torsdag 31 maj 2018

”En bokhandlares dagbok” av Shaun Bythell



Vi som älskar böcker brukar ofta vara speciellt svaga för böcker som handlar om böcker, bibliotek eller bokhandlare, och Shaun Bythell har skrivit en bok perfekt för alla bokälskare. Denna bok kan även fungera bra som vägledning, eller i avskräckande syfte, för den som funderat på att öppna en bokhandel eller ett antikvariat.
Shaun Bythell bor i den skotska bokstaden Wigtown och driver antikvariatet The Bookshop. I februari 2014 började han skriva dagbok om sitt arbete i affären, och det är denna dagbok som resulterat i En bokhandlares dagbok, där vi får följa Shaun under ett år. Det jag slås mest av är hur tålmodig Shaun är, dels med kunder, men framför allt med personal som vägrar lyda order utan ständigt går sin egen väg och gör det som hon tycker passar bäst. Nicky är butikens enda deltidsanställda, och vi förstår från start att hon och Shaun inte alltid tänker lika – eller rättare sagt att de aldrig gör det. Hon har dessutom för vana att ta med sig ”fredagsgodis” som hon fiskat upp ur containern utanför stormarknaden. Ibland känns Nicky, precis som de många udda kunder butiken har, för rolig för att vara sann – men jag hoppas att hon och alla andra karaktärer finns i verkligheten.
En bokhandlares dagbok är en relativt lättläst bok, speciellt eftersom den är skriven i dagboksform med oftast korta ”kapitel”. Den är väldigt rolig, och även om Shaun ibland retar sig på sina kunder så finns det mycket hjärta i boken. Man kan tydligt märka Shauns kärlek till böcker och författare, och få ett par boktips på vägen. Om man som jag alltid drömt om att arbeta i ett antikvariat blir man både taggad och lite avskräckt av den här boken. Något som boken dock lyckas väldigt bra med är att få en att tänka på hur en själv köper sina böcker: online eller i butik? Efter att ha läst En bokhandlares dagbok vill jag inget hellre än att stödja min lokala bokhandlare.
Om man vill läsa en bitsk och rolig skildring om arbetet på ett antikvariat så är detta den perfekta boken, och jag är personligen ganska säker på att jag kommer läsa den här fler gånger de kommande åren.  
Betyg: 4 av 5
 
Titel: En bokhandlares dagbok
Författare: Shaun Bythell
Sidor: 337
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2018
 
Tack till Natur och Kultur för förhandsexemplar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar