söndag 2 december 2018

Julböcker för barn


Jag tänkte rekommendera fyra juliga böcker för barn i olika åldrar. Jag har skrivit vilken ålder böckerna är tänkta för, men personligen tycker jag inte att det finns någon högsta ålder för att uppskatta dessa böcker. De passar dessutom perfekt som högläsningsböcker nu inför julen.


Pettson får julbesök av Sven Nordqvist
 

Gubben Pettson och hans katt Findus håller för fullt på att förbereda inför julafton när Pettson ramlar och gör illa foten. Han skadar foten så illa att han varken kan hugga julgran eller handla julmat. Vad kommer det här bli för julafton, undrar Findus, och frågan är om det kommer att bli någon jul alls för Pettson och hans katt.

En väldigt mysig och rolig bilderbok, som absolut kan uppskattas lika mycket av vuxna som av barn. Boken handlar om hur viktigt det är att vara tillsammans på julen och vikten av att hjälpa varandra.

Rekommenderas för ålder 3-6.


Paketlandet av Cecilia Forss och Anna Ileby

 

Brevbäraren Petra Persson hatar barn. Hon hatar barn så mycket att hon måste blunda när hon cyklar förbi skolgården. Men då händer det att hon cyklar omkull och hamnar i diket. En dag när hon hamnar i diket tappar hon ett viktigt paket som hon fått av sin chef. En pojke tar reda på Petras paket, men hur ska hon få tillbaka det från ett barn..?

En mysig och rolig bok om vänskap, julen och slajm. Tar upp rädslor och vikten av att vara snäll. Väldigt fina illustrationer!

Rekommenderas för ålder 6-9.


Sunes jul av Sören Olsson och Anders Jacobsson


Det är 23 dagar kvar till årets roligaste dag: julafton! I den här boken får vi följa med Sune och hans familj under hela december, med allt från julspel i skolan till julgransstöld med pappa Rudolf. Det blir mycket tolkigheter och roligheter på vägen mot jul och nyår.

En rolig bok som bygger på 1991 års julkalender med samma namn. Om man har sett kalendern känner man igen en del, men mycket har uppdaterats och i den här boken får vi följa Sune ända fram till nyår. Jag tycker också att man ska titta på adventskalendern, som finns på SVT:s ”Öppet arkiv”. Det är en svensk klassiker som funkar lika bra nu som för 27 år sedan.

Rekommenderas för ålder 6-9.


Jakten på julen av Matt Haig



Nikolas har inte mycket. Han bor med sin pappa i en liten stuga i Finland och drömmer om de leksaker han skulle kunna köpa om de hade mer pengar. När det utlovas en belöning för den som kan bevisa att det finns levande alver ger sig Nikolas pappa av norrut, mot alvernas by. Nikolas tvingas bo med sin elaka faster, men en dag får han nog och ger sig av efter sin far. Det blir en lång resa med många överraskningar och äventyr på vägen.
Jakten på julen är en mysig, spännande och rolig bok om julen och vem som egentligen är jultomten. Den handlar mycket om vikten av att vara snäll och om vänskap. Jakten på julen är Matt Haigs första bok om julen, men det finns nu tre böcker med jultema av honom på svenska. Även denna bok har fina illustrationer.
Rekommenderas för ålder 9-12.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar