torsdag 19 september 2019

”Det första chiffret” av Denise Rudberg


Året är 1940, platsen är Stockholm. Signe, Elisabeth och Iris är tre kvinnor med väldigt olika bakgrund som snart kommer dela ett viktigt arbete. De tre väljs ut av regeringen för att avlyssna och försöka knäcka tyskarnas koder. Det är en osäker tid, då man inte vet vem man kan lita på, och de tre kvinnornas arbete blir livsviktigt för rikets säkerhet. De har ett stort förtroende och nu gäller det för dem att bevisa att de är värda det förtroendet – att de är rätt kvinnor på rätt plats.
Med Det första chiffret byter Denise Rudberg genre till att skriva en historisk roman, och hon gör det bra. Jag personligen läser inte ofta om andra världskriget, men när det kommer en bok som fokuserar på kvinnornas arbete inom det militära kan jag inte låta bli att läsa den. Boken är bra skriven, tiden och miljön bra beskriven på ett sätt som känns trovärdigt. Karaktärerna är inte okomplicerade men lätta att tycka om. Man vill verkligen att det ska gå bra för kvinnorna i boken. Handlingen är också delvis feministisk, vilket jag uppskattar. Elisabeth är absolut feminist, som säger upp sig från sitt jobb då hon ombeds klippa av sig sitt iögonfallande långa hår. Iris är ensamstående mamma till två söner, då hon flytt från Estland där hennes man blivit kvar. Att läsa om dessa tre kvinnor som alla kämpar för att stå på egna ben i en värld som drivs av män är spännande. Det här är en väldigt intressant och spännande bok, och den är också väldigt lättläst vilket borde tilltala många läsare. Jag hoppas att det kommer en fortsättning på Det första chiffret för jag är väldigt nyfiken på att läsa mer om Signe, Elisabeth och Iris.
Betyg: 3 av 5

Titel: Det första chiffret
Författare: Denise Rudberg
Sidor: 263
Förlag: Forum
Utgiven: 2019

Stort tack till bokförlaget Forum för recensionsexemplar!

2 kommentarer:

  1. Har svårt för Rudberg, men kanske ska ge henne i chans till nu när hon bytt genre. Har sett och gillat tv-serien The Bletchley circle och boken verkar ha en del likheter med den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en väldigt lättläst bok, så om du är nyfiken tycker jag absolut att du ska ge den en chans. :)

      Radera