söndag 29 december 2019

”Ett bättre jag – Hur självhjälp (INTE) förändrade mitt liv” av Marianne Power


Marianne är frilansjournalist och bosatt i London, något som kan låta väldigt glammigt. Men när hon ännu en gång vaknar upp bakis med minus på kontot bestämmer hon sig för att göra något åt sitt liv. Hon är ju ändå över 35 år gammal och borde ha bättre ordning på livet vid det här laget. Marianne älskar dessutom självhjälpsböcker, men funderar över om de någonsin verkligen har hjälpt henne. Och så kommer hon på ett experiment. Med början på nyårsdagen ska hon leva sitt liv efter en självhjälpsbok i månaden. Hon ska ta tag i sitt mående, sin ekonomi och sitt dejtande – och såklart bli lycklig! Det ska dock visa sig bli en berg-och-dalbana som vänder upp och ner på Mariannes liv, på gott och ont.
Ett bättre jag är en intressant och självutlämnande bok om hur det kan vara att leva i dagens samhälle. Vi förväntas vara framgångsrika och lyckliga, och om vi inte är det finns det mängder med böcker som lär oss hur vi ska bli det. Men vad händer när vi går helt in för att följa dessa böcker? Och vad händer om de inte fungerar för oss? Jag själv har aldrig varit en person som läst böcker om självhjälp, däremot så finner jag det fascinerande hur många självhjälpsböcker som faktiskt ges ut. Marknaden tycks aldrig bli mättad. Jag undrar vem som egentligen köper alla dessa böcker, och om böckerna fungerar, varför kommer det hela tiden nya? Borde det inte räcka med en?
Marianne är en person som köper, och läser, självhjälpsböcker. Jag tycker mycket om Marianne! Hon är i min ålder, lika hopplöst pank och lika hopplöst singel. Och hon är rolig. Att följa hennes resa genom självhjälpsdjungeln är roligt, för det mesta. För det går inte bara bra för Marianne, tvärt om. Hon drar på sig skulder, förlorar vänner och blir deprimerad. Men boken har en rolig och upplyftande ton, och jag småskrattar för mig själv flera gånger. Mariannes kompisar och familj bidrar till humorn och den sarkastiska, men också varma känslan. Det här är en bok för den som gillar självhjälpsböcker – och för den som hatar dem. Det är en lättläst och lättsam bok om livet strax innan 40, om man inte har livet helt i sin ordning. Och det är så skönt att läsa om någon som inte har det. En intressant och underhållande bok om hur livets bästa dagar kan se ut om de inte är ens bästa dagar.
Betyg: 3,5 av 5

Titel: Ett bättre jag – Hur självhjälp (INTE) förändrade mitt liv
Författare: Marianne Power
Sidor: 400
Förlag: Polaris
Utgiven: 2018

Stort tack till bokförlaget Polaris för recensionsexemplar av boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar