fredag 5 april 2019

”Fågelfångarens son” av Richard Hobert


Esmar är fågelfångare på Färöarna i slutet av 1800-talet. För att förlänga sitt markarrende måste han få en son, men istället föds en tredje dotter och tiden börjar rinna ut för han och hans hustru. De har ett år på sig att få en son och rädda sitt hus. Då kommer deras vän Livia med ett förslag som kommer få konsekvenser för alla inblandade många år framöver.
Fågelfångarens son är Richard Hoberts romandebut och bygger på samma berättelse som hans film med samma namn. Det är en historia som dessutom är baserad på en verklig händelse. Boken berättar en intressant och fängslande historia. Det är en bok om klasskillnader och föräldraskap. Den ställer frågor om vem som egentligen har rätt till ett barn. Det är speciellt intressant att läsa om hur marginaliserad kvinnans roll i samhället var, men att det ändå fanns vissa kvinnor som hade viss makt. Jag hade dock uppskattat fler beskrivningar av den färöiska miljön, som jag tycker är fascinerande.
När man läser Fågelfångarens son märks det tydligt att Richard Hobert vanligtvis arbetar med film. Boken känns nästan som ett filmmanus. Den är nästan för lättläst vissa gånger, och jag har svårt att få några djupare känslor för någon av karaktärerna. Men lättläst behöver inte bara vara negativt. För den som befinner sig i en lässvacka eller av annan anledning vill ha en bok med korta kapitel och luftig text så är det här en perfekt bok. Och efter att ha läst den måste jag erkänna att jag är lite nyfiken på att se filmen också, för att se om den är bättre eller sämre än boken.
Betyg: 3 av 5

Titel: Fågelfångarens son
Författare: Richard Hobert
Sidor: 214
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: 2018

Stort tack till Bokfabriken för recensionsexemplar!

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte också att den saknade djup i både miljö och karaktärer. Bild säger ju mer än ord, och kanske är det därför filmregissören har svårt att få till det i romanform. För mig var den här boken en flopp och en dålig hantering av en i sig intressant historia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den saknade djup, men jag tycker ändå inte det var en helt misslyckad bok. Som jag skriver så tror jag att många kan ha glädje av att den är lättläst och jag tycker att historien är tillräckligt intressant för att inte ge den ett dåligt betyg. Men jag tror att den gör sig bättre som film, speciellt med den speciella miljön som den utspelar sig i.

      Radera