lördag 13 oktober 2018

”Syskonen” av Tessa Hadley


Fyra vuxna syskon samlas under sommaren för att spendera några veckor i morföräldrarnas gamla hus. Äldsta systern Harriet kommer utan sin pojkvän, lillasyster Fran kommer utan man, men med sina två barn och mellansystern Alice tar med sig sin expojkväns tonårsson Kasim. Brodern Roland har med sig sin dotter och sin nya fru – som ingen av systrarna har träffat än. Det som skulle bli en avslappnande semester blir en spänd tid då både gamla och nya känslor bubblar upp till ytan. Kasim känner sig dragen till Rolands dotter och Harriet känner stark passion för någon förbjuden. Det blir en sommar som kommer påverka dem alla, vare sig de vill eller inte.
Jag tycker mycket om att läsa om familjerelationer och syskonskap, och Syskonen är inget undantag. Jag fascineras av hur familjeband kan vara så starka och så ömtåliga på samma gång, något som beskrivs väl i den här boken. Språket och tonen i romanen är vackert och det är en väldigt välskriven bok. Det är dock ingen snabbläst bok, utan den tar tid att läsa, kräver sin tid och uppmärksamhet. Men om man ger den tid så är det en riktigt intressant och bra läsupplevelse. Jag identifierar mig helt klart mest med Alice, och funderar samtidigt över vem i boken min bror och syster skulle identifiera sig med. Jag funderar över hur vår placering i syskonskaran påverkar vår identitet och våra liv. Jag funderar över hur vår familj består av personer vi sällan dömer, utan älskar villkorslöst. Syskonen ger mig mycket att tänka på samtidigt som det är en bok jag försvinner in i, som får mig att glömma världen runtomkring. Jag tycker väldigt mycket om den här boken och rekommenderar den varmt till alla som tycker om att läsa om familjerelationer. Och till alla som bara vill ha en bra bok att läsa. Den här är bra!
Betyg: 4 av 5

Titel: Syskonen
Författare: Tessa Hadley
Sidor: 313
Förlag: Wahlström och Widstrand
Utgivningsår: 2015 (På svenska 2018)

Stort tack till Wahlström och Widstrand för recensionsexemplar!

2 kommentarer:

  1. Väldigt nyfiken på den här boken! Familjerelationer är verkligen ett bra och intressant boktema. Finns så mycket att utforska där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Och det jag tycker är speciellt intressant i denna är att det handlar om vuxna syskon, något jag själv inte läst så mycket om tidigare.

      Radera