går fort att läsa, vilket jag tycker är en fördel i den här genren, och jag skulle vilja kalla den en riktig bladvändare. Ibland är den förutsägbar och det finns inget direkt banbrytande att hämta i den här boken, men det tycker jag inte heller behövs. Det här är en spännande bok och den är svår att lägga ifrån sig. Gillar man deckare och thrillers så tror jag inte att man blir besviken på den här. Och om man som mig fascineras av böcker som utspelar sig på just Säters mentalsjukhus är denna ett måste! En bra och spännande bok helt enkelt, och jag ser fram emot att förhoppningsvis få läsa fler böcker av Helena Kubicek Boye i framtiden.
Betyg: 3 av 5.
 
Titel: Innan snön faller
Författare: Helena Kubicek Boye
Genre: Psykologisk thriller
Sidor: 332
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2018
 
Tack till Bokfabriken för recensionsexemplar!

söndag 20 maj 2018

Välkommen till min blogg!



Hej och välkommen till min blogg!

Jag heter Karin och har instagramkontot @bokhusflickan, där jag framförallt skriver om böcker. På senaste tiden har jag dock funderat över om det varit dags för mig att skaffa mig en plattform där jag kan få lite mer utrymme för skrivande och recenserande, och därför har jag bestämt mig för att starta den här bloggen. Med andra ord så kommer den här bloggen handla om böcker och läsande - mitt största intresse.

Men såhär i första inlägget tänkte jag beskriva mig själv lite kort. Jag heter som sagt Karin, är 37 år gammal, singel och barnlös, men med katt. Jag dricker mycket te och är vaken för länge på kvällarna. Jag har studerat stora delar av mitt vuxna liv, bl.a. litteraturvetenskap och filmvetenskap, men har inte tagit någon examen än. Jag brukade säga att film och musik var stora intressen, men de senaste åren har böckerna i stort sätt tagit över helt. Jag läser helst romaner, skräck eller vissa thrillers. På frågan om vilken bok som är den bästa jag läst svarar jag alltid Liftarens Guide till Galaxen. När jag inte läser är det stor chans att jag lyssnar på Creepypodden och löser sudoku. Eller kollar på Twin Peaks...

Twin Peaks är min absoluta favoritserie, och jag har tre TP-tatueringar på min vänstra arm. Det är även från den serien jag har tagit mitt alias Bokhusflickan. I serien finns ett slags hemligt sällskap som kallar sig The Bookhouse Boys, och en feminiserad och svensk version av detta blir ju just Bokhusflickan. Plus att namnet är passande då jag älskar böcker - att läsa och att samla på.

Det var lite om mig. Nästa inlägg kommer handla om litteratur. Hoppas ni vill läsa då.
/Karin, alias Bokhusflickan