torsdag 5 juli 2018

”Män visar kuken för mig” av Caroline Hainer


Jag tror – tyvärr – att Caroline Hainers bok Män visar kuken för mig är en som många väljer att inte läsa. En del för att den har ordet kuk i titeln, men det är svårt att inte ha det när det är det boken handlar om, och en del tror nog inte att detta fenomen är så stort som det är. Det sistnämnda är något som Caroline ständigt återkommer till i boken. Så kallade ”dick-pics” är ett relativt nytt fenomen, som uppkommit i samband med ny teknik som t.ex. smartphones, men det har blivit ett stort problem för de som utsätts för det. Om man är man eller heterosexuell kvinna i ett långvarigt förhållande kan det hända att man aldrig utsätts för detta och tror att problemet överdrivs, men tyvärr är det inte så. Många kvinnor får dick-pics skickade till sig regelbundet, mot sin vilja, och det är ett problem och även olagligt. Boken har ett helt kapitel som heter ”Juridik” och behandlar vad som egentligen är lagligt och olagligt. Det är ett väldigt viktigt kapitel som alla borde läsa – kvinnor så att de vet sina rättigheter och män så att de kanske inte utsätter kvinnor för övergrepp. För att skicka dick-pics är ett övergrepp och dessutom ett brott.
Men boken handlar inte bara om vad som är rätt och fel enligt lag. Caroline Hainer tar upp fenomenet med mannens könsorgan och fallossymboler ur alla samhälleliga aspekter. Hon diskuterar hur detta tar sig uttryck i konst, porr, politik och andra inriktningar. Det är lättläst och intressant, och kan ge en ökad förståelse till varför mannen väljer att visa upp sitt könsorgan för okända kvinnor. Dessutom poängteras det att dick-pics är helt okej att skicka så länge mottagaren är med på det.
Jag tycker att Caroline Hainer har skrivit en väldigt intressant bok som fler borde läsa. Dick-pics är ett stort problem och vi borde alla vara medvetna om att det är ett övergrepp och vad vi ska göra om vi utsätts för det.
Betyg: 4 av 5
 
Titel: Män visar kuken för mig
Författare: Caroline Hainer
Sidor: 190
Förlag: Mondial
Utgivningsår: 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar