tisdag 29 mars 2022

”Polcirkeln” av Liza Marklund

 


I början av 1980-talet bildar fem tonårsflickor bokcirkeln Polcirkeln. En gång i månaden träffas de på biblioteket i Stenträsk och diskuterar böcker. Men flickorna är väldigt olika och kommer inte överens väl, och i samma veva som Polcirkeln upplöses försvinner en av flickorna spårlöst. Fyrtio år senare hittar man ett huvudlöst lik av en tonårsflicka inmurad i ett brofundament. Är det liket efter flickan som försvann? Det är upp till polischefen Wiking Stormberg, som var skolkamrat till flickorna i Polcirkeln och som var väldigt populär under 80-talet, att försöka lösa fallet. Och under julen 2019, för första gången på fyrtio år, samlas Polcirkeln igen.

Polcirkeln är en spänningsroman som utspelar sig under två tidsperioder, tidigt 1980-tal och år 2019. Vi får följa vad som händer både i dåtid och nutid och jag tycker ofta om den sortens berättande. Det här är inget undantag. Jag tycker om att följa Polcirkelns diskussioner, och jag tycker om att följa flickorna när de träffas som vuxna. Jag tycker dessutom mycket om att läsa om tonårsflickor med destruktiva förhållanden till varandra, och det får jag i den här boken. Slutligen så utspelar sig romanen i Norrland, och även det är något som jag ofta gillar i böcker. Jag läser sällan spänningsromaner, men när det delvis handlar om en bokcirkel för tonårsflickor kan jag inte låta bli. Och jag är glad att jag har läst den. Polcirkeln är lättläst och egentligen inte en speciellt utmärkande roman, men den är bra. Den var precis det som jag förväntade mig, fast lite bättre än jag brukar tycka om den här typen av böcker. Norrland, tonårsflickor, bokcirkel och 80-tal är en blandning som tydligen går hem hos mig. Polcirkeln är första romanen i en trilogi och fast jag inte ofta gillar spänningsromaner så är jag nyfiken på de kommande böckerna. Och jag är glad att kunna rekommendera Polcirkeln till er som inte har läst den.

Betyg: 3,5 av 5

 

Titel: Polcirkeln

Författare: Liza Marklund

Sidor: 375

Förlag: Piratförlaget

Utgiven: 2021

 

Stort tack till Piratförlaget för recensionsexemplar!

tisdag 8 mars 2022

”Kvinnorna byggde välfärden” av Britt-Marie Mattsson

 


Kvinnorna byggde välfärden är en bok om hur kvinnorna i Sverige gick från att vara hemmafruar till att ge sig ut i yrkeslivet, och hur det kom att påverka det svenska samhället. Vi får följa med hundra år bakåt i tiden då de flesta kvinnor var hemma och tog hand om hus och barn. För dom var det otänkbart att ge sig ut på arbetsmarknaden. Britt-Marie Mattsson skriver personligt och med utgång från kvinnorna i sin egen familj hur samhället såg ut från 1920-talet och framåt. Vi följer kvinnorna fram till 1970-talet då den unga generationen kvinnor bröt med det gamla hemmafruidealet och gav sig ut i yrkeslivet. Att kvinnor skulle arbeta vid sidan av männen var inte helt självklart men blev en del av den feministiska kampen på 70-talet. Den förändring som Sverige genomgick skulle dessutom komma att få positiva följder. Genom att låta verkliga kvinnor berätta om sina liv får vi en bild av hur det varit att vara kvinna hemma och på arbetsmarknaden de senaste hundra åren. Det är bland annat forskare, politiker och experter som får komma till tals och ger en personlig bild av ett Sverige i förändring. Kvinnorna byggde välfärden är en lättläst men väldigt intressant bok om kvinnor i Sverige under 1900-talet. Den kräver inte några som helst förkunskaper och det personliga tilltalet är något som jag tycker mycket om. Det här är en bok som jag önskar att fler kände till och läste för kvinnors historia är viktig att berätta om, nu och i framtiden.

Betyg: 4 av 5

 

Titel: Kvinnorna byggde välfärden

Författare: Britt-Marie Mattsson

Sidor: 321

Förlag: Piratförlaget

Utgiven: 2021

 

Stort tack till Piratförlaget för recensionsexemplar!