torsdag 20 februari 2020

”Berättelsen om Alice Hart” av Holly Ringland


Alice Hart är nio år då hon förlorar sina föräldrar och sitt ofödda syskon i en hemsk tragedi och tvingas flytta till en farmor hon aldrig vetat att hon haft. Farmodern driver en blomsterodling och ett slags hem för utsatta kvinnor. När Alice växer upp lär hon sig använda blommornas språk, nedärvt från generationer av kvinnor i släkten. Men under uppväxten kommer också allt fler hemligheter upp till ytan och Alice tvingas konfrontera sitt förflutna och försöka göra sig fri från allt mörkt i släktens historia.
Med Berättelsen om Alice Hart har Holly Ringland skrivit en gripande och fascinerande debutroman. Alice är en karaktär som jag direkt tar till mitt hjärta och önskar allt gott i världen, men som tyvärr på sätt och vis blir en av de trasiga kvinnor som samlas på farmoderns blomsterfarm. Alice har en svår barndom och kommer på många sätt följas av den tragiska historia som tycks ligga som en förbannelse över släktens kvinnor. Ett tydligt tema i romanen är att om vi inte ser upp så kan historien lätt upprepa sig och dra med sig olycka. Blommor är en tydlig symbol, vissa ömtåliga och växer bara på utvalda platser, och andra så härdade att de blommar mitt i den torraste öknen. Också elden har en viktig plats i romanen. Den följer Alice genom uppväxten och ger förödande konsekvenser.
Berättelsen om Alice Hart är en bitvis tung roman, men hoppet lämnar en inte under läsningen. Boken är välskriven och känslomässig, och svår att lägga ifrån sig. Jag sugs in i Alice värld och vill hela tiden läsa vidare för att se vart Alice liv ska ta henne härnäst. Det är intressant att läsa en bok som utspelar sig i Australien eftersom jag sällan läser böcker från den delen av världen. Att boken dessutom är fantastiskt vacker är ett stort plus. Jag tyckte väldigt mycket om Berättelsen om Alice Hart och rekommenderar den varmt.
Betyg: 4 av 5

Titel: Berättelsen om Alice Hart
Författare: Holly Ringland
Sidor: 439
Förlag: Etta (Sekwa)
Utgiven: 2018 (På svenska 2019)

Stort tack till Sekwa förlag för recensionsexemplar av boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar