onsdag 2 december 2020

”Fjärilsvägen” av Patrik Lundberg

 

På baksidan av Fjärilsvägen finns bara en mening. ”Det här är berättelsen om Ingrid Birgitta Lundberg”. Det är delvis sant. Samtidigt är det en berättelse om så mycket mer. Det är en berättelse om politik, samhälle och fattigdom, en uppväxtskildring och en redogörelse för en klassresa. Allt detta följer Ingrids liv. Hennes liv blir ett exempel för hur en del levde från 1950-talet fram till idag. Ett mycket intressant sådant.

Ingrid Birgitta Lundberg har en bra uppväxt och trivs bra med sin första make i huset de bygger på Fjärilsvägen i Sölvesborg. De engagerar sig politiskt i Socialdemokraterna och drömmer om att bilda familj. När de visar sig att de inte kan få barn adopterar de först Patrik och sedan han syster Paula från Sydkorea. De lever ett riktigt kärnfamiljsliv till den dag det visar sig att barnens pappa har en affär med en annan kvinna och Ingrid skiljer sig. Hon får vårdnaden om barnen men lever fattigt och får till exempel hoppa över lunchen på jobbet för att ha råd med nya skor till barnen. Vi följer Ingrids kamp för att försörja sin familj samtidigt som vi följer det politiska läget i Sverige. Ingrid är trogen socialdemokrat men har hon det egentligen så mycket bättre under deras tid i regeringen? Patrik Lundberg beskriver väldigt bra hur det är att växa upp i ett fattigt hushåll. Hur det är att inte ha en pappa som följer med på fotbollsläger eller en fin bil att skjutsa kompisar till träningen i. Hur det är att alltid handla kläder på rea, och allra helst när det är rea på rean. 

Fjärilsvägen är en bok som berör. Patrik Lundberg väljer att tala direkt till sin mamma genom att använda ”du” som tilltal genom hela berättelsen, vilket ger boken en personlig känsla. Samtidigt som vi följer Ingrids liv så följer vi Patriks då han till exempel blir den första i sin familj att ta studenten. Huset på Fjärilsvägen blir ett slags symbol för uppväxten, för Ingrids fattigdom och Patriks början på den klassresa han kommer att göra. Bådas liv är intressanta att följa. Kanske är det för att jag själv är i Patriks ålder och kan känna igen mycket av det han skriver om från min egen uppväxt som jag tycker så mycket om den här boken, men samtidigt känns boken viktigare än så. Berättelsen om den fattigdom som fanns men aldrig riktigt uppmärksammades känns viktig. Det här är inte en lättsam eller lycklig historia, men ändå en bok jag tycker att alla borde läsa. Och jag ska absolut kolla upp Patrik Lundbergs tidigare utgivning. Jag har en känsla av att hans andra böcker är lika bra som denna.

Betyg: 4 av 5

 

Titel: Fjärilsvägen

Författare: Patrik Lundberg

Sidor: 175

Förlag: Albert Bonniers förlag

Utgiven: 2020

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar