tisdag 3 december 2019

”Berör och förstör – dikter för unga” i urval av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar


När jag var tonåring fanns det en diktantologi för unga som hette Kärlek och uppror – 210 dikter för unga människor, sammanställd av Siv Widerberg och Anna Artén. Det var i den jag först läste dikter av poeter som Eeva Kilpi och Sonja Åkesson. Jag älskade den! Den visade att poesi inte behövde vara svårt eller ens fint. Poesi kunde vara så mycket mer. Boken var populär och ses idag som en kultklassiker för oss som växte upp under 1980- och 1990-talet. Nu har det kommit en slags förnyad Kärlek och uppror då Rabén och Sjögren ger ut Berör och förstör – dikter för unga. Denna gång är det Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar som står för urvalet. Och urvalet är väldigt intressant.
Det som mest skiljer Berör och förstör från Kärlek och uppror är såklart poeterna. I Kärlek och uppror var det en blandning av poeter från hela 1900-talet, och några ännu äldre, medan poeterna i Berör och förstör täcker in en kortare tidsperiod. Det tycks som att man bygger på där Kärlek och uppror slutade och därmed har med fler poeter som är verksamma just nu. Det betyder att många yngre poeter finns representerade, och med det förändras tonen i dikterna. Jag tycker att dikterna i Berör och förstör känns råare och hårdare, precis som jag tycker att världen idag är råare och hårdare. Här finns ett ungdomligare språk, med både svordomar och könsord, vilket både upprör och befriar. Dikterna i den här samlingen känns aktuella på ett annat sätt än jag kände när jag först läste Kärlek och uppror.
Jag tycker att det är svårt att bedöma vilken poesi som är bra, då poesi kan beröra olika personer på så många olika sätt. Och allt som berör är ju bra. Jag tycker mycket om den här diktantologin, och är säker på att jag hade tyckt ännu mer om den om jag hade varit i tonåren. Nu så är Kärlek och uppror fortfarande min favorit, men jag tänker att Berör och förstör nog tilltalar dagens unga mer. Och jag blir glad av tanken på att ungdomar kommer upptäcka en mängd nya poeter med den här boken. Kanske kommer Berör och förstör bli en lika viktig del av kulturen för dagens unga som Kärlek och uppror var för min generation. Jag hoppas det!
Betyg: 4 av 5

Titel: Berör och förstör – dikter för unga
Författare: I urval av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar
Sidor: 176
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgiven: 2019

Stort tack till Rabén & Sjögren för recensionsexemplar av boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar