måndag 27 juli 2020

”Jag var hon” av Madeleine Gartéus


I den här boken får vi möta tio kvinnor i en tid i deras liv då de levt med en hotfull, kontrollerande eller rent av våldsam man. De har blivit slagna, hotade, våldtagna och hånade, något som tyvärr är vardag för tusentals kvinnor. De har levt i en relation som i värsta fall kan vara dödlig. Men de här kvinnorna överlevde. De här kvinnorna tog sig ur relationen och i Jag var hon berättar de om sin värsta tid i livet.
Tio kvinnor, tio berättelser. Alla olika, men alla lika otäcka att läsa om. Vissa av kvinnorna i denna bok har varit utsatt för psykisk mobbing, hot och kränkningar, medan andra har levt ett liv där sparkar och slag hört till vardagen. Och det här är viktiga berättelser. Viktiga eftersom så många kvinnor lever ett liv som liknar deras. Våld i hemmet är svårt för utomstående att upptäcka, och kanske väljer vi ofta att se åt ett annat håll när varningssignalerna börjar ringa. Böcker som Jag var hon vill få oss att förstå hur viktigt det är att reagera och agera då något inte verkar stå rätt till. Förutom de utsatta kvinnorna får vi höra från utredare och får grundläggande fakta när det gäller våld i nära relationer. Det här är verkligen en bok som alla borde läsa.  
Böcker kan vara en källa till glädje och underhållning, till spänning och lärdom, men de kan också rädda liv. Jag var hon är en sådan bok. Inte bara kan den ge kvinnor som är utsatta för våld i nära relation en känsla av att inte vara ensamma och kanske kraft att ta sig ur relationen, tjugo procent av intäkterna från försäljningen av denna bok går dessutom till Unizon. Unizon är ett riksförbund för kvinno- tjej- och ungdomsjourer samt andra stödverksamheter. De arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Så vill du göra en god gärning: köp Jag var hon. Och läs den såklart. För det här är en väldigt viktig bok!
Betyg: 5 av 5

Titel: Jag var hon
Författare: Madeleine Gartéus
Sidor: 151
Förlag: Lionvalley Publishing
Utgiven: 2020

Stort tack till Lionvalley Publishing för recensionsexemplar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar