lördag 8 juni 2019

”Överlevaren” av Sarah Krasnostein



När Sarah av en slump träffar på Sandra Pankhurst blir hon direkt fascinerad av henne. Denna kvinna som levt ett minst sagt innehållsrikt liv, på gott och ont, och varit med om mer än de flesta av oss. Sarah bestämmer sig för att skriva en bok om Sandra, och Överlevaren är resultatet av detta. Hon berättar om Sandras liv som adopterad pojke, som make och far, transvestit, könskorrigerad kvinna, prostituerad och hustru. Sarah har också följt med Sandra på hennes nuvarande jobb, som ägare av en socialsaneringsfirma som städar upp vid till exempel dödsfall och efter extrema horders. Efter att ha levt ett liv i utsatthet hjälper Sandra nu andra i utsatta situationer och tillsammans med Sarah får vi följa med och se en glimt även av deras liv.
Överlevaren har undertiteln ”En sann historia om en osannolik kvinna”, och det säger egentligen allt man behöver veta. Sandra Pankhurst är en minst sagt fascinerande människa och titeln blir mer relevant ju mer vi får veta om hennes liv. Sandra har ett svårt liv redan från barndomen och hon lever ett liv drabbat av mycket våld och utsatthet, men också av vänskap och en stark vilja att överleva. Det är intressant att läsa om allt hon går igenom, speciellt hennes könskorrigering eftersom den genomförs så tidigt som på 70-talet. Jag själv har inte läsa många böcker om transsexuella personer eller personer som är könskorrigerade och jag tycker det är ett viktigt ämne att uppmärksamma. Men det är inte det enda som gör boken värd att läsa. Att då följa Sandra i sitt nuvarande arbete är minst lika intressant. Hon berättar vad som krävs för att städa upp efter dödsfall och låter oss få veta hur hon övertalar horders att släppa in ett städteam i bostaden. Jag måste erkänna att jag älskar dokumentärer om horders/extrema samlare, så för mig var det vad som lockade mest med boken.
Överlevaren är en fascinerande berättelse om en fascinerande kvinna. En ovanlig kvinna. En stark kvinna. Sarah Krasnostein gör ett väldigt bra jobb med att skriva ner Sandra Pankhurst historia. Oavsett om man tycker om memoarer eller inte så tycker jag att man ska ge denna en chans. Den är intressant, lärorik och väldigt fängslande.
Betyg: 3,5 av 5

Titel: Överlevaren – En sann historia om en osannolik kvinna
Författare: Sarah Krasnostein
Sidor: 323
Förlag: Lind & Co.
Utgiven: 2018 (På svenska 2019)
 
Stort tack till Lind & Co för recensionsexemplar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar