tisdag 5 juni 2018

”Hunger – Historien om (min) kropp” av Roxane Gay



Kanske är det bäst att börja med det svåraste – det som Roxane Gay själv beskriver som det svåraste att skriva om. När hon är bara 12 år gammal blir hon utsatt för en gruppvåldtäkt ledd av en pojke hon tycker mycket om. Hon vågar dock inte berätta för någon om vad som hänt. Istället ser hon till att ta makten över sin kropp, med hjälp av mat. Är det något hon lärt sig så är det vikten av att vara smal och vacker, och genom att äta ger hon sig själv ett skydd. Att vara stor, överviktig, skyddar henne mot att någon gång åter utsättas för övergrepp. Hennes familj försöker många gånger hjälpa henne att gå ner i vikt, men så fort Roxane kommer ifrån sin familj väljer hon att gå upp i vikt igen. Hon behöver vikten för att skydda sig från de som vill henne illa.
Men Hunger handlar inte bara om mat och vikt. Roxane beskriver också hur hon under många år lever i dåliga förhållanden då hon själv inte vet hur ett hälsosamt förhållande ser ut, eller att hon skulle vara värd ett bra förhållande. Även detta knyts ihop med kroppen, då hon t ex i många år trycker undan sin dragning för män av rädsla för att just män ska göra henne illa. För Roxane är det också viktigt att flera gånger påpeka att hon är mer än bara sin kropp, både för att påminna oss andra och sig själv om detta tycks det. Och i det har hon en väldigt viktig poäng. I dagens samhälle är kroppen ofta i fokus, och den är ofta det första vi ser hos en annan människa, och då är det viktigt att komma ihåg att inte döma andra efter deras kropp och utseende. Vi är alla produkter av den tid vi lever i, men vi måste också försöka bekämpa den tidens ideal om vi inte kommer överens med dem.
Roxane Gay är inte bara överviktig, hon är vad som i USA klassas som ”obese”, och när hon väger som mest visar vågen på över 260 kg. I den här boken beskriver hon hur det är att leva med den kropp som hon har, hur folk ser på henne och hur hon ser på sig själv. Hennes övervikt är visserligen självförvållad, men för den skull inte lätt och oproblematisk att leva med. Genom att äta försöker hon skapa sig ett skydd mot andras blickar, men blir samtidigt mer synlig än någonsin. Hunger är en stark och känslomässig roman. Det är en viktig bok i dagens samhälle. Det är inte kroppsaktivism – det är en kraftfull berättelse om en kvinnas kamp för överlevnad efter ett trauma. Jag älskar den här boken! Jag älskar hur naken och ärlig den är, att den inte handlar om en kvinna som älskar sin kropp, utan om en kvinna som beskriver hur problematisk kroppen kan vara. Trots sitt tunga ämne är boken lättläst och jag skulle uppmana alla att läsa den. Den tar sig in under huden och stannar där – precis som en bra bok ska göra!
Betyg: 5 av 5

Titel: Hunger – Historien om (min) kropp
Författare: Roxane Gay
Genre: Självbiografisk roman
Sidor: 276
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2017 (På svenska 2018)

2 kommentarer:

  1. Nu blev jag faktiskt lite nyfiken på den här boken! Hade inte alls tänkte läsa den, men nu låter den plötsligt rätt intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är väldigt intressant och jag tycker absolut att du ska ge den en chans! Jag tycker det är en viktig bok som alla borde läsa, för den säger mycket om kroppsuppfattning och hur vi ser på varandra.

      Radera