måndag 27 augusti 2018

”Historieläraren” av Matt Haig


Tom Hazard lever som en vanlig 41-årig historielärare i dagens London, men han bär på en stor hemlighet. Tom föddes i Frankrike i slutet av 1500-talet och lider av en åkomma som gör att han åldras mycket långsammare än vanliga människor. Under de 400 år som han har levt har han varit tvungen att leva ett försiktigt liv och flytta ofta, för att inte väcka misstankar. När han träffar Hendrich får han lära sig det viktigaste utav allt, att aldrig förälska sig. Men Tom har redan varit förälskad, något som gett honom minnen för livet, både vackra och plågsamma. Men hur lever man i 400 år utan kärlek, och är ett sådant liv värt att leva? När Tom träffar franskalärarinnan Camille väcks känslor till liv som han i hundratals år levt utan. Samtidigt som Tom försöker reda ut sina känslor för Camille så letar han efter sin försvunna dotter, som han inte har träffat sedan 1600-talet…
Matt Haig har skrivit en vacker och bitvis sorglig roman om hur det är att vara människa. Genom att göra sin huvudkaraktär Tom till något utöver det vanliga ger Haig honom ett slags utanförperspektiv att betrakta mänskligheten igenom. Det handlar om kärlek och familjeband, men samtidigt om ensamhet och sorgen efter att ha förlorat en familj. Under läsningen tänkte jag mycket på om man någonsin verkligen kan leva helt i ensamhet eller om vi människor ständigt söker oss till varandra. Boken handlar också mycket om tid, om den tid vi har på jorden och hur vi använder den.
Matt Haig har tidigare skrivit boken Människorna som liksom Historieläraren handlar om mänsklighet, då utifrån en utomjordings perspektiv då denne kommer till jorden och ska leva som människa. Personligen så tyckte jag att Människorna var bättre. Den har en skärpa och humor som jag saknar i Historieläraren. Men om jag låter bli att jämföra de två så måste jag säga att Historieläraren är en väldigt bra roman. Den tar upp intressanta tankar och idéer på ett lättsamt sätt, är lättläst och spännande. Det är delvis en historisk roman, då vi får följa Tom under olika skeenden i sitt 400-åriga liv. Att Matt Haig två gånger valt att skriva om vad det innebär att vara människa, men med två helt skilda utgångspunkter, gör att jag blir väldigt nyfiken på vad han kommer skriva härnäst. Hittills har båda hans romaner varit spännande och välskrivna så jag kommer definitivt läsa det han ger ut i framtiden. Och om du gillar historiska romaner, eller bara romaner om hur det är att vara människa, så tycker jag absolut du ska läsa Historieläraren.
Betyg: 4 av 5
 
Titel: Historieläraren
Författare: Matt Haig
Sidor: 376
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2017 (På svenska 2018)
 
Stort tack till bokförlaget Polaris för recensionsexemplar av boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar