måndag 1 februari 2021

”Modersmjölken” av Nora Ikstena

 


Den 15 oktober 1969 föds en flicka. Hennes mor lämnar henne i flera dagar. Hon vill inte amma sitt barn, är rädd att hennes ångest ska följa med modersmjölken och skada barnet. Kvinnan saknar moderskänslor och barnet växer upp hos sin mormor och styvmorfar. Parallellt berättar de om sina liv i 1970- och 80-talets Lettland, som då tillhörde Sovjetunionen. Deras liv må se olika ut men båda har de en längtan efter frihet.

I Modersmjölken får vi följa en kvinna utan moderskänslor, men som jobbar med att göra andra kvinnor gravida. Hon har ständig ångest och saknar livsvilja. Genom henne får vi veta hur det kunde vara att arbeta som läkare i det forna Sovjetunionen. Hur det var att alltid vara styrd av någon annan. Hon har svårt att förhålla sig till sitt liv som mor, vet inte hur hon ska behandla sin dotter. Dottern har tvärt emot sin mamma en stark livsvilja. Hon är en flitig student, men saknar en större frihet i skolan. Hon lär sig leva med sin mors ångest och med rädslan att något hemskt ska hända. Då mamman mest längtar efter frihet så vill dottern även tillhöra en gemenskap. När hon tvingas flytta med sin mor saknar hon sin mormor och styvmorfar, som hon räknar som sina riktiga föräldrar.

Modersmjölken är en stark roman om hur det var att leva i Lettland under Sovjets styre och hur det påverkade invånarna. Det är en historia som pendlar mellan ljus och mörker, men som samtidigt inger hopp. Nora Ikstena beskriver på ett lågmält sätt hur det är att sakna frihet, och hon gör det väldigt bra. Modersmjölken är i sitt lilla format en stor roman som jag hade väldigt svårt att slita mig från. Jag rekommenderar absolut alla att läsa den!

Betyg: 4,5 av 5

 

Titel: Modersmjölken

Författare: Nora Ikstena

Sidor: 260

Förlag Tranan

Utgiven: 2015 (På svenska 2020)

 

Stort tack till bokförlaget Tranan för recensionsexemplar av boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar