fredag 5 februari 2021

”Förvildade” av Rory Power

 


På en ö ligger Raxter School for Girls, en internatskola för flickor i 12-årsåldern och uppåt. Sedan över ett år tillbaka är skolan satt i karantän. Ett mystiskt virus bröt ut och flera av flickorna dog. De som överlevde har förvildats. Nu lever flickorna på skolan isolerade i väntan på ett vaccin. De vågar inte gå utanför det stängsel som omgärdar dem för även de vilda djuren på ön har förändrats. Men när Hettys bästa vän plötsligt försvinner bestämmer sig Hetty för att ta reda på vad som hänt vännen, även om det betyder att hon måste lämna skolområdet. Hetty kommer få veta saker som inte flickorna på Raxter School är medvetna om. Fler hemligheter än hon anat kommer upp till ytan.

Förvildade är en imponerande debutroman. Rory Power har hittat på ett udda, helt nytt sätt att låta människorna påverkas av viruset. På många sätt är det mer skrämmande att bli förvildad än att som i många andra romaner med virusinslag bli en zombie eller helt enkelt bara dö. På ett sätt är det också vackrare. Det här är ett virus vi inte är vara vid att möta i böcker och filmer och jag fascineras över att någon kommit på det.

Förvildade är en roman som handlar om överlevnad, men också om vänskap. Det är en roman som kan tolkas feministiskt då flickorna på ön inte längre är bundna av regler och förväntningar på att bete sig på ett visst sätt. Den har även inslag av hbtq+-teman. Jag tyckte väldigt mycket om Förvildade! Det var en bok som verkligen sög in mig i berättelsen och fängslade mig totalt. Även fast boken riktar sig främst till ungdomar så tycker jag att den passar precis lika bra för vuxna att läsa. En bok för den som vill läsa en annorlunda roman om ett virusutbrott. En väldigt bra sådan.

 Betyg: 4 av 5

 

Titel: Förvildade

Författare: Rory Power

Sidor: 303

Förlag: B. Wahlströms

Utgiven: 2019 (På svenska 2021)

 

Stort tack till B. Wahlströms för recensionsexemplar! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar