torsdag 15 november 2018

”Höst” av Ali Smith


Det är hösten 2016. Storbritannien har precis röstat ja till att lämna EU och landet befinner sig i kris. Daniel Gluck ligger i sin säng på äldreboendet och sover. Han är 101 år och sover väldigt mycket, ett tecken på att slutet närmar sig säger sköterskorna. Hans vän, 32-åriga Elisabeth, hälsar på honom och läser högt ur böcker. Daniel drömmer, medan Elisabeth försöker förstå vad som pågår i världen.

Höst är en ganska lättläst bok, samtidigt som den känns väldigt komplicerad. När jag läser den kan jag inte undgå att tänka att den vill förmedla något till mig, något som jag inte är smart nog att uppfatta. Kanske så är det så, eller så spelar mina känslor mig ett spratt. Jag kan heller inte låta bli att tänka att den här boken beskriver Storbritannien strax efter Brexit-omröstningen och därför troligtvis läses på ett annat sätt av de som själva bor i landet.
Personligen så är jag kluven till Höst. Vissa kapitel beskriver drömmar, och jag har svårt att veta hur jag ska tolka dessa. Samtidigt så tycker jag väldigt mycket om de kapitel som berättar om vänskapen mellan Daniel och Elisabeth, och de som handlar om Elisabeths liv i allmänhet. Boken är intressant, välskriven och bitvis rolig, men som sagt så gör den mig förvirrad ibland. Jag är inte säker på vad boken vill säga och om jag har förstått den riktigt. Det här är den första boken jag läser av Ali Smith, men troligtvis inte den sista. Höst är första delen i en kvartett döpt efter de fyra årstiderna, men med fristående handlingar, och jag är intresserad av att fortsätta läsa de kommande delarna. Jag ångrar inte att jag läste Höst, och trots att jag inte är säker på att jag har förstått den helt så kan jag rekommendera andra att läsa den.
Betyg: 3 av 5

Titel: Höst
Författare: Ali Smith
Sidor: 230
Förlag: Atlas
Utgivningsår: 2017 (På svenska 2018)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar