fredag 19 oktober 2018

”Tusen bitar” av Marcus Jarl


Nils och Benke har ett bra förhållande, men Nils förhållande till sina föräldrar har inte varit bra sedan han berättade att han och Benke var ett par. Nils pappa har svårt att acceptera att hans son är homosexuell och de två har inte haft kontakt på många år. Trots det kämpar Nils och Benke för att få leva ihop som vilket par som helst, och de planerar att gifta sig.
Ebba och Robert är gifta, men förhållandet är inte bra. Robert drivs av ett hat, speciellt riktat mot homosexuella män, och spenderar mycket tid med att föra ett drev mot dem på nätet. Ebba planerar att lämna Robert, men de planerna läggs på is då det visar sig att Robert är svårt hjärtsjuk. Robert behöver ett nytt hjärta, men vad händer om det hjärta han får är ett han hellre hade dött än tagit emot.

Tusen bitar är en stark roman om kärlek och hat – de starkaste känslor vi människor har. Den handlar om att vilja bli accepterad och älskad för den man är. Den visar att homosexuella inte lever liv olikt heterosexuella, men den visar också att homosexuella än idag blir utsatta för hot och våld bara på grund av sin sexuella läggning. Boken beskriver ett hat som de flesta av oss har svårt att förstå. Det är emellanåt svårt att läsa om Robert och hur djupt rotade hans känslor är. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att beskriva detta hat som uppenbarligen finns hos vissa människor. Kanske är det först när vi försöker förstå dessa människor som det finns plats och möjlighet till förändring.
Tusen bitar är en roman som innehåller mycket känslor. Att den starkaste kärleken och det mörkaste hatet kan få plats i samma roman ger den ändå ett slags balans och det finns en känsla av hopp även i de mörkaste delarna. Det här är ingen lättsam läsning, men värd alla känslor den för med sig. Det är en bok som behandlar ett intressant och viktigt ämne, och den kommer finnas kvar i mina tankar en lång tid framöver.
Betyg: 4 av 5

Titel: Tusen bitar
Författare: Marcus Jarl
Sidor: 333
Förlag: Nona
Utgivningsår: 2018

Stort tack till Bokförlaget Nona för recensionsexemplar av boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar