fredag 5 juli 2019

”Den återlämnade flickan” av Donatella Di Pietrantonio


Tänk dig att du är 14 år när du plötsligt får veta att dina föräldrar inte är dina biologiska föräldrar och att du har en ”riktig” familj som du ska flytta tillbaka till. Det är precis vad som händer huvudkaraktären i Den återlämnade flickan. Hon kommer dessutom till ett hem i mycket fattigare förhållanden, där hon förväntas hjälpa till med saker hon aldrig tidigare gjort. Ingen i familjen tycks heller vara speciellt glad över att hon är tillbaka, så varför påstår alla att hennes mamma ville ha henne åter? Är det för att hennes andra mamma var sjuk som hon lämnade tillbaka henne? Flickan gör allt för att få reda på varför hon återlämnades, men kanske är sanningen inte alltid den bästa.
Den återlämnade flickan har liknats vid Ferrantes populära Neapel-kvartett, och visst finns det likheter, speciellt till första boken i serien. De handlar båda om tonårsflickor som växer upp under fattiga förhållanden i italiensk statsmiljö. Men där Ferrantes romaner är väldigt politiska så nämns inte politik alls i Den återlämnade flickan. Den är heller inte lika våldsam som Ferrantes böcker. Dessutom är den kortare, luftigare skriven och mer lättläst. Jag tycker om båda, på olika sätt.
Men nog om Ferrante – den här boken förtjänar att läsas oavsett vad man tycker om liknande romaner. Den förtjänar att stå för sig själv och inte bara jämföras med andra böcker. Jag tycker mycket om den här romanen. Jag tycker om karaktärerna, som inte alltid är sympatiska och inte alltid beter sig som jag vill. Huvudkaraktärens förhållande till sina syskon är speciellt intressant. Två bröder tycks hata henne, medan hennes äldsta bror ibland beskyddar henne och ibland behandlar henne som allt annat än en syster. Starkast band får hon till sin lillasyster, och det här är en väldigt bra skildring av en annorlunda men fin systerkärlek. Den återlämnade flickan är bra skriven, och går fort och lätt att läsa. Kapitlen är korta och hela boken är lättläst. Jag hoppas att folk kommer läsa den här oavsett vad de tyckt om Ferrantes böcker, för det är en bra bok som jag tror många kan tycka om.
Betyg: 4 av 5

Titel: Den återlämnade flickan
Författare: Donatella Di Pietrantonio
Sidor: 198
Förlag: Polaris
Utgiven: 2017 (På svenska 2019)

Stort tack till bokförlaget Polaris för recensionsexemplar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar