måndag 13 augusti 2018

”En modern familj” av Helga Flatland


När Sverre fyller 70 år bjuder han hela familjen på en resa till Italien, men det kommer inte att bli den semester de alla har väntat sig. Sverre och hans hustru Torill berättar nämligen att de beslutat sig för att skiljas. De känner att de har tagit ett väl genomtänkt beslut, något deras barn dock inte håller med om. Liv, Ellen och Håkon är alla vuxna, men påverkas ändå mer än föräldrarna föreställt sig av skilsmässan. Vi får i olika kapitel följa utvecklingen ur de olika barnens perspektiv och frågan som ständigt kommer upp är vad är egentligen en familj?
En modern familj är en väldigt intressant bok om familjeförhållanden och hur starka eller svaga de kan vara. Genom att vi får följa historien genom barnens ögon får vi se deras förhållande både till föräldrar, partners, eventuella barn och till varandra. Liv som är gift och har barn börjar fundera över sitt förhållande till sin familj medan Ellen tvingas möta det faktum att hon kanske inte kan få barn. Alla påverkas de på olika sätt av föräldrarnas skilsmässa. Deras förhållande till föräldrarna förändras, men de funderar också över vilket förhållande de har till varandra som syskon. Vilken roll har egentligen de olika barnen i familjen?
Jag vill påstå att Helga Flatland har skrivit en intelligent roman som väcker många frågor och får en att fundera över vad man själv har för relation och förhållande till föräldrar, syskon, partner och barn. Boken är välskriven, men ändå lättläst och känns inte tung trots att den tar upp ett allvarligt ämne. Jag skulle rekommendera boken till alla som tycker om att läsa om familjerelationer, för det här är en väldigt bra roman om det ämnet.
Betyg: 4 av 5
 
Titel: En modern familj
Författare: Helga Flatland
Sidor: 284
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2017 (På svenska 2018)
 
Stort tack till Bokförlaget Polaris för recensionsexemplar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar