tisdag 7 april 2020

”Dömda kvinnor – Förbryterskor i Sveriges historia” av Elin Hägg


I den här boken möter vi sjutton svenska kvinnor som på något sätt brutit mot lagen och gått mörka öden till mötes. Boken sträcker sig mellan åren 1475 till 1962, och tar upp allt från barnamord till piratradiosändningar. Flera av de brott som kvinnorna i boken begått är inte längre olagliga, t ex otrohet och homosexualitet. Det är intressant att läsa om vilka brott kvinnor begått genom historien och hur straffen sett ut. Det är också spännande att se hur lagar och straff ändrats genom åren och jämföra med hur de ser ut i vår tid.
”Det här är kvinnor som det inte gick så bra för” står det på bokens baksida, och det stämmer i de flesta fall. Det här är inga hjältinnor eller kvinnor man sett upp till, men deras historier är ändå viktiga. I flera fall hänger deras handlingar ihop med hur snäva liv kvinnor haft längre tillbaka i tiden. Homosexualitet var olagligt, liksom otrohet och aborter, och det är genom att bryta mot dessa lagar som folket på sikt fått till lagändringar. Idag ser livet annorlunda ut för kvinnor och vi behöver inte längre begå brott för att bli sedda och hörda, men vi ska inte glömma dem som gjorde det.
Det har under de senaste åren getts ut en rad böcker för barn om starka, modiga och framgångsrika kvinnor. Kvinnor att se upp till och vilja bli som. Det här är en bok av ett annat slag, men ändå på samma tema. Vissa av historierna är ganska otäcka, och jag tror att det här är en bok som helst ska läsas tillsammans med en vuxen som kan förklara och svara på frågor om historierna. Jag tycker mycket om den här boken och den passar lika bra till vuxna som till barn. Ett stort plus är de fantastiskt fina illustrationerna som verkligen lyfter berättelserna. Kvinnohistoria är viktigt och jag rekommenderar verkligen att man läser även om de kvinnor som inte blev hjältinnor. Det här är en välskriven, intressant och spännande bok som alla borde läsa!
Betyg: 4 av 5

Titel: Dömda kvinnor – Förbryterskor i Sveriges historia
Författare: Elin Hägg
Sidor: 81
Förlag: Opal
Utgiven: 2020

Stort tack till bokförlaget Opal för recensionsexemplar av boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar