söndag 28 april 2019

”Stigarna” av Ann Beskow och Hedvig van Berlekom


Ingrid har precis pensionerat sig och flyttat till den stad där hennes dotter Malin bor. Ingrid vill få en närmare relation till sin dotter. Malin planerar att skaffa barn med sin partner Lina, men det ska visa sig bli svårare och mer känslosamt än Malin först trott. Ingrid och Malin ses och tar promenader ihop, i hopp om att få och ge varandra stöd och kärlek. Men deras relation är inte så självklar som en mor-och-dotter-relationer förväntas vara. Vad står egentligen i vägen för att de ska kunna ha den relation till varandra de båda längtar efter?
Stigarna är en stillsam och fin bok om relationen mellan mor och barn. Den handlar om kärlek, längtan och besvikelser. Vi följer Ingrid och Malin i vartannat kapitel, får ofta två synvinklar på samma händelse, vilket är intressant. Det är en bok med så mycket känslor att det ibland blir smärtsamt att läsa. Missförstånd och kommentarer som tas på fel sätt upprör karaktärerna, och vi som läsare förstår hur sköra även de starkaste relationer kan vara. Moderskapet är i fokus både i Ingrids delar och i Malins, då hon och hennes partner planerar att skaffa barn. Men det är inte Malin som ska bära barnet vilket väcker starka känslor både hos henne och hos hennes mamma. Malin frågar sig hur hon ska vara som mamma då hon inte själv burit sitt barn. Är man annorlunda som mamma då? Och har Ingrid rätt att bli besviken då hon får veta att det inte är Malin som ska föda hennes barnbarn? Så många frågor väcks som egentligen inte har några rätta svar. Och jag tycker om det. Jag tycker om att följa både Malin och Ingrid. Jag känner med båda och blir ledsen när de så ofta missförstår varandra. Men jag slutar aldrig hoppas på ett lyckligt slut.
Det händer mycket i karaktärernas liv i Stigarna, eftersom vi får följa Malin och Ingrid under flera år, men ibland känns texten lite lång och utdragen under delar där inget händer. Samtidigt är det en realistisk skildring av livet. I verkliga livet händer inte storslagna saker ofta, utan det är det vardagliga, långsamma livet som upptar vår tid. Och jag tycker det här är en bra bok om just det. Vardaglig, men känslomässig, och svår att lägga ifrån sig.
Betyg: 3,5 av 5

Titel: Stigarna
Författare: Ann Beskow och Hedvig van Berlekom
Sidor: 303
Förlag: Idus
Utgiven: 2018

Stort tack till Ann Beskow och Hedvig van Berlekow för recensionsexemplar! Och för en fin läsupplevelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar