onsdag 18 december 2019

”Julafton på den lilla ön i havet” av Jenny Colgan


Det har blivit vinter på Mure – den lilla ön utanför skotska kusten – och alla öborna gör sig redo för julen. Men för alla på ön är det inte bara glada tider. Öns läkare Saif, flykting från Syrien, har precis fått hem sina söner men vet fortfarande inte var hans fru befinner sig. Han har dessutom känslor för öns lärarinna Lorna, men vill inte ge efter för dem eftersom han fortfarande är gift. På andra sidan ön sitter den nygifta Fintan vid sin makes dödsbädd. Lyckan som skulle vara för evigt kanske inte ens håller fram till julafton. Och så har vi bokens huvudperson Flora. Hon har en hemlighet som hon måste berätta för sin pojkvän Joel, men hon vet inte hur han kommer att reagera på den. Deras förhållande är bräckligt nog som det är och hon är osäker på om det håller för det hon har att berätta.
Julafton på den lilla ön i havet är den tredje och avslutande delen om Flora och hennes vänner och familj på ön Mure. Böckerna om den lilla ön räknas som feelgood, men innehåller mycket svärta och svårigheter, något jag personligen uppskattar mycket. Jag tycker om Flora och hennes familj, och även om det är lite tråkigt att inte få läsa mer om dem så får de här ett fint och värdigt avslut. Boken fungerar nog att läsa fristående, men jag rekommenderar att man läser de två första böckerna innan denna. En del av charmen är ju att få följa karaktärerna och deras utveckling serien igenom.
Jag läser sällan feelgood, det är inte min typ av böcker, men jag har förvånats över hur underhållande jag ändå tyckt att serien om den lilla ön i havet har varit. Det är lättlästa böcker som man snabbt kommer in i och innehåller lagom mycket svårigheter, men ändå med mestadels lyckliga slut. Som det ska vara i den här genren. Jag skulle inte påstå att Julafton på den lilla ön i havet är någon favoritbok, men det är helt klart mysig julläsning. Och för den som gillar feelgood gissar jag att det här kan bli en favorit. Funkar såklart att läsas även när det inte är jul, men visst är väl charmen med julböcker att läsa dem just den här tiden på året? Jag rekommenderar i alla fall att man gör det. Gärna med en glögg och pepparkaka till.
Betyg: 3 av 5

Titel: Julafton på den lilla ön i havet
Författare: Jenny Colgan
Sidor: 303
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2019

Stort tack till Norstedts förlag för recensionsexemplar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar