fredag 14 maj 2021

”Flickan som fick en röst” av Abi Daré

 


Adunnis högsta önskan är att få gå i skolan, men efter att hennes mamma dör så finns det inte längre någon som kämpar för hennes rätt till utbildning. Adunni är fjorton år när hennes pappa gifter bort henne som tredje hustrun till en av männen i byn. Hon är undergiven både sin make och de två äldre fruarna och hennes största skräck är att bli gravid. En dag lyckas hon rymma och hamnar i Lagos där hon får jobb som hembiträde hos ett förmöget par. Adunni får utstå både fysisk och psykisk misshandel men släpper aldrig sin dröm om att en dag åter få gå i skolan. Adunni vill höras och göra skillnad i världen, bara hon först kan göra sig fri.

Flickan som fick en röst är en fängslande men också skrämmande roman. När Adunni gifts bort och förväntas föda en arvinge åt sin man är hon själv bara ett barn. Hennes tillvaro är fruktansvärd och jag tänker att nu kan det inte bli värre, men det blir det. När hon rymmer tror hon att hon ska få mer frihet och tjäna egna pengar, kanske till och med få fortsätta utbilda sig, men hon säljs under slavliknande förhållanden till en kvinna som misshandlar henne. Adunni är ofta naiv men hon är inte dum. Hon försöker hitta en väg ut ur den situation hon hamnat i samtidigt som hon försöker ta reda på vad som hände med det tidigare hembiträdet som försvann plötsligt en dag.

Flickan som fick en röst är en väldigt speciell roman. Den har ett eget språk, Adunnis språk, talspråk utifrån en person som inte gått klart skolan och det språket ger en känsla av att vara med Adunni i allt som händer. Språket gör att läsaren kommer nära karaktären. Genom allt som Adunni går igenom växer det fram en stor empati för flickan och trots allt det hemska som hon är med om så är Flickan som fick en röst en hoppfull roman. Boken är nominerad till priset Årets bok 2021 och den är väl värd sin nominering.

Betyg: 4 av 5

 

Titel: Flickan som fick en röst

Författare: Abi Daré

Sidor: 394

Förlag: Piratförlaget

Utgiven: 2020

 

Stort tack till Piratförlaget för recensionsexemplar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar